Nya cidervågen
Äkta vara. 20 okt 2016.
Nu har äppelsäsongen nått sin topp och många tar en tur till något av landets musterier. En del gör kanske rentav sin egen cider. Är inte det ökande intresset för äpplen och cider fantastiskt? Fler och fler har upptäckt den enorma resurs som finns i våra trädgårdar. Det verkar ligga i tiden.
Även på den kommersiella svenska ciderfronten är det full fart framåt. I media har man de senaste veckorna kunnat läsa och höra om att en svensk cidertradition håller på att växa fram och att mikrociderier blir vanligare. Vi håller på att bli ett ciderland – på riktigt! Jag menar cider gjord på bara äpplen.
Dagarna när den enda svenska cidern var alkoläsk är snart förbi.
Några av dessa tillverkare träffade vi på Spritmuseums cidermässa nyligen, där Äkta vara också var en av utställarna.
Nyligen lyssnade jag på P1 Meny med Tomas Tengby om just cider. Många intressanta inslag. Bland annat hur du enkelt kan göra cider hemma själv och vad du bör tänka på. Musterier i olika former finns det ju numera ganska gott om – så själva mustningen är inget problem. Resten kan man lära sig och sen experimentera sig fram. Jag har själv gjort cider flera gånger med gott resultat.
I programmet fick vi också följa med några kvinnor som studerar äppelsorter – inte minst vilda äppelträd – för att hitta sorter som passar bäst för cidertillverkning och det svenska klimatet. Cideräpplen bör ha låg syra, mycket beska och sötma och gärna vara saftiga.
Sist i programmet nämner de något vi gärna pratar om, att svensk ”cider” kan innehålla så lite som 15 procent äppeljuice. Och jag kan inte låta bli att tänka: hur kan vi acceptera något sådant? Det vore som om vi accepterade att nästan alla viner på Systembolaget innehöll endast 15 procent druvmust.
Under flera år har dock just denna fuskcider rönt stora exportframgångar utomlands och begreppet ”Swedish cider” blivit liktydigt med en typ av alkoläsk. Man skäms.
Jag hoppas att den nya cidervågen kan fylla ordet ”svensk cider” med ett helt nytt innehåll.
Lyssna på Meny i P1:
På väg från musteriet.
Efter buteljering.