Den ovanliga smaken av mjölk
Äkta vara. 6 aug 2010.
Några av de sista dagarna på semestern matluffar vi i Bretagne. Det är nu musslorna är som allra bäst, och tyvärr ostronen som tristast. Det går att rädda med ett gäng andra njutbara varelser som valthornssnäckor (bulots) och små strandsnäckor (bigarneaux) som äts med nål.
Kusten är bitvis dramatisk, men inlandet påminner om delar av Sverige, vackert men snart en vana, det är som att bli lite hemmablind. Det är först när något avviker som man vaknar till.
Det är därför vi tvärbromsar framför skylten Bar à lait – Mjölkbar. Mjölken som säljs är ”cru”, dvs opastöriserad. Här på en gård vid sidan av vägen går det dygnet runt att köpa mjölk och smör som inte har berövats en del av sin smak och sina näringsämnen.
Fransmän kallar det för ”cru”, engelsmän säger ”raw milk” , italienare ”latte crudo”… I Sverige används en negation för att beskriva att mjölken är som den är när den kommer ur kon. Ungefär som när ungarna frågar om en vanlig film är otecknad.
Beställer varsitt glas mjölk i baren och smuttar småleende som om det vore det finaste vin. Det är så här mjölk smakar!
Vid utfarten kanten finns en liten kur. Där står en gammaldags men fungerande kylautomat. Det är här dygnetruntförsäljningen sker. Stoppar i en euro, öppnar luckan och plockar ut en liter välkyld opastöriserad mjölk i plastflaska. Känner mig glad som ett barnkalas för att citera Bo Kaspers.
I Sverige vågar man knappt nämna opastöriserad mjölk. Det är tabu. Önskar du livet ur folk?!
Nyckelordet är lokalt. Opastöriserad mjöIk är inget för långa transporter eller butiker som behöver lång ”shelf life”. I Frankrike går det att köpa på gårdar, men också i vissa butiker under särskild kontroll. Tyskland, England och USA på gårdar och bondemarknader. I en butik i Italien möttes en svensks stapplande förklaringar om hur farligt det betraktas i Sverige med orden: ”You mean like drugs”?
PS. Ordet råmjölk finns på svenska men den har inget med ”opastörisering” att göra. Råmjölk är den mjölk som däggdjuret producerar de första dagarna efter förlossning. Den är rik på proteiner och mineraler och förser kalven med viktiga antikroppar. Råmjölk är svår att få tag om man inte har närkontakt med nyförlösta kor. Den som lyckas kan då använda mjölken till kalvdans där den är huvudingrediens.