En titt genom Nyckelhålet
Äkta vara. 5 nov 2009.
Samtidigt som en ny märkning, Äkta vara, ser dagens ljus firar Nyckelhålsmärkningen 20-årsjubileum och Livsmedelsverket håller kalas. Nyckelhålet är nämligen Livsmedelsverkets barn.
Denna symbol kan associeras till ingenting, eller någonting vad som helst. Märkningen kan innefatta frukt som ingen har gjort något med, grönsaker likaså. Sädeslag som ingen har tagit bort skalet på. Den kan också kan det betyda att produkten är fettsnål (och måste biffas upp med tillsatser) och numer att det är lite socker i den, som en skinka full med tillsatser och industriella ingredienser.
Lagom till kalaset är det så dags för att lunchen du äter ska bli nyckelhålsmärkt, lite vagt nyttig så där, men vad det egentligen betyder är det kanske inte så många som kommer ihåg när sista tuggan är svald.
Oförargliga namn
Det är som med de flesta märkningar: de har fått namn som inte är betydelsebärande; nyckelhål, sigill, smak, krav, ja det finns säkert fler och alla är uppskattade och ibland nödvändiga redskap för den som går och handlar, somliga av dem mer uppskattade och nödvändiga än andra.
Men så kommer en märkning som faktiskt betyder något, Äkta vara. Den som ser märket kan lätt förstå vad det står för: Varan är inget annat än det du förväntar dig att den ska vara. Köper du en glass ska den bestå av det som du själv skulle göra glass av om du hann, likaså bröd. Köper du vispgrädde ska det vara just vispgrädde och inte en grädde som tjyvats på fett och drygats ut med förtjockningsmedlet karragenan. Äntligen en tydlig märkning, säger en av flera handlare som tagit kontakt med oss. Äntligen, säger många producenter. Äntligen, säger många konsumenter.
Den märkningen uppskattas inte av Livsmedelsverket. Samtidigt som man har barnkalas för sin egen märkning talar man om att man inte får märka ut produkter som Äkta vara, för grädden som innehåller karragenan är lika äkta som den som inte gör det. Och marmelad med 25 procent fruktinnehåll är lika äkta som en som till 60 procent innehåller bär. Annars kan den andra grädden bli ledsen, eller snarare den gräddens pappa producent.
Intar försvarsställning
Det är när jag ser inbjudan till 20-årskalaset som det går upp för mig att Livsmedelsverket faktiskt har en egen märkning att försvara. Att Äkta vara- märkningen till viss del slår mot de produkter som Nyckelhålsmärkningen accepterat och godkänt. Som att man mer värnar om produkten och i förlängningen producenten, än om konsumenten.
Livsmedelsverket gör allt mer skäl för sitt öknamn: Livsmedelsproducentverket. Det vore en märkning som överensstämde med innehållet.
Sökresultat för Märkning, Livsmedelsverket