Brödindustri söker närkontakt
Äkta vara. 30 sep 2010.
Nya småbagerier och brödbutiker dyker upp lite här och var, ett efterlängtat tecken på att många brödälskare tröttnat på det plastinpackade, trots mångfalden, likriktade brödet i hyllorna i mataffärerna. Landet har också de senaste åren fått många fler hemmabagare och kurserna i surdegsbakning blir snabbt fulltecknade
I Sverige dominerar ändå de stora bagerierna. Störst är Pågens brödfabrik i Malmö, som ska leverera matbröd till 5 000 butiker i övriga landet. Bröd som är en färskvara och är godast om det inte förpackas.
Den nygamla brödmedvetenheten har säkerligen känts av hos storbagerierna. Hur ska en bransch som så stenhårt har rationaliserats ned till ett fåtal produktionsenheter kunna möta kundernas sug efter nybakat och närbakat?
Så nu har till och med Pågen tagit ett initiativ för att bli lokala. I anslutning till sin stora fabrik i Malmö har man öppnat en brödbutik, där Malmöborna ska kunna köpa bröd och lunchmackor. Dessutom ska man kunna diskutera bröd med personalen bakom disken, precis som på den gamla goda bageritidens tid. För Pågen, liksom för den mindre bagaren, är det viktigt, för produktutvecklingens skull. Produktutveckling i storbagerier leder dock inte alltid till bättre bröd, utan bara fler sorter och allt mer krystade namnsättningar.
Men – en lokal bageributik är bra för alla, både producenter och konsumenter, oavsett vad det står på skylten ovanför dörren. Hoppas att Malmökunderna tar tillfället i akt och tycker till. Om jag bodde i Malmö skulle jag absolut titta in i butiken och säga att jag tycker att det borde vara skillnad på matbröd och kaffebröd i smak och konsistens. Att matbröd inte borde smälta på tungan och klistra i tänderna. Och förhoppningsvis skulle personalen inte svara att brödet är utprovat av en smakpanel och därför optimalt som det är. (Det svaret har jag faktiskt fått en gång för länge sedan, då av Arla, som tillverkade en i min smak obefogat söt kardemummayoghurt.)
I den nya butikslokalen finns också ett mindre provbageri där bröd bakas på samma sätt som i det stora bageriet, lovar man.
– Våra hygienkrav gör att vi inte kan ta in studiebesök i det vanliga bageriet. Med vårt nya butiksbageri hoppas vi locka skolklasser, föreningar, företag och andra som vill komma och se hur vi gör när vi bakar bröd. Många lär bli förvånade när de ser att vi bakar precis som hemma, fast i mycket större skala, säger Daniel Gejde.
Riktigt som hemma är det nog inte. Inte som i ett genuint bageri heller. Där hade det varit den stolte bagaren som visat bageriet. Här är det hos Pågens marknadschef man bokar tid för visning.
Och medan du går runt i det lilla visningsbara bageriet kör lastbil efter lastbil ut från grindarna och fraktar merparten av brödet från Malmö ut i hela landet. Några dagar senare ligger det på en hylla på Ica i Piteå. En Hönökaka med emulgeringsmedlet E 471. Precis som hemma är det inte ändå.