Glöggens dolda tillsatser
Mats-Eric. 21 dec 2012.
Köpeglöggens beståndsdelar är ofta lika hemliga som innehållet i tomtesäcken. Med risk för att upplevas som partypajare sniffar Mats-Eric Nilsson efter de E-nummer som kan tänkas dölja sig i den rykande kastrullen.
Ingredienserna i den glögg som säljs i mataffären är noggrant redovisade medan det är upp till tillverkaren själv om kunden ska få veta vilka tillsatser som färgat och gett smak åt bolagsglöggen.
På etiketten till vin- och starkvinsglöggarna är det därför fritt fram för den som vill betyga julens traditioner, sin obrottsliga kärlek och lyriskt beskriva de sagolika råvarorna – utan att behöva störas av verklighetens trista E-nummer.
Vetskapen om att den mörka kulören i många fall har åstadkommits med samma färgämne som finns i Coca-cola eller att smaken har kryddats upp med mer eller mindre konstgjorda aromämnen bidrar ju inte på något positivt sätt till julstämningen.
I Systembolagets katalog finns 63 icke alkoholfria drycker i kategorin glögg och glühwein. Enligt reglerna är 8 sötningsmedel, 23 färgämnen, fyra konserveringsmedel och ett antioxidationsmedel tillåtna i denna kategori. Säkerligen nyttjas bara en liten del av de godkända tillsatser, men vilka får konsumenten ofta inte veta.
Bild: Wikipedia
När jag för några veckor sedan skickade ut inbjudningar till ett glöggmingel fick jag från en välinformerad litteraturkritiker i den här tidningen svaret att han har svårt för slibbigt söt glögg med trista tillsatser, men att han gärna vill komma ändå.
En ganska grov och synnerligen välriktad pik, som fick mig att – faktiskt för första gången – göra min egen glögg.
Här är receptet:
1 dl Brännvin special
En flaska rödvin utan ektoner (exvis Cotes-du-Rhone Reserve 69 kr)
En flaska madeira (halvflaska)
Ett par kanelstänger
Några matskedar hel kardemumma
En bit ingefära
Några teskedar kryddnejlika
15–20 råsockerbitar (beroende på hur söt den ska bli)
1. Mortla kardemumman, och låt sedan alla kryddorna dra i brännvinet två–tre dagar för att göra en essens.
2. Sila bort kryddorna och blanda kryddessensen med en flaska rödvin och en flaska madeira.
3. Lägg sockerbitarna i en sil, häll över en skvätt konjak och tänd på ovanför glöggen. Låt det karamelliserade sockret rinna ned i drycken. Alternativt: värm sockret i stekpannan, dutta över konjaken, tutta på och häll ned i glöggen.
4. Värm glöggen tills det börjar ryka. Servera!