Vi borde äta mer hästkött

Mats-Eric. 13 feb 2013.


Kan man både vara upprörd över lurendrejeriet med hästlasagnen och tycka att vi egentligen borde äta betydligt mer av just sådant kött? Visst kan man det!


Den senaste matskandalen råkar handla om rumänska dragdjur, men det är egentligen inte inslaget av häst som är det intressanta.

Det riktigt skrämmande är i stället att de företag som med sina varumärken garanterar produkternas höga kvalitet – ”omsorg om varje detalj” som Findus uttrycker sig på den indragna förpackningen – i själva verket inte känner till vad de säljer.


I butiken möts du av aptitretande bilder och fagra löften från välkända företag, men varken de eller du vet egentligen vad som ligger i lådan. Inte ens vilket slags kött det är fråga om eller varifrån det kommer.

Det är därför dessa återkommande avslöjanden är så nyttiga. Plötsligt uppstår en reva i kulissen som ger allmänhet och myndigheter en sällsynt inblick i hur dagens extremt prispressade handel med livsmedelskomponenter går till.


Förra gången var det färgat fläskkött som på kringelikrokvägar och med ett antal mellanhänder hamnade i svenska kyldiskar. Nu är det i stället hästkött som getts en sådan märklig åktur att man kunde tro att det handlade om den ljusskyggaste trafficking: Rumänien–Holland–Cypern –Frankrike–Luxemburg–Sverige.

Häst har jag dock egentligen inget emot. Jag har njutit alldeles utmärkt stek av traktens kuse hos grannarna på Gotland och lägger gärna några skivor Gustafskorv, gjord av häst, på mitt Vikabröd, vilket för övrigt är en svårslagen kombination från södra Dalarna.

Enligt min mening borde vi äta mer av detta fyrfotadjur och inte mindre. Vi har i dag fler hästar än kor i landet och av de tusentals hästar som dör varje år är det bara en mindre del som används till mat. Resten grävs ned eller eldas upp. Alltså samma resursslöseri som med de uttjänta värphöns och romtömda siklöjor jag skrivit om tidigare.


Hästköttet, som påminner om nöt, är mört, magert och smakrikt. I exempelvis Frankrike och Belgien är det ett eftertraktat köttslag, och där finns restauranger som enbart serverar häst utan att på något vis hymla med detta.

Och ett djur som åtminstone i Sverige vanligtvis motioneras och pysslas om under sin levnad borde man väl som köttätare med ganska gott samvete kunna lägga på tallriken.

I vårt land är efterfrågan dock ännu ytterst liten. Det handlar mest om det välkända pålägget hamburgerkött, som av hävd görs av hästkött. Råvaran till exempelvis Pärssons storsäljare är dock inte svensk utan importeras från Sydamerika.

De egna djuren bränner vi ju upp.


Mats-Eric Nilsson


Texten har tidigare varit publicerad i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


Läs fler artiklar och bloggar om köttskandalen:

''Konsumenten grundlurad'' >>

Vad kunde man vänta sig? >>

Tankar kring hästköttsskandalen >>


11 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Klart att vi skall ta tillvara hästköttet , men ingen skall luras att äta det i tron att det är ngt annat. Varför gör man inte hundmat av det?? Värt att ställa frågan till Doggy! Vi importerar ju hundmat från diverse länder och det finns säkert en o annan häst med där! Ett land som Sverige borde kunna vara självförsörjande på hundmat, men nu verkar det som om många hundägare tror att ju utländskare o dyrare det är - ju bättre!!
    Gunvor Bergström. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med om det med hästköttet - det er riktigt gott kött! i 1991 flyttade vi tillbaka till Danmark i en period och pengarna var små och där fanns det en lokal charkuteriaffär, som oftast (i mån av tillgång) sålde hästfärs till halva priset av oxfärsen. Det köpte vi alltid och tyckte nästen det var godare än oxfärs. En aningen sötare kanske, men det var väl närmast en fördel. Jag köper gärna igen om det började säljas i en affär nära mig!
    Steffen. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Klart vi kan äta hästkött, bara det är besiktat och inte innehåller medikamenter. När det gäller fusket så är det tyvärr så att när det gått några månader så har de flesta glömt alltihop. T ex alla rapporter om hur djur behandlas illa i olika "djurfabriker" upprör många ett tag, sedan glöms det tyvärr bort. Det är så tråkigt att vi inte kan lita på producenterna, vi vet sällan vad vi egentligen får i oss.
    Kerstin Andersson. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bortsett från allt känslomässigt som ofta stoppar oss från att vilja äta hästkött så är den största anledningen till varför sp få hästar blir föda att de allra flesta hästar under en normal livstid får i sig minst ett preparat som ger livstids karantän. De får helt enkelt inte bli föda efter sin död. Inte ens till djur. Därför bränns de flesta hästar.
    jessica. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller med om att vi borde äta mer häst. För tyvärr finns också en stark misstanke om att många svenska hästar ställs på långa transporter söderut för slakt. Troligen även sådana som är belagda med karens pga medicinering. Som vi sedan importerar i form av kött...
    Emmy. 13 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Då är det ju kanske Svenska hästar i Findus lasagner ändå vilket låter trevligare än Rumänska.
    kristofer. 15 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hästkött är bra men att ge Pärssons som exempel känns aningen bakvänt här på Äkta vara. Är inte Perssons en av de värsta E-nummer -användarna vi har. Det var genom att ära deras hamburgerkött jag började söka efter rena råvaror. Jag mådde helt enkelt illa av att äta pålägget. När jag sedan läste innehållsförteckningen var det 14 eller 15 tillsatser i dyngan jag stoppat i mig. Aldrig mer Perssons pålägg för mig! Bröderna Nilssons kan jag rekommendera istället. De har en variant med högst ETT E-nummer och det är riktigt gott. Jag mår inte illa av att ära det på lägget. Har tyvärr inte hittat hamburgerkött i deras sortiment.
    Rikard. 15 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har tryckt på fel tangent ett par gånger i texten och skrivit ära. Det skulle stå äta egentligen. Ursäkta mig. Rikard
    Rikard. 15 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Eftersom jag haft hästar i c:a 45 år vet jag att alla hästar någon gång (förmodligen flera gånger) behandlats med medicin som har livslång karens för slakt. Därför är inget hästkött lämpligt som föda. Tyvärr.
    Sigrid. 19 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Eftersom kor förutsätts kunna användas som livsmedel efter sin död så ges dom aldrig medicin med livslång karens, detsamma borde gälla hästar. Komedicinsorterna borde duga åt hästarna också, så slapp vi bränna upp dom.
    Meja. 21 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har flera gånger förundrats över medicin som jag gett till häst. Där har stått livslång karens för slakt av häst MEN bara en viss period för kor, PÅ SAMMA PREPARAT!!! Hur i fridens dar hänger det ihop? Det skulle jag vilja veta. Samma preparat används ofta till både hästar och kor Dessutom är veterinärerna mycket dåliga på att fylla i hästens pass (obligatoriskt) att hästen behandlats med preparat som ger livslång karens. Passet ska följa med vid slakt. Men vilka slakterier bryr sig om att fråga efter hästens pass och om dom gör det är det förmodligen inte fullständigt ifyllt med de preparat hästen fått under sin livstid. Så därför bör alla hästar gå till förbränning, eftersom alla någon gång behandlats med preparat som ger livslång karens. Med kännedom om det här har jag alltid undrat hur det kan finnas hästkött (t ex pålägg) i affärer.
    Sigrid. 25 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!