Så fungerar märkningen

Syftet med Ä-märket är att hjälpa konsumenter som söker genuina och oförfalskade livsmedel. Därför tillåts inte tillsatser, fejkade aromer och industriella ingredienser i märkta produkter. Dessutom ska produkterna vara ärliga.


Reglerna i korthet

  • Tillsatser

    I vanliga livsmedel tillåts cirka 330 olika livsmedelstillsatser, som är definierade av EU. Dessa tillåts inte i Ä-märkta produkter, med undantag för fruktpektin och bakpulver i vissa produkter.


  • Aromer

    En stor del av de aromer som används i olika livsmedelsprodukter är framställda på konstgjord väg eller från helt andra råvaror än de som de ska ge smaken av. I Ä-märkta produkter tillåts bara aromer där smaken har extraherats ur den äkta varan. I en vaniljglass ska vaniljsmaken till exempel komma från just vanilj.


  • Industriella ingredienser

    Detta är olika ingredienser som ofta liknar tillsatser, men som inte är definierade som sådana av EU. Det handlar till exempel om jästextrakt, bambufibrer och glukos-fruktossirap. De produkter som Äkta vara bedömer vara industriella ingredienser tillåts inte i Ä-märkta produkter.


  • Ärlig information

    Vilseledande produkter ska, enligt myndigheterna, inte vara tillåtet. Men dels efterlevs inte alltid reglerna och dels lämnar lagstiftningen på flera punkter över ett alltför stort ansvar på konsumenten att se till så att man inte blir lurad. En renkorv får till exempel innehålla hur lite ren som helst och en äppelcider får innehålla så lite som 15 procent äpple. För Ä-märket gäller därför strängare regler, än de som lagen föreskriver. Produktens namn och bild ska överensstämma med det som konsumenten förväntar sig och halten av karaktärsgivande ingredienser ska vara hög.


  • Vilka produkter kan märkas?

    Märkningen omfattar endast förädlade produkter, eftersom det är där tillsatser, aromer och industriella ingredienser används. Råvaror som morötter, kött eller äpplen kan därför inte märkas.


Så kontrolleras reglerna

För att få använda märket måste tillverkaren eller företaget som säljer produkten skriva ett avtal med Äkta vara samt skicka in ansökningar för varje produkt. Dessa granskas av Äkta vara och först efter att en ansökan har fått godkänt får märket sättas på produkten eller användas i marknadsföring av denna.


Hela regelverket

Ladda ner reglerna för Ä-märket (pdf) >>




Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!