Tänk om det är precis tvärtom

Äkta vara. 3 mar 2010.
Flera skribenter har på sistone kartlagt de olika märkningar som finns. Inte sällan mynnar dessa artiklar ut i påståendet att vi har för många märkningar. Lika ofta försvaras de märken som sedan länge är etablerade, för att konsumenterna sägs ha förstått vad just de innebär. Inte så konstigt kanske. De har ju haft några år på sig.

Kontentan brukar vara att det bör rensas bland märkningarna för att kunder kan bli förvirrade när de handlar.

Svensk SigillMen tänk tanken: tänk om det är precis tvärtom. Vi kanske behöver några till.
Tänk om vi konsumenter inte är en homogen grupp, utan att vi har olika behov och intressen när vi köper vår mat.

Tänk om det är så att några letar efter ekologisk mat. En annan kanske vill äta fettsnålt och letar efter nyckelhål, en tredje vill tvärtom äta mycket av det naturliga fettet och letar efter LCHF-märket (Low Carb High Fat).  Ytterligare en vill undvika tillsatser i maten och letar då efter Äkta vara.

Kravs nya logotypeAlla märkningar har en gång varit nya. KRAV som nu omfattar 200 sidor regler och har stora organisationer i sin styrelse, började en gång vid ett köksbord.

Nyckelhålsmärkningen föddes för 20 år sedan. Den togs fram för att människor lättare skulle kunna välja hälsosam mat. Sedan dess har synen på vad hälsosam mat förändrats och Nyckelhålets ”ägare”, Livsmedelsverket, försöker hänga med och lägger till och drar ifrån regler med jämna mellanrum.

Märket Svenskt Sigill ägs av LRF, dvs svenska producenter, som vill att konsumenter ska välja svenska produkter. Även här har reglerna och kraven för att få en vara sigillmärkt förändrats och vidgats över tid.

Vissa märken har kommit till ovanifrån, för att en myndighet tycker att vi ska äta nyttigare, eller för att producenter vill att vi ska välja svenskt framför utländskt (fastän man inte får säga det för EU).

LCHFAndra märken har kommit till på gräsrotsnivå. KRAV-märket föddes så, konsumenter ville att det skulle bli enklare att välja ekologiskt. Äkta vara-märket, för att konsumenter önskade en lättare väg till mat utan tillsatser och industriella ingredienser. LCHF märket, det allra nyaste, är också ett sådant konsumentefterfrågat märke. Inte av alla konsumenter men av en grupp.

Vilket av alla dessa intressen ska få bestämma vilka märkningar som ska få finnas kvar? Är det Livsmedelsverket, som har en egen märkning att skydda, är det LRF, som har sitt skötebarn, eller…?

NyckelhålsmärketOm bara några få etablerade märkningar får finnas, kommer det krav på att dessa ska täcka in inte bara sin ursprungliga tanke, utan även de andra aspekterna som inte fick ett eget märke. Till slut blir regelverket och byråkratin så svåröverskådliga att det blir svårt att greppa. Vem har med sig KRAV:s hela regelverk i handväskan på Hemköp?

Varje konsument har en uppsättning behov, ibland rent fysiologiska, som att man vill undvika tillsatser av allergiskäl. Ibland är de ideologiska, som att man anser att maten ska vara tillverkad med så små avtryck i miljön som det bara är möjligt.

Varje konsument har också en förmåga att ta till sig ett antal symboler och åtminstone ha ett hum om vad de handlar om. Därför kan man klara att läsa av och välja de märkningar som passar ens behov.

demeter_symbolerJag har själv en uppsättning jag tycker är viktig när jag handlar: Demeter, KRAV-märket och andra ekologiska märkningar om de saknas, Fair Trade och Äkta vara. Det är mina prioriteringar. Min granne som jag möter vid mejeridisken har andra: Ekologiskt väger inte tungt, huvudsaken är att det är svenskt. Prislappen på yoghurten kanske är viktigare än innehållsdeklarationen, eftersom hans barn flera dagar i veckan tar hem en halv skolklass på mellanmål och det går åt baljor av yoghurt. Hans kollega i sin tur, såg helst att det funnes en klimatmärkning så att hon lättare kunde följa sin vilja att göra vad hon kan för att rädda klimatet.

Och så finns det konsumenter som inte gillar märkningar alls, som inte tycker att det är svårt att läsa en innehållsförteckning eller en näringsdeklaration, eller som nöjer sig med att prislappen är tydlig. Då är det ju bara att bortse från alla märkningar.

Varje konsument är en individ, varje familj är en liten matkultur. Se det inte som ett hot om dessa små matkulturer bildar en grupp som önskar en märkning för att underlätta sin vardag.
Äkta varamärket







22 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • eller tänk om man verkligen gjorde tvärtom, märkte varor som inte var äkta,ekologiska, osv: "den här varan är inte producerad med omtanke om miljön"...bara en tanke. Vill också tacka för det ni gör, så viktigt! Tack!
    Hans. 3 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • All form av seriös certifiering, där det avgörs om en specifik märkning (KRAV, Nyckelhålet, Fairtrade) ska få användas på en specifik produkt, utförs av en oberoende tredje part, oftast certifieringsföretag, som är ackrediterade och godkända av SWEDAC*. Om de inte var oberoende skulle märkningen tappa all form av trovärdighet. En trovärdighet som saknas hos ”äkta vara” då den inte är godkänd SWEDAC.
    Claes. 4 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hans: Det fanns en sådan svensk märkning ett kort tag, gå in på kackerlacka.se så tror jag att du själv fortfarande kan skriva ut deras märken och sätta upp i de butiker där du handlar. Lite gerillaverksamhet på gräsrotsnivå alltså. Claes: Att säga att "Äkta vara" saknar trovärdighet kan ju vara kul om man tycker det är kul att provocera. En märkning som så tydligt redovisar sina värdegrunder och regler är naturligtvis trovärdig även innan godkännande från SWEDAC föreligger. Trovärdigheten står och faller inte främst med den tredje part som utför certifieringen. Se på Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning till exempel, den kan knappast sägas vara oberoende eftersom LMV har som mål att värna vår svenska matindustri i minst lika hög grad som de värnar oss konsumenter.
    Håkan (hakke). 4 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Intressant tanke; för visst kan det vid en första anblick kännas som om märkeslapparna har blivit för många. Först och främst är det viktigt att varornas innehållsförteckningar är tydliga så att den konsument som valt att sätta sig in i alla turer kan bilda sig en egen uppfattning. I andra hand är det himla bra med märkningar av seriösa slag för det mera specifika, problemet är bara djungeln som bildas. Tydlig lista över alla märkningar och dess innebörder tack! Ett tack för att ämnet tas upp ur olika synvinklar.
    malin. 4 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håkan: Så du rycker att det är i sin ordning att de som tar fram kriterier för en livsmedelsmärkning inte bara godkänner sina egna framtagna kriterier utan sedan även godkänner de varor som uppfyller dessa kriterier och tar betalt för detta? Ännu underligare blir det när allt detta görs av en förening själva kallar sig en ”ideell konsumentförening”? Knappast ideell då de enligt egen uppgift har som ändamål: ”Licensförsäljning av rättigheter till Äkta Vara varumärke”. Intäkterna till föreningen för märkningen blir till en kostnad för livsmedelsbutik vilket självfallet, i slutändan, blir till en kostnad för oss konsumenter. Knappats heller en konsumentförening då den består av FEM medlemmar.
    Claes. 4 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håkan: Var får du ifrån att LMV ska värna vår livsmedelsindustri? På deras hemsida står "Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor." Livsmedelsvarket agerar enbart i konsumentens intresse. Däremot kan de samarbeta med företag för att dessa ska kunna leva upp till ställda krav, något de uppmuntras att göra i vår lagstiftning. Äkta vara däremot värnar inte automatiskt konsumenten. De värnar mat utan tillsatser, vilket i många fall kan vara önskvärt, men i vissa fall kan det vara konsumenten till direkt skada i de fall där tillsatsen främjar livsmedelssäkerheten.
    Christer. 4 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Märkning gör godis till rena hälsokosten. Och Livsmedelsverket (livsmedelsindustrins skattefinansierade frontorganisation) ställer sig givetvis bakom denna helt uppenbart medvetet vilseledande sk GDA-märkning. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/markning-gor-godis-till-rena-halsokosten_4376937.svd /Ola S
    Ola S. 5 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att SLV på samarbetar med livsmedelsföretagen för att dessa skall kunna leva upp till ställda krav är inte sanning. Livsmedelsproducenter kan få hjälp med vart man kan hitta information men eftersom livsmedelsverket är en kontrollerande myndighet får den inte samtidigt vara rådgivande heter det. Det är detta som är väldigt fel i Sverige. Som livsmedelsproducent skall man ju kunna få hjälp och råd av sitt kontrollorgan för att gemensamt komma fram till hur en CCP i HACCP skall övervakas osv. eller vad man skall ha för rutin för en CP i egenkontrollplanen men den hjälpen ges inte. Livsmedelsföretagen är hänvisade till 3e part dvs. konsulter. Detta blir ytterligare en kostanad som läggs på produkten. Sen kanske dessa råd ändå inte passerar kontrollantens nålsöga och producenten får ändra sitt förfarande igen. Hade det då inte varit bättre att man ihop med kontrollorganet kommit fram till hur en viss detalj skall styras och så är dom nöjda sedan?
    Gustav Erikson. 5 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gustav: Har hört flera säga som du, vilket ofta beror på okunskap hos miljökontoren runtom i landet. Faktum är att svensk lagstiftning säger att alla myndigheter bör agera rådgivande och, om jag inte minns fel, så säger livsmedelslagstiftningen att slv och miljökontoren ska agera som rådgivare. Problemet ligger i att EU-lagstiftningen säger att verket inte ska agera rådgivande. I Sverige har vi dock valt att behålla rådgivandefunktionen hos våra myndigheter.
    Christer. 7 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har ni certifierat varor som ”äkta vara” som innehåller mjölk från kor som fått foder från sojabönor som odlas i Brasilien och/eller kött från köttdjur uppväxta i Brasilien där regnskogs har eldats upp för att ge plats åt betesmarker som sedan besprutats med farliga kemikalier?
    Bengt. 9 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om nu Äkta vara inte är ackrediterad av tredje part, hur ska jag som konsument veta om de alltid håller samma kvalitet på sin märkning? Det blir som den gamla frågan; vem vaktar vakten. Äkta vara är självutnämnd vakt, vem vaktar Äkta vara? Tommy
    Tommy Antonsson. 9 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tommy: Vem vaktar t.ex. Svenskt Sigill. Hur trovärdig tycker du att dom är. För min del har dom snart ingen annan betydelse än att vara en slags PR för livsmedelsindustrin. Följ upp det på nätet ska du se. Vakta på du. Alldeles själv. Och så en sista fråga; Vem är "Bengt" ?? Arbetar han inom köttbranschen kanske?
    Frasse. 10 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: Att argumentera FÖR en märkning ”äkta vara” genom att jämföra med en dålig märkning ”Svensk Sigill” är väl ändå inget bra försvar för den märkningen du försöker försvara, så att säga. En sista fråga: Vem är "Frasse”? Är Frasse medlem i den ”oberoende konsumentföreningen äkta vara Sverige” som har som ändamål: ”Licensförsäljning av rättigheter till Äkta Vara varumärke”.
    Claes . 10 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är väl jättebra om det finns en vilja till ett initiativ för främjandet av bra livsmedel... oavsett märkning, organisation, ideelt eller kommersiellt... och en sista fråga: vem är "Claes" Är Claes anställd av nån köttlimslobbyist som har för avsikt att tjäna grova pengar på köttrester???
    Patrick. 11 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Patrick: Håller verkligen med om att det är jättebra om det finns en vilja till ett initiativ för främjandet av ”bra livsmedel”? Fast vad som är ”bra livsmedel” är troligen en subjektiv, personlig åsikt. Somliga uppfattar säkert den billiga snabbmaten, oftast med tillsatser, som ”bra livsmedel” just för att den är billig och många gånger snabb. Andra, som du och jag, uppfattar den lite dyrare maten som ”bra livsmedel” med bättre råvaror och färre tillsatser. Så att en förening ska försöka sitta och döma vad som är bra och inte bra blir ju helt barockt. För övrigt har svensk köttlobby inte för avsikt att tjäna pengar på köttklister då de tar avstånd från köttklister enligt en artikel i ATL: http://www.atl.nu/Article.jsp?article=58197 Och nä, jag tillhör inte dem.
    Claes. 11 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tommy, Frasse och alla andra; Svenskt Sigill kontrolleras av oberoende certifieringsorgan (t.ex Intertek, SMAK, Aranea). Dessa certifieringsorgan är ackrediterade av myndigheten Swedac. Så det är de som "vaktar" att Svenskt Sigill-märkta produkter är producerade som det utlovats. Jag heter Anna Wahlberg och arbetar på Svenskt Sigill
    Anna Wahlberg. 11 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag undrar hur Santa Maria Extra Creamy Coconut milk fortfarande får ha äkta vara symbolen när den de senaste månaderna spädits ut med 20% vatten? När ni en gång gett en vara symbolen slutar ni då kontrolera den? Hur går era kontroller till? Är det ni själva som kollar produkterna? Tillverkarna ändrar sina produkter ibland flera gånger per¨år så de kan göra de ännu billigare så ni måste ju uppdatera
    harry boy. 11 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna, tack för ditt snabba svar. Det känns trovärdigt när det finns ackreditering och kontroll från myndigheten. Hur är det nu med Äkta vara? Vem har koll på dem? Tommy
    Tommy Antonsson. 12 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @claes Undrar vart i artiklen du länkar till det står att branschorganisationen Kött-och charkföretagen inte har för avsikt att tjäna pengar på köttklister och att de tar avstånd från köttklister? Jag läser det som att de inte bestämt sig ännu för om de kan tjäna några pengar på produkten, inte att de tar avstånd från den. Inte heller på organisationens hemsida kan jag hitta att de tar avstånd från köttklister. Om det stämmer, att de tar avstånd från köttklister, skulle jag bli glad för en länk till vart jag kan läsa det!
    Ringo. 12 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ringo: I rubriken står det "Branschen gör tummen ner för köttklister". Räcker gott för mig. Dessutom läste jag någon annan stans (kommer inte ihåg var, tyvärr) att de tar avstånd från detta köttklister som jag själv inte är speciellt förtjust i. Men förbud nej. Alla kan få avgöra på egen hand i butiken.
    Claes. 13 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför får Tommy inet svar på sin fråga? Har ni godkänt lammprodukter som ”äkta vara” från lamm som inte fått gå naturligt utomhus? Har ni godkänt produkter som ”äkta vara” innehållandes frukt & grönt från holländska energislukande växthus?
    Claes. 19 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Claes: Även om du tycker det räcker gott för dig så tycker jag ändå det kan vara bra att läsa åtminstone lite mer än bara rubriken.
    Ringo. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!