Vin med pulvertannin

Mats-Eric. 7 feb 2011.


Säga vad man vill om våra moderna livsmedel, men det står ju i alla fall – om än med små bokstäver – vad de innehåller. Annat är det med en alkoholdryck som vin. Konsumenten har här ingen aning om vilka knep producenten använt sig av.

Det enda som måste deklareras är om vinet har behandlats med svavel, som kan vara skadligt för allergiker och överkänsliga. Hur mycket av denna tillsats som använts behöver dock inte anges, trots att det kan skilja mellan 10 mg och 160 mg per liter, vilket är maxgränsen för rött vin.

Du får heller inte veta hur mycket socker som lagts till för att höja alkoholhalten eller om vinmakaren använt sig av inköpt specialdesignad jäst – som kan förändra vinets karaktär – istället för att spontanjäsa det.

Om den eftertraktade strävheten kommer från druvorna eller om de så kallade tanninerna har tillsats i pulverform förblir också en hemlighet. Liksom om den syra du njuter av i själva verket har blivit till på konstgjord väg. 

Även de viner som sägs vara ekologiska kan ha manipuleras på flera sätt. Visst har druvorna odlats ekologiskt utan bekämpningsmedel, men EU har ännu inte kunnat komma överens om ekoregler för själva vinframställningen.

Så allt fler talar idag istället om naturliga viner. Som har jäst av egen kraft, har en ytterst liten andel svavel och som inte har filtrerats eftersom denna process anses påverka smaken.

Någon certifiering finns inte så de är svåra att hitta. I Systembolagets ordinarie sortiment ingår endast ett fåtal sådana viner, exempelvis Valréas från den biodynamiske vinproducenten Michel Chapoutier. Fler gömmer sig dock i beställningssortimentet och kan drickas hos riktigt ambitiösa krogar. Dessutom har de som prenumererar på Ekolådans ekologiska grönsaker och frukter numera även möjlighet att beställa naturliga viner.




7 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Själv litar jag till mina smaklökar och dricker det som smakar gott. Och det mest hälsovådliga och konstiga ämnet i vin är nog inga tillsatser utan är nog etanolet som årligen tar död på hundratals människor, bara i sverige. Lite konstigt blir önskemålet om att mängden av olika ämnen ska deklareras. Menar Mats-Eric på fullt allvar att hela receptet ska skrivas ut på etiketten?
    Lars. 7 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äkta varas engagemang i matfrågan handlar i första hand inte om hälsoaspekter utan om matkvalitet. När det gäller livsmedel är det ingen som ifrågasätter att det ska finnas en innehållsförteckning på förpackningen. Varför skulle det vara konstigare bara för att livsmedlet innehåller alkohol?
    Anna Karin, Äkta vara. 7 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hmm, jag behöver hjälp att hitta viner som är så att säga ÄKTA VARA. Finns det nåt distrikt eller slott man kan lita på, nån flaska i 100kronorsklassen? Jag kan inte låta bli att tänka på alla de som gör avsmakningar av vin, ibland i grupp, samtalar om vädret vissa årstider, avhandlar druvsorter och soltimmar och så är det i själva verket tillsatta kemikalier och smaker. Visst är det trist att känna sig lurad. Jag vill ha vin som är ett hantverk, i vart fall i vissa lägen.
    Thomas Wahlqvist. 7 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna Karin: Håller med om att även vin ska innehållsdeklareras, en gåta varför de undslipper då vin är livsmedel så livsmedelslagen borde gälla även här. Så om du läser vad jag skrev var det inte det som jag kritiserade utan efterfrågan i artikeln ovan på att ”mängden” (svavel, socker) av olika ingredienser skulle deklareras vilket blir det samma som receptet. De flesta livsmedelstillverkare håller sina recept väl inlåsta, det som är värt mest är troligen Coca Cola. Så jag fortsätter att lita på mina smaklökar och mitt doftsinne i synnerhet när det gäller vin. Är det gott så är det gott.
    Lars. 7 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag älskar också mina utsökta viner som står i prydliga rader nere i källaren. ...och någonstans skrattar vinproducenten hela vägen till banken.
    Björn. 22 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Se gärna dokumentären "Mondovino" från 2004. Den tar bla upp hur världens mäktigaste vinkritiker ligger i säng med stora vinproducenter och får världens vinproduktion att bli alltmer homogen. Allt ska smaka lika. Gärna på artificiell väg.
    Orvar. 3 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Svar till Lars. Nej, tillsatserna kanske inte dödar dig men man blir ju lurad om de tillsätter en massa konstgjorda ämnen och betalar ett högt pris för något som inte är värt det utan är en "industriprodukt". Vin "recept" är ingen stor hemlighet, googla eller åk till en gård så ska du få se hur det görs. Det är självklart att alla tillsatser skall deklareras!!!
    Markus Larsson. 29 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!