Rasistiskt med färre tillsatser?

Mats-Eric. 6 feb 2010.


I veckan blev jag på debattsajten Newsmill anklagad för att fiska i grumliga rasistiska vatten. Det var historikern Jonathan Metzger som efter att ha sett TV-serien Landet Brunsås kommit fram till denna oväntade analys.

Hans tes är att vi som talar oss varma för oförfalskade livsmedel är motståndare till att matkulturer blandas. Men hur skulle man överhuvudtaget kunna vara det? Det är ju genom sådana influenser kors och tvärs som den stora mångfalden av matkulturer har vuxit fram – och fortsätter att utvecklas. 

Att vi i dagens butiker erbjuds guacamole med 1,5 procent avokado eller fuskvarianter av pesto, pizza och soja är dock något helt annat. Det handlar då inte om olika matkulturer som på ett intressant sätt befruktar varandra. Utan om en livsmedelsindustri som i sin ständiga jakt på nya produkter prånglar ut så kallade etniska matvaror, som är rika på tillsatser men fattiga på riktiga råvaror. 

Det var därför den mexikanska konsuln i det första programmet såg så skräckslagen ut när Erik Haag försökte bjuda henne på svenska tacos.

I samma avsnitt dristade jag mig till att efterlysa fler bosniska krogar i Sverige, vilket Metzger reagerar särskilt mot. Även bosnier måste väl få baka vanliga pizzor om de vill, invänder han. Och på just den punkten kan jag förstås bara hålla med. 

Men visst är det ändå konstigt – och trist – att det finns så få irakiska, kurdiska, chilenska, finska eller bosniska restauranger i vårt land. Kan det vara så enkelt att de flesta svenskar bara kan tänka sig att äta sådan ”utländsk mat” – sushi, pizza, thai – som brukar förekomma amerikanska teveserier?

7 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Ja, vi svenskarär verkligen hemska människor med vår underutvecklade matkultur. Tur att vi har dig som kan och vet så mycket bättre.
    Claes. 6 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men Claes: Vad är problemet? Varför blir du sur? Vad i den här bloggen gör dig ilsken? Allt han säger är att han uppskattar och uppmuntrar en mångfald i utbytet av mat i Sverige. Och att han vänder sig emot mat som proppas fulla med artificiella och onaturliga ämnen. På vilket sätt är det ett påhopp på den svenska kulturen i allmänhet och den svenska matkulturen i synnerhet? Det är ingen som hindrar dig från att äta någon mat. Vill du äta guacamole med 1,5 % avocado, så är det bara att göra det.
    Mattias Jonsson. 6 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men du måste väl ändå märka att du satt dig själv på en HÖG piedestal. Vi är usla med vår matkultur undantaget dig. http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/03/landet-bruns-s-ekonom
    Bengt Persson. 7 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tanken är väl att maten ska vara fri från tillsatser och oavsett vad den kommer ifrån. Hur man kan då, relatera Mats-Eric "tankegångar", som rasistiska är för mig helt befängt och långt ifrån det som Mats-Eric vill göra gällande i sina böcker. Jag är glad att Mats-Eric finns, där han iaf. har öppnat mina ögon för vad matindustrin i Sverige står för och att vi egentligen inte alls behöver "livsmedelsverket" eller exempelvis LRF "mina åsikter". Eftersom de uppfyller på inga villkor sin funktion som "matkontrollant" i Sverige. "Tack" Mats-Eric för att du har fått mig att inse, att baka sitt matbröd själv är bättre än det köpta och att göra sin egen glass är bättre än att köpa osv. Sedan ju mer vi delar med oss av materfarenheterna oavsett om de är från Sverige eller ifrån andra länder, desto mer berikar det. Där mat för oss även människor tillsammans och därmed berikar mångfalden eller vad säger du "M-E"? Das war alles ... Må väl
    Cogito Ergo Sum. 7 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Klart att det inte är fientligt vare sig mot svensk eller någon annat lands mat att vara emot onödiga tillsatser i mat som bara är till för att öka den ekonomiska vinsten. Det tror jag också att det flesta fattar, och vi håller på Mats-Eric och mer Äkta vara, fortsätt ifrågasätt, det är en tjänst för konsumenten och en chans för producenterna att rensa upp bland tillsatserna och anstränga sig för att göra en bättre produkt. Brist på konstruktiv kritik och granskning leder bara till stagnation och skumraskaffärer.
    Rikard. 8 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som vanligt skrämma med att sätta stämpel på folk som vågar ifrågasätta....Stå på dig Mats, fler och fler vaknar varje dag å blir rent ut sagt förbannade av att höra sk profftycker stämpla människor som vågar ifrågasätta å vara kritiskt tänkande....
    Njord. 8 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jonathan Metzgers artikel är väldigt konstig, det är svårt att förstå vad han vill. Att han har lyckats missförstå så mycket vad Landet Brunsås säger och vad du säger är märkligt. Det ÄR konstigt att bosnier öppnar pizzeria istället för en bosnisk restaurang. Ta inte åt dig av hans arga artikel, karln vill bara ha uppmärksamhet. Det blir pinsamt.
    Åse. 12 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!