Allt är inte tillsatser

Äkta vara. 15 jan 2019.

Samlingsbild Årets Matbluff


Äkta vara är ibland liktydigt med "tillsatsmotstånd" -- och visst är vi kritiska mot tillsatser, men det handlar om så mycket mer. "Genuin mat som saluförs på ett ärligt sätt", är ju vad vi vill kunna köpa. Eller hur?

Vårt antipris Årets matbluff, där ju röstningen pågår för fullt, är ett bra exempel på att Äkta vara inte bara handlar om tillsatser.
Av de 120 produkter (nästan dubbelt så många som förra året) som nominerats denna gång så var visserligen flera stycken riktiga tillsatsbomber, men det är inte syftet med utmärkelsen.

Det som vi vill uppnå är istället att vi konsumenter ska slippa bli lurade när vi står i matvarubutiken. Vi vill kunna lita på att produkter håller vad de lovar.

Det är verkligen roligt att se det ökande intresset för Årets matbluff. Uppmärksamheten gör det även svårare för tillverkarna att strunta i utmärkelsen. Jag vill kanske inte påstå att producenterna är rädda för vårt antipris, men det ger nog en och annan en tankeställare.

Faktum är att vi i vilket fall som helst påverkar produkterna – 74% av de tidigare årens finalister har antingen försvunnit från marknaden eller bytt namn eller bild så att produkten har blivit mindre bluffig. Och så får vi hoppas att det fortsätter – att livsmedelsindustrin lyssnar på oss konsumenter.



Björn Bernhardson

Grundare och verksamhetsledare Äkta vara



PS. Missa inte att rösta! (Stänger den 21 januari)

PPS. Jag vill också passa på att tacka alla er som nominerat till Årets matbluff. Ett stort tack för att ni håller era kritiska ögon öppna.


Vinjettbild FB röstningssidan2


Kampanjsidan och röstning: aktavara.org/matbluff





RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Då jag nyligen hittat till denna intressanta sida, vet jag ju inte vilka olika produkter ni hunnit kontrollera. Men jag frågar dig Björn, hur är det med det så kallade "Äkta surdegsbrödet" som med det epitetet, ligger i affärernas brödhyllor och lurar oss konsumenter. I innehållsförteckning på dessa förpackningar kan läsas att de innehåller jäst, vilket äkta surdeg inte ska innehålla. Har inte hittat något av den sorten utan jäst. Hittills i vart fall. Mvh Anders
    Anders. 16 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För oss som inte tål mjölkprodukter utan istället får hålla sig till produkter baserade på havre, soja, ris osv, så är iallafall jag ytterst tacksam att det finns produkter som efterliknar original baserade på mjölk, i smak och konsistens. Det gör mycket för det dagliga. Det påstås heller inte innehålla levande bakteriekultur. I dagligvarubutiken står havregurt på allergihyllan, så om någon köper det "av misstag" istället för "äkta vara" så tycker nog jag att ansvaret ligger mer hos konsumenten än hos leverantören. Jag personligen är iallafall glad att kunna avnjuta både yoghurt och andra mjölkprodukter, utan att det egentligen är mjölk.
    Josefin. 16 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ang äkta surdegsbröd. Skriv till företaget och fråga hur de motiverar ordet äkta. Det får bara användas om det finnas om det finns en acceptabel motivering. Miljökontor eller kanske Livsmedelsverket är kontrollmyndighet för företaget. Finns ingen rimlig motivering är ordet äkta inte tillåtet.
    Per Nilsson. 16 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller med dig Josefin, ingenstans påstår sig oatly göra yoghurt, inte heller mjölk eller andra mjölkprodukter. Känns lite oseriöst att ta med det märket i det här sammanhanget då oatly är extremt tydliga med processer och ingredienser i deras varor. Som mjölkallergiker är de räddningen.
    Sofie. 16 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller med dig Josefin! Oseriöst att ta med Oatley i det här sammanhanget :( The mind boggles :o
    Susanne Samuelsson. 16 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller också med dig Josefin! Oerhört okunnigt och idiotiskt att ta med Oatley i denna röstningen. Denna produkten är till stor glädje för de som lider av mjölkprotein-allergi och inte kan äta riktig youghurt, tänk till innan :(
    Pär. 17 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som vegan fattar jag verkligen inte varför Oatly finns med i den här gruppen. För det första: vem väljer den främst för att det ska finnas "Äkta bakteriekultur"?! Vi som inte vill äta mjölkprodukter av olika anledningar väljer den ju för att vi kan använda den på samma sätt som ko-yoghurt! Det här låter som att det är Arla som nominerat, som är skräckslagna för att vi ska köpa mindre mjölkprodukter.
    Ida. 17 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Inte för att jag är särskilt förtjust i nämnda havreprodukter. Men att kalla en ersättningsprodukt för bluff för att den inte i alla avseenden uppfyller den outtalade förväntningen någon enskild matkrigare har på originalprodukten är ju att gripa efter halmstrån. Jag har då aldrig uppfattat att det skulle vara yoghurtens fundamentala uppgift att innehålla livskraftiga bakterier även efter att syrningsprocessen är färdig. Att jämföra det med t.ex. ett flaskvatten som framställts genom att elda för att destillera vattnet så all näring elimineras, för att sedan tillsätta ett fåtal mineraler och transportera över halva jorden och sedan säljas som "smart" med hjälp av kändisar är märkligt. Är ni på Äkta Vara medlemmar i Mjölkfrämjandet, eller vad är motivet egentligen?
    Malte. 17 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • För övrigt: Det finns ingen uttalad poäng med att äta levande "yoghurtkultur". Liksom andra syrningskulturer är det specifika bakteriestammar som har specifika effekter på råvaran. Det ligger inte hälsoargument bakom att få t.ex. mjölk att tjockna. (Det går antagligen inte ens att använda samma sorts bakterier till havre som till mjölk, då olika bakterier har helt olika livsbetingelser. Vilket alltså också innebär att en bakterie som får mjölk att tjockna inte automatiskt gillar att bo i tarmar, eller gör något alls inne i kroppen innan de dödas av magsyran. Så även om "yoghurtkultur" hade varit hälsofrämjande kanske det är meningslöst att ha levande "havreyoghurtkultur".) Om man är ute efter att få i sig bakteriestammar som är bra för tarmfloran, vilket jag misstänker att Äkta Vara har blandat ihop det hela med, så får man kolla efter produkter som innehåller just namngivna hälsofrämjande bakteriestammar. A-fil, Proviva eller dyra piller är några alternativ. Om man nu är okej med att äta produkter med "tillsatser" förstås. Det är inte en mejeriprodukts uppgift att uppfylla hälsoeffekter med sin syrningskultur.
    Malte. 17 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!