Imitationsstämpel beprövad idé

Mats-Eric. 21 mar 2010.
Mellan åren 1938 och 1973 var tillverkarna tvungna att stämpla ”imitation” på varje livsmedelsprodukt som inte innehöll det som konsumenten kunde förvänta sig. Att ersätta de traditionella ingredienserna i ett bröd eller en ost med billigare substitut var inte tillåtet om man inte tydligt deklarerade det för kunden.

Var denna utmärkta lagstiftning fanns? I USA – av alla länder! Tanken var att skydda konsumenterna från det utbredda matfusket och att samtidigt gynna de producenter som valde att arbeta med äkta varor. Det hela ogillades förstås av storföretagen och efter decennier av lobbyarbete lyckades de bli av med den förhatliga lagen.

Men nu skulle det radikala märkningskravet alltså kunna dyka upp igen – i en matbutik nära dig. EU-parlamentets miljöutskott lade i måndags fram ett förslag som starkt påminner om den konsumentvänliga amerikanska lagen.

Om det går igenom kommer det att revolutionera butikssortimentet. Exempelvis skulle knappast en enda av dagens glassar klara sig från den förnedrande beteckningen ”imitation” eftersom man konsekvent bytt ut de traditionella råvarorna mot billiga industriella ingredienser och tillsatser. Märkningsregeln borde därför – om den blir verklighet – leda till att fler fabrikanter vågar satsa på att ta fram fler oförfalskade produkter.

Men sista ordet är knappast sagt. Det är inte miljöutskottet som bestämmer. Och nu drar de globala livsmedelsjättarna igång sin lobbyoffensiv…

3 kommentarer

RSS

Annons:

  • Unberbart! Nu kanske vi äntligen kan komma tillbaka till "Rent Mjöl i påsen" som vi hade på 1800-talet. Dags för Äkta Vara igen :-)
    Magnus V. 21 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det här har nog inte undkommit många av storföretagen så de har nog redan ett och annat att säga till sitt försvar. Hoppas det i alla fall blir en utveckling här så man kan se fler själar komma in i livsmedelsindustrin utan att använda substituts-medeln för en gångs skull.
    Yonas. 22 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kruxet är vad konsumenterna förväntar sig. Vad förväntar vi oss? Du har nämnt att ditt intresse för dessa frågor väcktes när du fann att spenat användes som färgämne i pistage-glass. Fråga: Vad tycker du att man skulle använt som färgämne? Pistage i sig ger ju inte upphov till den gröna färg man förväntar sig. Och vit glass skall smaka vanilj och inget annat. Eller hur. Spenat som livsmedelsfärg har för övrigt varit tillåtet i Sverige sedan 1876.
    Peter Olausson. 23 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!