Grisen i säcken

Äkta vara. 18 maj 2011.

Dagens lagstiftning om märkning kräver en hel del av producenten, men ett betydande ansvar skjuts också över på konsumenten. Visst får man ha tre sorters konserveringsmedel i osten, bara det tydligt redovisas på förpackningen. Först då kan kunden göra ett medvetet val. Men den möjligheten gäller bara för vissa konsumenter.


Igår startade Sveriges konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm en kampanj – Större text tack!– som Äkta vara helhjärtat stödjer.


Men de konsumenter som helt glöms bort är den växande skara som handlar mat i internetbutiker. De varor man köper över nätet har förstås en ingrediensmärkning. Problemet är att kunden inte kan bedöma varan innan maten betalats och levererats, eftersom innehållet inte redovisas på sajterna. När soppan, brödet eller leverpastejen väl är uppackad kan man avgöra om man egentligen vill ha den. Man köper grisen i säcken.  


Äkta vara gjorde i höstas en granskning av nätbutikerna. Det var slående hur många produkter som inte presenterades med innehållsförteckning. Vi gjorde därför en anmälan till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket tyckte inte att det här är deras bord utan sköt ärendet ifrån sig till Konsumentverket. Konsumentverket tyckte inte att frågan är av tillräckligt principiellt intresse och begravde anmälan. Efter påstötning fick vi svar från verkets rättsavdelning: ”Det ni framställer är mycket relevant och intressant men det är inte aktuellt att öppna något ärende i frågan just nu men det kan bli aktuellt senare.”


De båda myndigheterna har nog missat att näthandeln för mat är en kraftigt växande sektor och berör fler och fler konsumenter. Tidigare fanns bara en begränsad lokal hemkörning av varor, men nu har de stora kedjorna Ica, Axfood och Coop gett sig in i näthandelsbranschen, eftersom de har förstått att köpmönstret håller på att förändras för mängder av konsumenter som vill underlätta sina pressade vardagsliv. Det är också grunden till att allt fler företag som levererar middagskassar eller lådor. 


Tolv procent av konsumenterna handlade mat på nätet under 2010. Året innan var det bara 8 procent, visar en undersökning gjord av Svensk Handel. Nästan 20 procent av de tillfrågade i enkäten uppger i sina svar att de kommer handla mat på nätet under det kommande året. Och tillväxten av företag som levererar middagskassar är explosionsartad. Andelen konsumenter som handlat färdiga middagslösningar, matkassar, har ökat med 60 procent sedan 2009.


Tänk dig att du veckohandlar på Ica. Du stoppar vara efter vara i korgen, betalar och först när du passerat kassorna får du en upplysning om vad varorna egentligen innehåller. Oj sojalecitin, som du är allergisk mot! Smakförstärkare som du bestämt tar avstånd från. Så lite bär i sylten?


Otur, bättre lycka nästa gång. 



 

3 kommentarer

RSS

Annons:

  • Mycket bra intiativ. Kan ni också ta reda på varför man använder konserveringsmedel i djupfryst mat ?
    Thomas Stjernquist. 19 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Efter att ha klagat många gånger på alla smakförstärkare som min mamma släpar hem så har hon redan bestämt sig för att operera ögonen. Jag hoppas att producenter börjar sätta texten i rimlig storlek så att inte fler ska behöva operera ögonen för att kunna se den! Jag har försökt tipsa henne om att vissa sorters produkter innehåller smakförstärkare, men inte ens det hjälpte då det visade sig att Coop hade tillsatt smakförstärkare i sin pesto. Totalt oväntat! Jag kan inte förstå hur man ens skulle komma på tanken att ha smakförstärkare i pesto. Större text skulle även vara bra inte minst för att få fler att lägga märke till innehållsförteckningarna. Som det är nu får man skriva med stor text på framsidan att en produkt är utan smakförstärkare och utan onaturliga ingredienser, samtidigt som man med liten text på baksidan skriver att den innehåller jästextrakt (smakförstärkare) och maltodextrin (onaturlig ingrediens som görs med en kemisk process som är så komplicerad så jag inte förstår den). (Som exempel tog jag Estrellas Soldipp, som kostar ett par kronor mer bara för att den lurar folk att den är utan tillsatser.) På tal om oläslig text tycker jag att Äkta Vara kan byta ut den suddiga gråa koden som man ska skriva av för att skicka kommentarer. Den är tänkt att vara svårläst för skräppostrobotar, men att göra texten grå och suddig gör den endast svårläst för människor, medan skräppostrobotar utan vidare filtrerar bilden så den blir tydlig. Koden innehåller tecken som är svåra att inte förväxla, till exempel 0 och O. Thomas, producenterna monterar ihop maten av förfabricerade komponenter i stället för att laga den från grunden. I "Den hemlige kocken" står det om till exempel det gröna färgämnet som ingår i en röd rödbetssallad för att det följde med en gurkprodukt producenten hade använt. Sedan dess har vissa producenter börjat tänka till vad deras komponenter innehåller och börjat sanera tillsatserna. Findus har en serie portionsförpackade frysta rätter som är nästan helt utan tillsatser och håller ganska bra kvalitet.
    Fredrik. 19 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu kan konsumenter på handla24.se se innehållsdeklarationer på 10 000 produkter. Under våren kommer vi fortsätta att fotogrefera så att nätkunder skall kunna få samma information som de som handlar i butik. En fördel för nätkunderna är att de kan förstora texten.
    Martin Åkerberg. 25 feb 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!