Bättre macka en riktig surdeg
Äkta vara. 7 sep 2010.
Ibland kallas något för en gammal surdeg. Då menas inte den underbara, långjästa deg, som är grunden för ett riktigt gott bröd. Nej, då åsyftas ett problem som aldrig blir åtgärdat, en utredning som ständigt hamnar underst i pappershögen, ett jobbigt ärende som ingen vill ta tag i.
Polarbröd är inte känt för surdeg i ordets bästa bemärkelse. Däremot har deras mackor och framförallt alla tillsatser i dem blivit till surdegar i den tråkiga betydelsen.
På företagets hemsida står:
"I generationer har norrlänningar bakat mjukkaka i heta ugnar enligt traditionella recept. Polarbröd för doften från bagarstugan vidare" och de erbjuder förutom vanligt bröd "norrländska naturkrafter".
Karin Du Rietz heter en kvinna som är uppvuxen på Polarbröd, för henne ger det en smak av Norrland. Karin provade företagets polarklämma och fick då syn på innehållsförteckningen som var allt annat än ”traditionell”:
”Bara ”smörgåssalvan” i deras polarklämma innehåller 10 tillsatser”, skriver hon till Äkta varas redaktion. ”Polarrulle Ost&Kalkon innehåller 11 tillsatser som mono- och diglyceriders mono-och diacetylvinsyraestrar. Kalkonskivan med 81 procent pressad kalkon innehåller bland annat pentanatriumtrifosfat.”
Karins brev fick mig att leta rätt på ett annat brev långt ned i gömmorna. Det var mitt eget mejl till Polarbröd daterat 22 november 2007, där jag klagade på den stora mängden tillsatser i den Kraftmacka Havre jag aldrig åt upp på planet mellan Stockholm och Köpenhamn.
Svaret jag fick var artigt: ”Tack för att du uppmärksammat detta. Vi uppskattar medvetna konsumenter och kommer att se över det.”
Något år senare frågade jag hur översynen gick och fick ungefär samma svar.
Karin Du Rietz fick nyligen ett svar på sina klagomål. Formuleringen lät bekant: De jobbar på det. Margarinet, det Karin kallar smörgåssalva, ersätts av Bregott senast i höst. Men arbetet med att ta bort emulgeringsmedlen ska vara färdigställt år 2011. Och då är bara resten av tillsatserna kvar.
Fyra år av "vi jobbar på det". Det kan man kalla surdeg.