Fem steg till en renare jul

Äkta vara. 18 dec 2012.


Kicki Theander tipsar om hur du slipper tillsatser på julbordet.

1. Sill
Det tar nästan ingen tid alls att lägga in egen sill! Det är också lätt som en plätt. Det enda som krävs är lite planering. Att vattna ur och lägga in sill själv är dessutom det enda sättet att slippa konserveringsmedel och andra E-nummer. Man lägger salta sillfiléer i vatten i 4-6 timmar och byter vatten någon gång under tiden. Sillen hittar du vakumförpackad i fiskdisken, men bara i välsorterade butiker. Lokala butiken på hörnet har sannolikt inte annat än konserverad sill.


Hållbarheten på salt sillfilé brukar vara lång, så detta kan du köpa i god tid innan. Sen planerar du in tid för urvattningen och för att koka upp en lag och tillsätta lite morotsslantar och lökringar och kanske lite pepparrot eller färsk ingefära. Recept finns i alla baskokböcker. Många sorter ska stå 1-2 dygn, så planera en halvtimme för själva tillagningen någon kväll under vecka 51. Det är SÅ värt det! Det blir mycket godare än köpesorterna!


Inläggningssill och 5-minuterssill innehåller konserveringsmedel precis som de färdiga sorterna. Om du ändå ska köpa färdig sill innehåller sorterna i klar lag mycket färre tillsatser än de som ligger i krämiga såser.

2. Julskinka
Det enda sättet att komma undan konserveringsmedlet natriumnitrit, också kallad E250 är att köpa, eller rättare sagt beställa en s k gråskinka från en köttleverantör. Saluhallar brukar kunna fixa fram dem. Natriumnitrit färgar också köttet rosa, så en gråskinka utan nitrit kommer att se ut som vanligt kött, dvs gråfärgat. Jag har testat det och det smakar gott. Förr i tiden var alla julskinkor grå.


Ekologisk skinka är ju bra på det sättet att djuren har det bättre och fodret är odlad på ett skonsamt sätt, men sett ur ett tillsatsperspektiv innehåller de ekologiska julskinkorna ofta samma tillsatser som de vanliga. Undantaget är de Krav-märkta skinkorna, eftersom Krav till skillnad från EU-ekologiskt inte tillåter nitrit.


Mer om julskinka här och tips på var du kan hitta nitritfri skinka här.

3. Rom
Köp forellrom, sikrom eller löjrom istället för stenbits-, sill- eller loddarom på glaskonserv. Då är det lösvikt eller fryst som gäller. Just rom smakar faktiskt väldigt bra fryst. Dessutom är den mycket billigare än den färska i fiskdisken. Röd stenbitsrom från Abba innehåller konserveringsmedlena E211 och E202, färgämnet E120, artificiellt framställd citronsyra E330, gjord på mögelsvamp samt stabiliseringsmedlet E415. Även ofärgad ishavsrom innehåller flera E-nummer.

4. Majonnäs
Eftersom majonnäs är en vanlig ingrediens på julbordet och ingår i såväl skagenröra som diverse krämiga sillar, gör man klokt i att välja rätt majonnäs. Ord som ”äkta” kommer inte att guida dig rätt i tillsatsdjungeln.

Om ni vill ha ägghalvor med skagenröra på julbordet är det bästa att göra röran själv. Färdig skagenröra från exempelvis Rydbergs är en riktig mardröm sett ur ett E-nummerperspektiv. På förpackningen har man i år dock valt att skriva ut tillsatserna vid dess funktionsnamn, så för den okunnige kan det framstå som att produkten inte innehåller E-nummer. Men den innehåller både aromer, färgämnen, förtjockningsmedel och konserveringsmedel.


Skagenröra är lätt att göra själv och genom att köpa rätt majonnäs och rätt rom kommer du helt undan E-nummer.
Tillsatsfri majonnäs finns från Kavli (kyld) eller från Änglamark. Varning dock för vanlig ”äkta” majonnäs från t.ex. Findus som innehåller konserveringsmedlet E211, tre förtjockningsmedel E401, E412 och E417 samt färgämne. Väljer du lätt majonnäs får du dessutom utfyllnadsmedlet ”modifierad stärkelse” på köpet.

5. Lax
Slutligen en positiv nyhet för dig som vill ta genvägar: både gravad lax och varmrökt och kallrökt lax är fria från tillsatser. Om du har tidsbrist, är det bättre att satsa ditt krut på egen skagenröra och sill.



Fler jultips från Äkta vara:

Pepparkakor utan bakpulver >>

Lussebullar >>




1 kommentar

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Gör lätt majonnäsen själv så här: häll 2 dl ekologisk olja i mixerkannan tillsätt en msk senap, 1 msk vitvinsvinäger, salt, citronpeppar och ett helt ägg. Mixa allt. Kör lite försiktigt i början. Kan smaksättas med saffran, örtkryddor, vitlök m m. Kan också blandas med lite creme fraiche för att inte bli så fet.
    Birgitta. 21 dec 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Kicki bloggar

Kicki Theander är grundare av matkassetjänsten Middagsfrid, som uppmuntrar och underlättar matlagning från grunden – utan tillsatser och med bra råvaror. Hon är också ordförande i Äkta varas.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!