Skolmaten full av tillsatser

Mats-Eric. 18 nov 2008. ”På den här skolan lagar vi maten från grunden”.
Efter alla alarmerande rapporter om kvaliteten på den svenska skolmaten låter ett sådant besked förstås ganska betryggande. Men det är tyvärr ingen garanti för att maten skulle vara tillsatsfri.

Sundsvalls Tidning bad mig för några dagar sedan att gå igenom en veckas matsedel för kommunens grundskolelever. Den ansvariga kostkonsulenten hade för tidningens räkning gjort en sammanställning av de ingredienser och tillsatser som döljer sig bakom sådant som kunglig kycklinggryta, sprödbakad kolja och köttbullar med gräddsås. Denna lista skickades över till mig och jag fick på så vis unik inblick i vad  som egentligen ligger på barnens tallrikar.

Det visade sig då att även sådant som uppgavs vara lagat från grunden kan innehålla såväl smakförstärkare som andra ifrågasatta tillsatser. Förklaringen är förstås ett åtskilliga halvfabrikat slinker ned i grytorna även i de skolkök som ser ut att bedriva riktig matlagning.
 
Jag fann bland annat:
• att grytans så kallade kycklingkött innehåller potatisstärkelse och två stabiliseringsmedel som var förbjudna innan Sverige gick med i EU

• att gräddsåsens buljong måste smaksättas på konstgjord väg med aromämne och jästextrakt och dessutom att såsen har kolorerats med färgämne

• att eleverna inte får något alternativ till lättmargarinet, med sina många industriella ingredienser och tillsatser

• att såväl de rivna osten som lättmajonnäsen innehåller färgämne

• att leverpastejen har den omdiskuterade smakförstärkaren mononatriumglutamat E 621.
Nyheten om den tillsatsrika skolmaten slogs upp stort i måndagens ST. Och till och med kostkonsulten själv blev förvånad över matens okända beståndsdelar.

”Jag reagerade direkt på leverpastejen som innehåller mononatriumglutamat, E621. Vi står inför en ny upphandling nu och den byter jag nog ut.”

En antydan om vad som kommer att hända när landets kostansvariga på allvar börjar läsa innehållsförteckningar.

7 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Under veckan som gått har jag kontaktat politiker med en önskan om att få vara med vid den kommunala upphandlingen, det är där förändringarna tar vid. Nu tycks det som om den kommunala upphandlingen klarar sig själva utan mig, i vart fall vill de inte ha mig där, som det känns just nu. Jag vill komma in i verksamheten och påverka val av produkter men jag vet inte riktigt hur jag skall gå tillväga. Mina politiska erfarenheter är obefintliga. Jag har föreslagit kommunalrådet att jag kan bjuda dem en guidning i storkökets förråd, men de är inte intresserade. Jag har även föreslagit att jag skall läsa deras inköpslistor och kommentera val av varor, inte för att jag har lika stora kunskaper som du Mats-Eric, men jag har provsmakat och försökt tillreda måltider med det skräp som kommunen köper in. Att få den här kommunens kostansvariga att läsa innehållsförteckningar är omöjligt, och dessutom har de ännu inte löst uppgiften hur de skall förse de behövande med en smaklig och varm måltid. När de lyckats med detta så kanske de börjar att intressera sig för innehållsförteckningar. Här på Öland ligger vi mycket långt efter. Det är märkligt att intresset är så lågt från politikers sida när det gäller att veta eller ta reda på hur de gör som faktiskt lyckas kringgå det som de menar är så svårt, oövervinnelig och problematisk nämligen den kommunala upphandlingen. Varför intresserar de sig inteför oss som bevisligen kan, hur kan de avfärda allt om närproducerat och ekologiskt efter att ha lyssnat på de som bevisligen kan mycket lite? Jag syftar på kommunens anställda som chefar över matproduktionen och upphandlingen.. Så o-proffsigt! Mvh Thomas Öland ekomat@live.se
    Thomas. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det handlar om att kommunen måste våga bryta samarbete med de stora livsmedelsföretagen. Det verkar vara väldigt svårt att rubba! Som att kommunpolitikerna skulle vara köpta av dessa företag!
    Mattias Holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Håller med dig Mattias. Kommunala inköpare tycks tro att de är i underläge mot leverantören, kanske låter som ett märkligt påstående men det är en känsla jag får ibland. Annars så är nog kommunala en förträfflig affärspartner, inga krav och vilkor, bara de får bra pris på falukorven! Sen att handlarn tar in det på gungan som han förlorar på karusellerna, det skiter kommunala i, bara de kan visa bra siffror på falukorven.
    Thomas Wahlqvist. 27 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Skolmaten är skit. Här får man åka hem och försöka laga något snabbt där under lunchen om man vill ha någonting gott/tillsats fritt att äta. Då går jag ändå på en skola där maten generellt räknas som "bra", trots att det sällan finns något ekologiskt alternativ och maten ej lagas där. Önskar det var fler som engagerade sig och att de som bestämmer skärper sig lite.
    Rebecka. 2 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur kommer det sig att barnmat har så strikta riktlinjer när förskolan får servera vilken skräp som helst?? Det är ju samma målgrupp...Hur startar man kampen i kommunen? Hur kul är det att ens små barn blir proppade med tillsatser och tillvänjs skräp när man själv kämpar med inköp och tillagning av RIKTIG mat?? Upp till kamp för de små i skola & förskola som inte kan välja! Österåkers kommun - ni kommer inte undan!
    Kattis. 2 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu rekomenderar livsmedelsverket lätta smör o lätta produkter till små barn oxå! /orolig mamma
    Anna Östring. 5 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tillsatserna till våra barn börjar tidigt. Skrämmande att D-vitamindroppar som ges till alla spädbarn i sverige innehåller E320
    marie. 29 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!