Vin med pulvertannin
Mats-Eric. 7 feb 2011.
Säga vad man vill om våra moderna livsmedel, men det står ju i alla fall – om än med små bokstäver – vad de innehåller. Annat är det med en alkoholdryck som vin. Konsumenten har här ingen aning om vilka knep producenten använt sig av.
Det enda som måste deklareras är om vinet har behandlats med svavel, som kan vara skadligt för allergiker och överkänsliga. Hur mycket av denna tillsats som använts behöver dock inte anges, trots att det kan skilja mellan 10 mg och 160 mg per liter, vilket är maxgränsen för rött vin.
Du får heller inte veta hur mycket socker som lagts till för att höja alkoholhalten eller om vinmakaren använt sig av inköpt specialdesignad jäst – som kan förändra vinets karaktär – istället för att spontanjäsa det.
Om den eftertraktade strävheten kommer från druvorna eller om de så kallade tanninerna har tillsats i pulverform förblir också en hemlighet. Liksom om den syra du njuter av i själva verket har blivit till på konstgjord väg.
Även de viner som sägs vara ekologiska kan ha manipuleras på flera sätt. Visst har druvorna odlats ekologiskt utan bekämpningsmedel, men EU har ännu inte kunnat komma överens om ekoregler för själva vinframställningen.
Så allt fler talar idag istället om naturliga viner. Som har jäst av egen kraft, har en ytterst liten andel svavel och som inte har filtrerats eftersom denna process anses påverka smaken.
Någon certifiering finns inte så de är svåra att hitta. I Systembolagets ordinarie sortiment ingår endast ett fåtal sådana viner, exempelvis Valréas från den biodynamiske vinproducenten Michel Chapoutier. Fler gömmer sig dock i beställningssortimentet och kan drickas hos riktigt ambitiösa krogar. Dessutom har de som prenumererar på Ekolådans ekologiska grönsaker och frukter numera även möjlighet att beställa naturliga viner.