Tillsatser för handelns skull?

Äkta vara. 26 okt 2010.


Handeln får i Dagens Nyheter kritik av bland andra livsmedelshygieniker och charkbranschen för att inte hålla tillräckligt kallt i sina kyldiskar. Svenska kyldiskar håller i allmänhet högre temperatur, 8 grader, än övriga i Europa. Risken med för hög temperatur är att bakterier växer till sig och maten kan bli farlig.

Livsmedelshandlarna svarar med att säga att en temperatursänkning också höjer energikostnaden. VD på Svensk Dagligvaruhandel, Thomas Svaton, menar att dagens nivåer är accepterade av Livsmedelsverket och då måste det vara rätt och riktigt.
 
Frågan har diskuterats med jämna mellanrum och det stupar allt som oftast på att det blir för dyrt att ha kylar som håller rätt temperatur för en rimlig hållbarhet på färskvaror. Coops talesman säger i en kommentar i Dagens Nyheter, till intet förpliktigande, att de följer diskussionen inom branschen.

Så länge som ingen tvingar handeln kommer den att hålla högsta möjliga temperatur, trots att det på en förpackning kan stå att varan ska förvaras i exempelvis 4 grader. Det är utifrån den temperaturen som tillverkaren har bedömt hållbarhetsdatumet.

Livsmedelshygienprofessor Marie-Louise Danielsson-Tham kommenterar att det är extra viktigt att hålla temperaturen låg eftersom många tillverkare väljer att sänka nitrithalten i charkprodukterna. Om nivån låg på 5 grader skulle risken för bakterietillväxt minska och hållbarheten dessutom öka väsentligt.  Det är det vi privatpersoner uppmanas till när det gäller våra egna kylskåp.

Det finns ingen lag som säger att charkuterivaror måste innehålla nitrit. Däremot krävs det av tillverkare att producera mat som är säker. I en obruten kylkedja är behovet av konserveringsmedel som nitrit inte lika stort. Det är när det börjar slarvas i leden som problem med sjukdomsframkallande bakterier kan öka. Nu kanske det är dags att kräva samma sak av handeln, att hantera och förvara maten på ett säkert sätt. 

Thomas Svaton, Svensk Dagligvaruhandel, igen:
”… olika livsmedel kräver olika kyla… När det gäller charkprodukter som innehåller nitrit så har de ett konserveringsmedel som gör att de kan förvaras i lite högre temperatur”.

Hans uttalande får mig att tänka på en mening i förra veckans ledarartikel i finlandssvenska tidningen Landsbygdens folk: ”…det är inte konsumenterna som behöver tillsatsämnen utan handeln.”

Är det därför det blir sånt ramaskri så fort någon ifrågasätter nitrit?


5 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Att hålla temperaturerna på godkända nivåer medför såklart kostnader för handeln. Ett problem som jag uppmärksammade när jag arbetade i butik är när temperaturen ej får överstiga 4 grader för vissa produkter. De produkter som ligger längst in i kyldiskarna riskerar att frysa medan de produkter som ligger längst ut riskerar att inte hålla de godkända temperaturvärderna. Om de produkter som ligger längst ut ska hålla godkända värden ökar samtidigt risken för varor att frysa längst in. Särskilt känsligt blir detta för grönsaker och frukt som förvaras kylt. En känslig vara är bla färska groddar som får hålla högst 4 grader. Speciellt på sommaren är det jättesvårt att hålla rätt temperaturer då det generellt är varmare i butikerna. Som jag ser det är de öppna kyldiskarna problemet. Genom att byta ut kyldiskar mot "skåp" med dörrar som kan hålla kylan inne är det lättare att uppnå godkända temperaturvärden. Detta är förstås ingen billig investering för handeln men kanske en nödvändig sådan i längden. Därmed skulle det kunna vara möjligt att få bort exempelvis nitrit ur vissa berörda produkter.
    Jim. 28 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • " En obruten kylkedja" förutsätter väl dessutom att temperaturen måste hålla rätt temperatur från skörd/slakt till tillverkare, eventuell packetering, till lager och de transporter som förekommer innan produkten har kommit till butiken? Det läggs mycket fokus på hanteringen i butiken men transporten dit måste också skötas på ett korrekt sätt.
    Jim. 28 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kedjan till butiken är det lilla problemet. Det är från butiksdisken till konsumenten som jag tror det stora problemet vad det gäller kylkedjan. Hur skall producenten garantera hållbarheten på en produkt där kylkedjan bryts så fort den lämnar kyldisken i butiken?
    Gustav Erikson. 29 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin skriver: "Risken med för låg temperatur är att bakterier växer till sig " och "temperaturhöjning också höjer energikostnaden" Vill bara påpeka att du har vänt på temperaturskalan i detta fallet. Vi pratar ju om kyldiskar. Skall vara "hög temp" respektive temperatursänkning för att bli rätt. mvh /Niklas
    Niklas. 31 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gustav Erikson skriver mycket klokt här ovan "Det är från butiksdisken till konsumenten som jag tror det stora problemet". Kylkedjan mellan slakt och butik bryts väldigt sällan och om så under en väldigt kort stund och under ordnade former. Problemet ligger i säg en varm sommardag. Om kunden storhandlar på en stormarknad och har en halvrimme hem är det inte orimligt att tro att produkten ligger utan kyla i minst en timme. Är det då trettio grader varmt ute så... Känns mer som att man är ute efter att kasta skit på handeln i denna artikel.
    Christer. 18 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!