Fler dagisbarn i köket?

Mats-Eric. 20 dec 2010.

Ända sedan Henriks Ennarts och min bok Döden i grytan kom ut i augusti i år har jag undrat när motreaktionen skulle komma. Bokens undertitel är ”om vår rädsla för riktig mat” och vi radar upp flera exempel på hur dagens strikta hygienfokus ofta blir ett hot mot själva matupplevelsen. 

Barnförbjudna förskolekök. Föräldrar som inte får förvara sina pajer i förskolans kylskåp inför kvällens knytkalas. Gatukök som inte tillåts använda potatis till potatismos. Välgörenhetsorganisationer som förbjuds att sälja sina hembakade bullar …

Vanliga medborgare skakar på huvudet – och sedan vi skrev boken har vi fått många nya fall – men finns det då ingen som vill försvara systemet? Jag har under hela hösten väntat att någon på central nivå skulle stå upp för inspektörerna ute på fältet och hävda att Henrik och jag tar på tok för lätt på hygienproblemen. Att barn, cafégäster och gamlingar riskerar att bli allvarligt sjuka om kanelbullarna eller pajerna utsätts för mindre noggrann kontroll.

Men nu förstår jag varför det är så tyst.
De nitiska inspektörerna saknar stöd. Regeringen har just avsatt fem miljoner kronor för att utbilda kommunernas livsmedelsinspektörer i flexibilitet. Så att de ska bli mindre stelbent byråkratiska.

Frågan är dock om allt kan skyllas på övernitiska livsmedelsinspektörer. När man läser de många EU-förordningarna, lagtexterna, vägledningarna från Livsmedelsverket och de så kallade branschriktlinjerna är det lätt att dra slutsatsen att traditionell matlagning och brödbakning bör betraktas som ett vanskligt högriskprojekt.

Som exempelvis förskolebarn bör hållas utanför.
 

16 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Jag tror att det blev tyst eftersom man blev förstummad av det enorma hotet från köttindustrin, och av känslan av maktlöshet. Är det inte där roten ligger? I boken, som jag just läst finns inga vägar ut, inga möjliga lösningar. Hur kan man då reagera, och om, på vad? Men jag funderar på det. Återkommer om jag kommer på något.
    Grönsakslotta. 31 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har precis avslutat "Döden i grytan" - och det var verkligen igen lätt läsning. Många gånger var jag tvungen att lägga boken ifrån mig och gråta, och det har blivit många diskussioner om innehållet med min man. Och precis som Grönsakslotta skriver, så kände jag mig helt förstummad efter att ha läst om köttindustrin i USA och Östeuropa - och det fanns ingen energi kvar för att irritera mig på hysteriska livsmedelsinspektörer, även om de ÄR ett stort problem för såväl dagis som småskaliga livsmedelshantverkare. Jag kan bara hoppas att er väldigt viktiga bok blir obligatorisk läsning för ett antal politiker, bland annat Eskil Erlandsson och landstingsråden i Stockholm. Vi behöver bättre lösningar för maten på sjukhusen, skolorna, dagisen och äldreboenden i Sverige. Lösningen för vår familj i det lilla, är att välja ekologiskt och fairtrade varje gång jag handlar mat om det alternativet finns - och avstå från det som inte är det. Det är det enda maktmedlet som vi och det enda som kan skapa förändring på längre sikt. Sen har jag köpt ett ex av "Döden i grytan" till hela släkten och tjatar om att de måste läsa den - jag tror starkt på agitation på hemmaplan ;-D
    Veronica. 5 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan inget annat än skratta långt ner i maggropen, för det är rent ut sagt inte klokt hur det har blivit. Vilka problem vi har i vår nutid! Det är väl för pinsamt att överhuvudtaget protestera! Och varför inte satsa på att få fram bra mat istället?? Nej, vi krånglar bara till det mer och mer. England satsar på att börja odla egna grönsaker mitt i stan bredvid biltrafikleder. Allt för att få folk att börja odla själva. Varför skall våra myndigheter fokusera på ännu fler lagar och regler??? Det är väl självklart att vi alla måste tvätta händerna när vi skall äta eller laga mat, eller vårda människor mm! Det var det läkarna kom på (på 1800-talet??) att det var det som var så viktigt för att patienterna skulle kunna bli friska. Att när de opererade skulle de ha rena händer etc!! Men det behöver ju inte gå till överdrift. Heja Mats-Eric! Fortsätt och skriv!!
    Pia Lindström. 8 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om matmyter: http://www.expressen.se/halsa/1.1949323/har-du-gatt-pa-matmyterna
    Anna. 9 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad jag saknar är en förklaring till varför det är viktigt att barnen ska vara med och laga mat i köket på dagis?
    Tim-Jan. 10 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Förskolekök ÄR idag barntillåtna: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Mat-i-forskola-och-skola/Barn-i-kok-pa-forskolor-forskoleklasser-fritidshem-och-mindre-skolor-/
    Anna. 10 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det står även i 'döden i grytan' att lagen inte förbjuder barn i köket, men att det i praktiken blir så pga de hårda hygienreglerna som då också skulle gälla barnen.
    Tim-Jan. 10 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Precis men detta framgår inte i texten ovan och det var ju DEN jag kommenterade, inte boken, som man väl knappast ska utgå ifran att alla har läst ?
    Anna. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Ja, du har rätt. Det är ju viktigt att veta varför köken idag är barnfria, att det tex inte handlar om att köket anses som en osäkerhet miljö för barn. Eller att det saknas vilj från barn, lärare eller kökspersonal till att medverka - snarare tvärtom. Utan att den enda anledning till att barn inte medverka är (allt för hårda?) hygienreglerna.
    Tim-Jan. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Precis! Och dessa hygienregler har kommit till på grund av okunskap - inte av jävulskap - då det går alldeles utmärkt att ha med barnen i köket enligt Livsmedelsverket. Ja Livsmedelsverket ser till och med detta som en bra möjlighet till att lära ut hygien och matlagning till barn. Ytterligare en sak som bör förtydligas är att barnförbjudna kommunala kök är en ovanlig företeelse det vanliga är att barnen får vara med i köken i Sveriges 290 kommuner. Bra att du och jag kompletterar artikeln ovan då inget av detta framgick från början. Fint teamwork alltså.
    Anna. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Jo, enligt livsmedelsverket går det bra. Men skolerna menar ju att de krav som ställs på barnen för att de ska släppas in i köket gör att de i praktiken blir förbjudna, men det stämmer inte? Eller menar du att barn är i köken trots att de inte följer regelerna? Sen delar jag inte livsmedelsverkets åsikt att dagens kommunal kök är ett bra ställe att lära sig matlagning på, men det är en annan sak.
    Tim-Jan. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jan: Bara man skriver in i hygienreglerna att ungarna ska tvätta händerna o.s.v. och att dessa regler sedan följs så är det bara till att köra.
    Anna. 14 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Okey, det var ju enkelt. Så att tvätta händerna är den enda hygienreglen som ställs på kökspersonalen i ett kommunalt kök då?
    Tim-Jan. 14 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tim-Jon : Äh, nu larvar du dig, jag skrev "o.s.v" ju. Förutom handtvätt något hårskydd och något förkläde samt att både barn och anställd ska vara friska men Googla på och du finner svar. Jag har fått mitt sagt, alltså att texten ovan var vilseledande men detta har vi nu tillsammans rättat till. Bra så. Ha De Gott.
    Anna. 14 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna: Ja, det var kanske lite larvigt och inte snällt mot dig, förlåt. Jag kan ju förstå dig, det är ju lätt att tro att det räcker väl med att barnen tvättar händerna, sätter på sig ett förkläde och sedan kan de få skala lite potatis i köket och lägga i en gryta att koka till lunch. Men reglerna är lite mer omfattande än så, vilket du kommer märka om du läser dem. Och tycker du de är svårtolkade så kan du ju prova att läsa 'döden i grytan'. Den har ett enklare språk och tar upp vilka regler som gäller för att barn ska få medverka i kommunala kök. Jag tror den kan vara en bra start och väldigt lärorikt att läsa för dig!
    Tim-Jan. 15 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår vad du menar, men med tanken på att 500 000 svenskar blir matförgiftade varje år så är hygien, upphettning, varmhållning och nedkylning otroligt viktigt. jag tror på mer/bättre utbildning och därefter kanske lösare tyglar.
    matilda. 1 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!