Smaka på nästa bok

Mats-Eric. 9 jul 2010.
Henrik Ennart är utan konkurrens landets vassaste matreporter. Som kolleger på Svenska Dagbladet har vi känt varandra i tjugo år och avverkat en ansenlig mängd luncher tillsammans.

Ofta är vi ytterst nära att glömma notan eftersom vi snackar så sanslöst mycket. Och det handlar alltid om mat. Sällan om det som råkar ligga på tallriken, men desto mer om nya intressanta amerikanska tegelstenar vi kommit över, forskningsrapporter vi fått korn på, livsmedelsfabriker vi besökt eller märkliga produkter vi hittat i butiken.

För drygt ett år sedan gick det upp för oss att vi borde borra djupare i våra engagerande samtalsämnen och sedan skriva en bok tillsammans. Som en fristående fortsättning på ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara” – och som ett sätt att väva ihop våra många iakttagelser och infallsvinklar till en helhet.

Boken fick tidigt under arbetet den dramatiska titeln ”Döden i grytan” med tillägget ”om vår rädsla för riktig mat”.

I början av augusti finns den i bokhandeln.
Fram till dess kan du läsa detta smakprov>>
  

29 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Mats-Eric: Har SvD sagt upp kontraktet och slutat anlita dig? Varför det i så fall. Jag har inte sett någon text av dig på länge där.
    Anna Karlsson. 21 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ser fram emot boken! Har precis börjat på din första bok och är så imponerad och tacksam för det jobb du lagt ner! Försöker få alla mina nära och kära att läsa den!
    Linnea Engström. 21 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Läste historien om frälsningsarmén bullar. Det verkade ju helt hysteriskt.. Ser en del konstigheter i mitt jobb också. Jobbar på vårdavdelning på sjukhus. När någon patient har dålig aptit och behöver mer näring brukar jag föreslå god mat och riktigt smör och grädde, men man skrattar bara åt mig. Dietisten också...hon räknar så fint ut vilka syntetiska näringsdrycker och sondvällingar och dropp som vi ska pracka på de stackars människorna i stället:-/ De enda drycker som erbjuds utöver det är lingondryck light med aspartam eller äpple dito.....
    Susann Andersson. 27 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Susann: Tydligen stämmer det inte att detta skulle vara förbjudet. Läs mer här (kommentarerna framför allt): http://louisekonsumentkoll.se/doden-i-grytan/
    Anna. 27 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det stämmer så är det ju synd att det inte kommer med i boken. Tror att bokens läsare skulle vara intresserade av att veta att inspektörer inte har den kunskap som krävs för att utföra sitt jobb. Men att det inte hindra dem från att fatta ett beslut!
    Tim-Jan. 28 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är ju också så att konsumenter vet ju inte heller vad det är som gäller. Man gnäller och klagar utifrån hur man själv upplever saken men sen vet man inte vilka regler som gäller egentligen och hur lagstiftningen på området ser ut. Jag vågara påstå att vi har säkra livsmedel till 99% i sverige men däremot verkar ju redligheten ha lite övrigt att önska. Det borde klankas ner på i större utsträckning än vad som görs idag. Även från kommunala inspektörer.
    Gustav Erikson. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag skulle vilja påstå att 99% av alla livsmedel uppfyller de krav på redlighet som finns. Men självfallet ska den procenten som är kvar bekämpas då en procent av Sveriges mat är en ansenligt stor mängd livsmedel. För egen del tänker jag inte läsa en bok, som vad det verkar, är så full av faktafel. Trist!
    Anna. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna! Som jag ser det är det väl snarare så att närmare 99% av alla livsmedel är oredliga på något sätt genom giftbesprutning , kemiska gödningsämnen, artificiella smak - arom – färg - och doftämnen, kemiska stabiliserings - och förtjockningsmedel o. dyl., antibiotikarester i kött/köttprodukter, färgämnen i odlad fisk, räkor m.m. m.m.. Kampen mot denna oredlighet pågår inte bara i Sverige utan i många andra länder i världen. Om du är nöjd med hur den icke ekologiska livsmedelsproduktionen ser ut idag så fortsätt njuta av det du äter och läs inte Mats-Erics tidigare böcker eller hans och Henriks nya bok för då finns det kanske risk för att du inser att det som står där är sant och inte påhittat.
    Ros-Marina. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna! Som jag ser det är det väl snarare så att närmare 99% av alla livsmedel är oredliga på något sätt genom giftbesprutning , kemiska gödningsämnen, artificiella smak - arom – färg - och doftämnen, kemiska stabiliserings - och förtjockningsmedel o. dyl., antibiotikarester i kött/köttprodukter, färgämnen i odlad fisk, räkor m.m. m.m.. Kampen mot denna oredlighet pågår inte bara i Sverige utan i många andra länder i världen. Om du är nöjd med hur den icke ekologiska livsmedelsproduktionen ser ut idag så fortsätt njuta av det du äter och läs inte Mats-Erics tidigare böcker eller hans och Henriks nya bok för då finns det kanske risk för att du inser att det som står där är sant och inte påhittat.
    Ros-Marina. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Jag är ganska säker på att du kommer att läsa boken, och ännu mer säker på att du inte kommer tycka det är trist att få påpeka eventuella faktafel du hittar i boken;) Jag hoppas att du kommer göra det iallafall!
    Tim-Jan. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marina, Tim-Jan: Oj jag trodde inte debatten handlade om mig utan om faktafel. Men okey vad kul. JAG har läst de tidigare böckerna och tycker de är bra. JAG äter gärna både ekologiskt , närodlat och ickeekologisk mat beroendes på vad som står på menyn. Hur era matvanor ser ut skiter jag i, för de får se ut precis som ni själva vill. En bok som jag inte har läst har jag inga åsikter om förutom det jag redan har skrivit varför jag även i framtiden inga åsikter kommer att ha eftersom jag inte kommer läsa boken (av nämnd anledning). Och Ros-Marina ta och sök på "redlighet" här: www.slv.se
    Anna. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Jag tycker du har ganska mycket åsikter om en bok du inte än har läst - "För egen del tänker jag inte läsa en bok, som vad det verkar, är så full av faktafel." Knyter i och för sig bra ihop med inspektörerna i frälsningsarmén fallet, som också då verkat haft en åsikt om något utan att,enligt dig, vara pålästa. Själv väljer jag nog att själv läsa boken innan jag påstår att den är "full av faktafel".
    Tim-Jan. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Först citerar du mig korrekt då jag tidigare i denna tråd skrev: "…vad det verkar, är så full av faktafel” sedan skriver du: ”…själv läsa boken innan jag påstår att den är "full av faktafel”.” Ops då föll helt plötsligt mitt ”…vad det verkar…” medvetet eller omedvetet bort? Så du tycker inte att det är några problem med de faktafel som lyfts fram i diskussionen med bifogad länk?
    Anna. 29 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: ehh,ja det var medvetet? Om jag läser en boken, så behöver jag inte längre fundera över om den "verkar" vara full av faktafel eller inte, då kan jag ju själv avgöra om det är så eller inte! Visst, kanske saknar du kunskaperna för att kunna avgöra det, och då kan du ju läsa en bok och fortfarande fundera över att den "vad det verkar...", men det kan ju både vara rätt eller fel och blir ju bara en betydelslös kommentar utan något som helst värde. Undrar vart du menar att jag skriver att jag inte tycker det är några problem med faktafel?
    Tim-Jan. 30 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan hålla med om att Anna dömt ut boken på förhand och att det är fel, men jag vill ändå säga: Heja Anna. Därför att det är helt rätt att vara kritisk kring mycket som sägs och skrivs här. Felen ligger dock oftast i det som inte skrivs snarare än det som skrivs. Den sortens kunskap kräver dock mycket studerande, vilket jag har begränsad kunskap om eftersom jag inte läst fyra år högskolekemi vilket är det som krävs för att korrekt bedöma allt som står. Den första frågan bör dock vara: Vilka bakom Äkta vara har det?
    Christer. 15 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den första frågan bör väl då vara: vilken konsument har isåfall kunskapen som krävs för att handla mat? Är det verkligen rimligt att det ska krävas fyra år högskolekemi av konsumenter för att de i butiken ska kunna göra en korrekt bedömning av den mat de är på väg att handla!
    Tim-Jan. 16 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Du behöver vara lika mycket kemiingenjör när du handlar mat som flygplansingenjör när du flyger. Eller trafiksäkerhetsexpert när du går över gatan. Eller brandingenjör när du går och lägger dig där hemma, eller på ett hotellrum. Eller också kan man lita på de myndigheter och experter som har som uppgift att se till vårt välbefinnande när det gäller matsäkerhet, trafiksäkerhet eller brandsäkerhet (för att ta några exempel). För egen del sminkar jag mig aldrig eftersom jag inte är civilingenjör med inriktning kemi ;)
    Anna. 19 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Visst, men befinner jag på mig ett rum och jag känner lukten av brandrök, så lämnar jag rummet. Jag ligger inte kvar och litar på att experternas kontrollsystem aldrig skulle tillåta en brand.
    Tim-Jan. 19 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Du kommer aldrig hinna känna lukten av brandrök om du sover eftersom du svimmar av den giftiga röken bara efter ett andetag. Så till vida du inte vaknar av ett brandlarm uppsatt av en brandingenjör. Så det är nog bra med säkerhetsexperter inom de olika områden som Anna här ovan redogör för.
    Joakim. 23 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim: Visst, du har en poäng. De flesta konsumenter "sover" och äter de mest konstigaste saker som industrin bjuder dem på. Då är det klart att det behövs någon form av kontroll så konsumenterna iallafall inte dör på direkten. Men fler och fler lär sig om "äkta vara", industrins hokus-pokus produkter med ifrågasatta tillsatser och börja vakna.
    Tim-Jan. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja tänka sig så dumma i huvudet "de flesta konsumenter" måste vara som "äter de mest konstiga saker". Men du, du är ju lite smartare du än de allra flesta.
    Joakim. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim! Som jag tolkar Tim-Jans åsikter handlar det hela om att flertalet boende i vårt land (och övriga världen)inte följer med i mattillsatsdebatten och därför är ”oskyddade”. Det är INTE detsamma som att klassa dessa människor som dumma i huvudet, som du tror, att vi som är hyfsat pålästa i ämnet tycker. Jag kan däremot tycka att det är märkligt, trots ganska mycket uppmärksamhet i medierna, att så många inte bryr sig om vad det är dom väljer som bränsle för sina kroppar. Personligen tror jag inte att människokroppen är skapad för att kunna bryta ner alla konstgjorda kemikaliska tillsatser som de flesta får i sig via maten. Ett stort frågetecken i den här debatten är ju också cocktaileffekten av tillsatserna. Min förhoppning är att man runt om i världen kommer att satsa mer på forskning när det gäller främst cocktaileffekter plus effekter av hormonstörande ämnen som Bisfenol A, parabener och ftalater.
    Ros-Marina. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att debattera med dig Ros-Marina som jag läser här ovan tror att 99 % av alla livsmedel som säljs är oredliga tänker jag inte ge mig in i eftersom detta lutar åt en konspirationsteoretikers sätt att resonera och då spelar det ingen roll vilka fakta som läggs fram, det kan alltid bli till en konspiration. Utan vad handlade debatten om från början? Jo, om faktafel. Googla ”Döden i grytan” +faktafel och dra era egna slutsatser. Ni gled även in på att man inte behöver vara expert inom ett specifikt område för att gå över gatan, handla mat, åka kommunalt, bo på hotell eller flyga utan man kan som Anna så bra skriver här ovan VÄLJA att lita på de myndigheter och experter som har till uppgift att skydda oss från skada.
    Joakim. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim: Oj, lilla du, att den stora massan gör något är inte ett argument för att något är rätt eller fel. Dvs även om du tycker att "alla andras" föräldrar köper ut gör inte att det är rätt. Att de flesta äter de mest konstiga sakerna gör inte industrimat bättre.
    Tim-Jan. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim! Det var sign. Anna som förra sommaren tyckte/trodde att boken innehöll en massa faktafel. Hennes åsikter har ju inte varit det som direkt styrt debatten i just detta ämne avs. Mats-Erics och Henriks senaste bok och du har inte alls nämnt något om faktafel i dina inlägg så din kommentar verkar lite löjlig, tycker jag. Konspirationsteoretiker – nej inte alls. Men om du läser mitt inlägg från förra sommaren tror jag att du, om du tänker efter, kan hålla med om att allt som inte är ekologiskt odlat/producerat TROLIGEN är utsatt för något av följande: ”giftbesprutning , kemiska gödningsämnen, artificiella smak - arom – färg - och doftämnen, kemiska stabiliserings - och förtjockningsmedel o. dyl., antibiotikarester i kött/köttprodukter, färgämnen i odlad fisk, räkor m.m. m.m.. ” Om du inte håller med om detta så är det ju upp till dig att hantera det, men att tro att någon som har andra åsikter än du, är konspirationsteoretiker, tyder på att du inte vågar ta en seriös debatt ämnet.
    Ros-Marina. 25 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jon: Att jämföra langning av alkohol (etanol) som är ett brott då alkohol är ett farligt beroendeframkallande gift som årligen innebär att tusentals liv släcks för tidigt med förtäring av det som du föraktfullt kallar ”industrimat” behöver inga ytterligare kommentarer. Dessutom vidhåller du att den stora massan gör fel matval. Så säg till när du klivit av dina höga hästar så fortsätter vi diskussion utan att döma ut andra människors levnadsvanor. Ha det så gott fram till dess.
    Joakim. 31 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim: Men kära du, jag jämför inte alkohol med industrimat, jag jämför dina argument för industrimaten med en fjortonårings argument. Jag kan ju på samma vis argumentera för alkoholens förträfflighet - den stora massan dricker alkohol. Jag antar att det räcker som argument för dig för att du ska kliva av dina höga hästar angående det du så föraktfullt kallar beroendeframkallande gift och börja tycka att allt är rätt med alkoholen.
    Tim-Jan. 31 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jon: Äh jag tänker inte fortsätta med denna löjliga pajkastning. Utan vad handlade sakfrågan om. Jo, om faktafel. Googla ”Döden i grytan” +faktafel och dra era egna slutsatser. Ni gled även in på att man inte behöver vara expert inom ett specifikt område för att gå över gatan, handla mat, åka kommunalt, bo på hotell eller flyga utan man kan som Anna så bra skriver här ovan VÄLJA att lita på de myndigheter och experter som har till uppgift att skydda oss från skada.
    Joakim. 8 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • oj,missat....vad smidigt att hänvisa till andra att söka och försöka hitta en eventuell källa som skulle kunna användas till att styrka dina påståenden.
    Tim-Jan. 31 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!