Lyckan av en äkta limpa

Mats-Eric. 3 sep 2009. Det är väl bara mediefolket i Stockholms innerstad som bryr sig om ekologiskt och räknar tillsatserna i maten?
Den frågan får jag ibland från just journalister innanför tullarna. Mitt svar är jag inte längre har särskilt bra koll på huvudstadens centrum eftersom jag så sällan är där numera.
Istället reser jag land och rike runt och föreläser om mina böcker. Och på alla de platser jag besöker överväldigas jag av det intensiva engagemanget för den mat vi stoppar i oss. I metropoler som Göteborg och Malmö, i medelstora städer som Linköping, Sundsvall och Umeå, men minst lika mycket på mindre orter som Orust, Eslöv, Sollefteå, Höganäs, Åmål och Hörnefors.

Att få se så mycket av Sverige, är förstås en lyx. Men att hitta något ätbart kan vara en mardröm. Därför blev jag så lycklig när jag igår, släpandes mitt bagage längs Ronnebygatan i blekingska Karlshamn, hittade ett riktigt surdegsbageri. Sjölands Konditori visade sig syssla med något så udda som traditionell brödframställning.
Jag köpte med mig en härligt tung gotlandslimpa – bagaren lär komma därifrån – för framtida behov.

Därför kunde jag i morse på Stadshotellet i Växjö bryta min vanliga trista morgonrutin. Jag behövde inte gå runt och stirra på frukostbufféns fluffiga industribröd och se sur ut. Ur läderbagen halade jag istället upp det på rågsurdeg bakade karlshamnsbrödet och frågade om jag fick använda hotellets kniv och skärbräda.
Det gick alldeles utmärkt. Och de mättande smörgåsarna smakade, med den lilla beskan från pomeransen, precis så bra som jag hade hoppats.
”Det ser gott ut det brödet”, kommenterade en västsvensk kvinna vid bordet bredvid.
Hon var inte särskilt svårkrusad och jag gick förstås med lätta steg bort och skar henne en skiva.
”Först trodde jag att du var laktosintolerant eller något sådant”, sade hon när jag återvände med den åtråvärda brödskivan.
Men sedan insåg hon att jag inte går på någon specialkost alls. Förutom äkta vara.

8 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Hej Mats-Eric! Jag skulle bli jätte glad om du kunde svara på min fråga. Jag har en pojke som troligen är laktosintolerant. Han är även ganska svår att mata. Hittade ALPRO SOYA. Yoghurt liknanade vara som jag gav till sonen(7mån) He loved it. Men...stabiliseringsmedel pektin och agar finns i denna produkt med sina stora Bio/eko/krav märken påklistrade. Jag undrar om vad du tycker...skulle du ge det till ditt barn? Annars får han nästan tillsatsfri mat. Dock fanns det konservringsmedel i de torkade plommonen jag köpte för att göra pure på- (har hittat tillsattsfria som jag ska köpa när paketet nu är slut.) Annars får han bara bondensmarknad grönsaker å sånt eko saker. I din bok skrev du om pektin. Vad tror du om denna "yoghurt" Skulle vara snällt å få din synvinkel. Känns ganska hopplöst att föda upp en liten kis då nästa ALLT i affären är SKIT. suck...Hur man än gör får han i sig skit från något håll.
    marjo. 4 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Marjo! Ett litet barn på 7 mån. tar tid på sig att vänja sig vid nya smaker och konsistenser så fortsätt att pröva olika saker och blanda gärna in nyheter med sånt han tycker om. Barn utvecklar sitt smaksinne med tiden. Jag är själv laktosintollerant och dessutom äter jag bara ekologisk/kravmärkt mat. Problemet för mig är att inga mjölkprodukter - ost, smör, mjölk, grädde m.m. - finns som ekologiska produkter. Jag har haft kontakt med både Valio och Arla och båda säger att det inte finns tillräckligt med ekologisk råvara för oss laktosintolleranta. Kan man tro på det?? Bor man som jag i Stockholmstrakten är det inga problem att få tag i tillsatsfria ekologiska varor (förutom mjölkprodukter). Oftast får man inte tag i allt man vill ha i sin vanliga butik, men man lär sig snabbt var produkterna finns. I Stockholm är NK:s saluhall (ICA) överlägset bäst. Gör som jag - tjata och ställ krav på din favoritbutik om att utöka det ekologiska sortimentet. Vi vet att de flesta varor numera finns i en ekologisk/tillsatsfri variant så oavsett vilken butik man handlar i ska dom kunna ta hem det man ber om. Tycker jag. Lycka till med din son och hoppas du hittar de ekologiska/tillsatsfria råvarorna, kryddorna, brödet m.m. Farmor Agneta
    Farmor Agneta. 5 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi i Dalarna tänker också på ekologiskt. Skolan (kommunen) har ett eget jordbruk där vi kommer att återta alla produktion av kött. Till den egna kommunen. På så sätt är vi inte beroende av upphandlingar där maten fraktas över halva världen. Kul och stimulerande!! Tänk om fler kunde göra detsamma! Vårt återtagsprojekt är rätt omtalat här i länet och hoppas våra tankar kan sprida sig vidare. Jag berättar gärna mer!
    Stiernhööksgymnasiet Rättvik. 9 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats-Eric, jag bor i Göteborg och inte i stockholm och någon del av mediafolket är jag verkligen inte, men intresserad av äkta vara har jag varit länge och speciellt sen jag lusläst dina böcker, som inspirerar mig. Nu är det såhär att vi är vegetarianer och har en dotter på 1,5 år som nyss har börjar på förskola. Jag har sett maten de får på förskolan och jag har ätit av den och den är helt okej för att vara storkök men vi känner att vi verkligen inte vet vad maten innehåller. Fröknarna på avdelningen vet ju egentligen inte speciellt mycket om maten och jag tror inte ens matbiträdet vet det för hon packar väl mest bara upp den när den kommer från storköket. Då vår dotter har anlag för ADHD och då vi vill att hon ska växa upp och må bra så undviker vi alla tillsatser för henne men speciellt sådana som azofärger och glutamat. Hur tar vi reda på vad maten på förskolan innehåller? Vart kan man ringa? För mig är det helt oacceptabelt om maten de serverar där skulle innehålla smakförstärkare, hennes pappa är mycket överkänslig mot glutamat och barn är ju som grupp känsligare mot olika smakförstärkare. Har du några tips, Mats-Eric, eller finns det någon annan äkta vara-intresserad där ute som vet? Väldigt tacksam för all hjälp i frågan, det känns viktigt att kämpa för barnens mat! MVH Lina
    Lina. 10 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det skall ligga under offentlighetsprincipen. Kräv att få tillgång till vad de använder i maten, vägrar de ... gå till media! vårat ansvar som föräldrar är att värna våra barn, det skall man inte hindra från kommunalthåll eller från industriellt håll. tips är att kolla på kunskapskanalen ang epigenetik det skall komma repris på den dokumentären. Det kan vara problematiskt att få ut innehållsförteckningar från företagen ( då de säger att det är en affärshemlighet) men Mats-Eric lyckades med Sodexho. Om flera går ihop och kräver samma sak så går det nog tillslut. Kämpa på Lina. Vänligen Camilla Sparring Matupproret.
    Camilla Sparring. 11 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • hej mats-eric Nilsson! jag håller på med en skoluppgift om mat fusket. I min klass äter väldigt många på Mcdonalds och jag vill bara berätta vad det är för några tillsatser i hamburgarna (kan man kalla dom så?) Mcdonalds vill så klart inte ge ut sin innehålls förteckning, så jag undrar om du visste vad "hamburgarna" innehåller. Tack på förhand! MVH: Robin Eggers
    Robin Eggers . 18 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • McDonalds innehållsförteckning finns på deras hemsida. Det är fascinerande läsning.
    Miller. 23 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är här för att kommentera mitt personliga möte med en stavspelare som har hjälpt mig att återställa harmonin i mitt äktenskap och han har också gett mitt liv en ny mening. Jag vill att ni alla ska veta att prästmanuka hjälpte mig att återställa freden i mitt äktenskap som förstördes återställdes tillbaka och min man är tillbaka till huset och har tagit fullt ansvar för familjen och även han har blivit befordrad på kontoret med hjälp av präst manuka ord är helt enkelt inte tillräckligt för att säga tack. Du är verkligen en välsignelse för människovänlig prästmanuka. om du vill träffa den här mannen och få ditt problem att lösa hans e-postadress är lovesolutiontemple1@gmail.com Mrs.barbara
    MELISSA. 30 jul 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!