Smakernas återkomst

Mats-Eric. 3 aug 2011.

Nyss hemkommen från en semestertripp till England får jag frågan ”Vilken var egentligen den största smakupplevelsen? Det enskilt godaste på hela resan?”.


Jag har fortfarande en räcka alldeles utmärkta måltider i London, Somerset, Cornwall, Devon och Dorset i färskt minne, men det högst spontana svaret blir ändå:

– Det var nog körsbären!

De stora djupröda köttiga bigarråerna av sorten Penny som vi köpte i en liten gårdsbutik någonstans väster om Stonehenge stod helt enkelt i en klass för sig.


Bär, frukter, grönsaker, fisk och kött i säsong är ju så överlägsna de livsmedel som fraktats över halva jordklotet. Ändå händer det att vi jagar jordgubbar, tomater och sparris mitt i vintern!

Om detta handlar min nya bok som just har börjat säljas i bokhandeln och på nätet. Den heter Smakernas återkomst och har undertiteln När maten följer årstiderna.


Efter att ha skrivit flera böcker om matfusk och vad man bör undvika i livsmedelsbutiken har jag vänt på steken. Smakernas återkomst berättar inte bara hur det gick till när vi tappade känslan för matens årstider utan är samtidigt en kokbok för det nygamla årstidsköket.


Och den här gången har jag tagit hjälp. För de många sagolikt inspirerande bilderna svarar fotografen Lena Granefelt och bakom maträtterna står min fru, Anna Karin Strand Nilsson, som är redaktör för Äkta vara.

Om du som vi råkar befinna dig på Gotland på fredag (5 augusti) kom till Bokia på Adelsgatan i Visby kl 13–16 där vi signerar den nya boken. På plats finns även de ekologiska odlarna från Lilla Bjers. Min favorit är just nu deras gula, söta långsamväxta vattenmeloner.


Smakernasåterkomst


Här kan du läsa ett utdrag ur den nya boken>>

Och här en intervju med Mats-Eric i P1 Meny från den 7 juli>>

6 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Tack för receptet i SvD på bondbönssmörgås! Hade ingen aning om att bondbönor har två "höljen"...Mumsigt blev det!
    Eva. 4 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du säger något märkligt i en intervju om din nya bok. "–Att matlagning ofta framställs som en exakt vetenskap med sekunder och milligram. Risken är att den vanlige matlagaren tappar självförtroende och fantasi" Att veta exakta temperaturer och förhållanden mellan olika ingredienser är väl inget problem. Mat är en vetenskap, vissa saker har uppkommit empiriskt, andra forskats. Jag förstår inte ditt krig mot vetenskaplighet.
    ayhan. 8 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Visst bygger all matlagning i grunden på kemiska processer. Men problemet uppstår när den vanlige matlagen tror sig kunna kontrollera denna komplexa kemi genom att följa alltför exakta mått och tidsangivelser. Eftersom de naturliga råvaror som ingår kan skifta så mycket blir precisionen lätt en chimär. Hur stark är en chili? Hur syrligt ett äpple? Hur söt en tomat? Därför är det bäst – och roligast – att används det egna smaksinnet som kompass i köket. Mer om detta i min nyutkomna bok Smakernas återkomst sid 43–45.
    Mats-Eric. 9 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu får du ursäkta mig ME Nilsson men jag blir inte riktigt klok på dig. Först hyllar du restaurang Noma till skyarna här: http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/naturen-narvarande-pa-noma_4605929.svd . På Noma har de verkligen gjort matlagning till exakt vetenskap med sekunder och milligram och i deras kök finns allt annat än matglädje. Detta framgår här: http://svtplay.se/v/2528269/niklas_mat/del_1_av_8
    Ken. 10 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du tar upp en del saker som om de vore motsättningar. De sensoriska och biologiska faktorerna är viktiga när det kommer till råvaror speciellt om man vet skillnaden på vad det är för skillnad på potatis sorterna rooster och solist. Men skulle man veta torrsubstansen på dem så skulle man ha mer möjligheter att fresstyla i köket. Att lära sig grunder är viktigt. Matlagning har så många dimensioner. Vet man varför det är bra att ha en fast potatis till potatismos och vad det blir för skillnad på olika sorter, sorter skijer sig ju åt i torrsusbtans och andra faktorer. Matlagning är en kombination av biologi, kemi, sensorik, kultur och en massa skoj. Ditt krig mot naturvetenskap är ledsamt. En bra grundläggande bok för matlagning som hjälper mig ofta är "On food and cooking! av harold mcgee. (Rene på noma vill ju koppla i ihop "naturlig "mat och exaktet)
    ayhan. 10 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det förs inget krig mot naturvetenskapen! Det vi gör i boken är att hävda att matlagning i hemmaköket skiljer sig från den i ett restaurangkök. I det sistnämnda behöver maten kocken lagar vara upprepningsbar. Det kravet har inte hemmamatlagaren. Boken kan ses som en uppmuntran att vara mer lekfull och våga prova sig fram. Gillar man inte det sättet att laga mat, finns det gott om andra kokböcker att välja bland. De flesta. PS ”On Food and cooking” finns i min bokhylla och jag använder den återkommande. Till exempel finns den med i litteraturförteckningen till Smakernas återkomst. DS.
    Mats-Eric. 12 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!