Innelamm med utslätad smak.

Äkta vara. 19 mar 2010.
Ordföranden för Sveriges lammproducenter tycker att metoden med inomhusuppfödning av lamm är bra, han har bra kontroll över djuren. Jordbruksministern tycker också att modellen är bra, bättre än att behöva importera lammkött från Nya Zeeland och Irland i alla fall.

Många konsumenter kommer säkerligen att bli upprörda över att lamm stängs inne i boxar som liknar de som grisarna får stå i. Men längtan efter att kunna köpa lammkotletter när vi vill kanske väger tyngre då vi väl står där i köttdisken.

Frågan är vad som händer med det karakteristiska lammköttet, det som belackarna säger smakar kofta och som vi andra gillar så mycket att vi vill ha det året runt.

Klart är att smaken påverkas när lammen inte får beta, utan får kraftfoder för att växa snabbt. Det smakar helt enkelt mindre lammkött. Kanske är det så att det är själva långsamheten som ger köttet den specifika karaktären.

Även näringssammansättningen kan påverkas. I dag vet man att så kallat nötkött från helt betande djur, sk gräskött, eller naturbeteskött, har högre halt av omega 3 än kött från djur som också fått proteinrikt kraftfoder.

Valet är som vanligt konsumentens, det vill säga mitt, om jag vill vänta på de goda höstlammen, köpa importerad lammstek till påskbordet, eller om jag vill äta svenskt inomhuslamm. Men det minsta man kan begära som köttköpare är att det framgår förpackningen hur lammet är uppfött.

10 kommentarer

RSS

Annons:

  • "Klart är att smaken påverkas när lammen inte får beta" Vadå klart, referens?
    Packe. 22 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan inte annat än hålla med dig!
    Maddo. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Packe: Du menar att du verkligen inte tror att det blir någon skillnad på köttet om ett lamm står i en box och växer till snabbt på kraftfoder eller om lammet rör sig fritt utomhus och växer långsammare på gräs och örter?
    Ringo. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Packe: Det behövs nog inga vetenskapliga referenser på det. Jag har helt enkelt provsmakat. Gör det du också.
    Anna Karin, Äkta vara. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna-Karin: Troligen utgör inte du själv ett tillräckligt stort statistiskt underlag för att säker-hetsställa att ditt påstående är en sanning. Din smakupplevelse tar jag inte ifrån dig men det kunde precis lika gärna vara slumpen som avgjorde. Men som så mycket annat på denna sajt så påstås här en massa saker som är personliga åsikter fast som basuneras ut som sanningar för alla. Detta är ett stort problem för trovärdigheten för sajten. Det blir närmast sektlikt.
    Peter A. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Peter A.: Menar du att om x antal personer framför sig fick två märkta bitar kött. Fick veta att den märkt med "1" kom från ett lamm som stått i en box och fått kraftfoder och den märkt "2" kom från ett lamm som varit utomhus, ätit gräs och örter. Då så skulle du säga att vinnande köttbit vore omöjlig att på förhand utse, att det förmodligen avgörs av slumpen?
    Ringo. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ringo: Nej, det menar jag inte alls. Utan. Jag har ingen som helst aning om hur utfallet skulle bli om en testpanel på xxx personer fick blindtesta två köttbitar, varav köttbit 1 kommer från utomhuslamm och köttbit 2 från inomhuslamm. Med blindtest menas att testpanelen i förväg INTE vet varifrån köttet kommer utan det ska bara utse den godaste köttbiten. Självfallet måste de två köttbitarna ha mörats, kryddats och tillagats på ett identiskt likadant sätt för att få ett rättvist resultat. Skriver man: ”Klart är att smaken påverkas när lammen inte får beta" utan att kunna hänvisa till en statistiskt hållbar test är det direkt vilseledande.
    Peter A. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Peter A: Du har ju en hel majskycklingindustri som hävdar att vilket foder och vilket tempo ett djur växer i är ytterst viktigt. Väldigt många kockar som hyllar köttet från just majskycklingen, jämfört med de mer snabbväxande fåglarna på kraftfoder. Att smaken, på oavsett vilket kött, skulle påverkas av vilket foder djuren äter, vilket tempo djuren växer i och hur mycket deras muskler får arbeta är väl inte några konstiga tankar? Och att detta skiljer sig mellan ett djur på bete och ett djur i ett stall är väl inte heller konstigt? Angående ditt blindtest, innebär det att du inte tror att de finns andra faktorer som påverkar om du tycker att något smakar gott?
    Ringo. 20 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att jämföra kycklingproduktion med lammproduktion, det går ju inte, det vet ju du också. Att smak och ätkvalitet påverkas av de faktorer du uppger är vi helt överens om. Som jag försökte få fram tidigare så vet jag inte om en smakpanel i ett blindtest skulle känna någon skillnad mellan de två köttbitarna. Alltså en skillnad som är signifikant (säker), där inte slumpen styr. Du frågar om mig om jag inte tror att de finns andra faktorer som påverkar om jag tycker att något smakar gott? Nu handlar inte diskussionen om mina, Anna-Karins eller ens dina personliga matvanor och smakpreferenser. Utan diskussionen handlar om att i text uttrycka sig på ett sådant sätt att läsaren får intrycket att det som skrivs är en sanning, alltså att påståendet är vetenskapligt belagt. Anna-Karin skrev: ”Klart är att smaken påverkas när lammen inte får beta, utan får kraftfoder för att växa snabbt. Det smakar helt enkelt mindre lammkött.” När hon för sin och äktavarasajtens trovärdighet borde ha skrivit: ”Mina egna upplevelser är att smaken påverkas när lammen inte får beta, utan får kraftfoder för att växa snabbt, det smakar helt enkelt mindre lammkött.” Fast det är väl för mycket begärt.
    Peter A. 21 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • eh..okey...så även fast att du är helt överens med mig om att man ändrar på faktorer som påverkar smaken och ätkvaliten på köttet, så tycker du inte att det är en sanning att skriva att smaken kommer att påverkas pga de förändringar som görs på de faktorer som vi är helt överens om påverkar smaken och ätkvaliten?
    Ringo. 21 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!