Vad innehåller vinet? Inte vet jag!

Äkta vara. 25 nov 2013.


Är det inte dags att Sverige och EU gör något åt detta?
Enligt lagstiftning så ska man deklarera innehållet i sånt man ska stoppa i våra kroppar. Det gäller ju mediciner och livsmedel. När du handlar en matvara så deklarerar producenten noga vad den har haft i produkten.
Dessa regler är självklara för att vi ska kunna göra medvetna val.

Hela tanken bygger på att, fastän jag valt att någon annan tillverkar det som jag ska äta, så ska jag som konsument ändå själv veta och kunna välja vad jag vill stoppa i mig.

Hur kan det då komma sig att det finns stora vita fläckar på denna regelkarta – områden som lagstiftaren nästan helt struntar i – där vi inte kan göra medvetna val?

Ett sådant område är s.k. "oförpackad mat", dvs mat i den manuella disken eller mat på restauranger. Denna fråga driver Äkta vara tillsammans med Sveriges Konsumenter i projektet "Vad är det i maten ? Klartext nu!" >>.

Ett annat område är alkoholhaltiga drycker. Så fort tillverkaren har mer än 1,2 % alkohol i produkten så behöver man nästan inte säga någonting alls om innehållet. Visserligen ska man för öl ange om det innehåller spannmål men eftersom i princip all öl i hela världen innehåller spannmål så blir märkningen nästan helt värdelös. På samma konstiga sätt gäller regler för vin där man ska ange om vinet innehåller sulfit, men eftersom i princip alla viner innehåller sulfit (över gränsvärdet för märkning) så är denna märkning också helt värdelös. Varför kräver inte lagstiftaren att man istället anger mängden sulfit? 

De flesta konsumenter lever i tron att öl och vin bara innehåller de klassiska ingredienserna. Få vet att massor med ämnen får tillsättas och nästan inga av dessa behöver tillverkaren deklarera.

Har du förresten tänkt på, att förr så smakade samma vin olika från år till år? Nu jobbar många tillverkaren istället enligt en specifikation. Man ser till att vinet smakar lika varje år, ungefär som McDonald’s hamburgare. Tillverkaren följer specifikationen genom att manipulera vinet med tillsatser. Samtidigt som vi ska fortsätta att tro att det bara är naturligt jäst druvmust från den soliga vingården i flaskan.Casas-patronales-rose-cab-sauv-merlot-bib_liten


I gårdagens Kalla fakta visades med tydlighet hur förda bakom ljuset vi konsumenter är. I tv4 Nyhetsmorgon i morse sa vinimportören Martin Horwitz att ”Jag kan beklaga att det inte finns innehållsdeklarationer på vin” och naturvinimportören Rudolf Sillén tillade att man inte ens får sätta ut innehållet på etiketten.
Hur knasigt får det vara? Mat och dryck som vi köper förpackat i butiken ska noga innehållsdeklareras men innehåller produkten över 1,2% alkohol så får vi nästan inget veta om innehållet. Hur ska vi konsumenter då kunna göra medvetna val?

Lite framtidshopp tändes dock när minister Eskil Erlandsson igår i tv4 Nyheterna sa: ”Jag vill att vi ska ha en ingrediensförteckning också vad beträffar vin.”

 


/Björn Bernhardson


Klipp:
Se Kalla fakta 24/11-13:
Se Eskil Erlandsson i Nyheternas inslag 24/11-13:

Se Nyhetsmorgon 25/11-13:



3 kommentarer

RSS

Annons:

  • Spelar ingen roll vad Eskil säger att han önskar, den figuren rör dom bort totalt på en chackbräda
    Karl-Erik. 25 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Missförstå mig rätt, jag håller med om att vi ska ha innehållsförteckningar - men Kalla Faktas inslag var en smula snett också.. vissa av de allergener som de tog finns naturligt i vinerna också
    Mattias. 25 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Björn! Vilken rysare! Jag har de senaste 2 åren, ofta, men inte alltid, drabbats av svåra andnödsanfall efter att ha druckit vin och har nu en konstaterad astma. Själv har jag haft teorin om att det är sulfiterna som orsakar astmaanfallen men efter att ha sett Kalla Fakta så kan det ju vara vad som helst i vinerna som triggar anfallen. Gränsvärdet för sulfit är 0,7 mg/per kilo kroppsvikt, men mängden sulfit i en flaska vin, naturlig plus tillsatt kemikalisk, är oftast mycket högre, upp till 300 mg/flaska. Visst borde vi få veta mängden sulfit i resp. vinflaska för att kunna bedöma om vi ska dricka det eller inte. Jag dricker aldrig boxviner utan håller mig till en prisklass som ligger på kr. 100:- till kr. 200:- per flaska. Förmodligen innehåller även s.k. kvalitetsviner en massa tveksamma ämnen som kan vara skadliga för människan. Hur kan vi agera för att få till stånd en ingrediensmärkning för viner? Bombardera Eskil Erlandsson med mail angående nödvändigheten med att öppet redovisa vad vinerna innehåller? Det är människors hälsa det handlar om och vår rätt att få veta vad produkterna innehåller för att kunna undvika de kemikaliska ämnen som eventuellt kan skada oss.
    Bettan. 25 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!