Allt färre tillsatser i julskinkan

Mats-Eric. 19 dec 2008. För ett år sedan innehöll åtskilliga julskinkor smakförstärkaren E621. Men nu får man leta noga om man ska hitta någon som har sprutats med denna substans. Ett av många tecken på att vi konsumenter har större makt än vi tror.
Förra året hade exempelvis både Coops färska och griljerade julskinkor smakförstärkare, som är ett konstlat sätt att få någorlunda smak på en vattenstinn köttprodukt. I mejl till mig lovade företaget att till årets jul plocka bort mononatriumglutamat (E621) och andra tillsatser som inte ”tillför någon kundnytta”.
Och nu har det skett. Eller rättare sagt: halva löftet är infriat. Nästa steg är att även avlägsna fosfaterna (E450-451), som framställs syntetiskt ur fosforsyra. Deras funktion är att binda de vattenmängder som injiceras i skinkan. Tidigare var fosfaterna otillåtna eftersom det ansågs som en ohederlig metod.

Att tillsatsrensade skinkor kan falla oss konsumenter i smaken visade det blindtest som Slow Food genomförde för några veckor sedan med ett 50-tal matintresserade och en expertpanel. Vinnaren blev Roslagskötts Pigghamskinka, som hade inhandlats okokt och tillagats av butiken Cajsa Warg. Inga andra tillsatser än nitrit fanns i denna läckra julskinka från Väddö i Roslagen.
Någon nitritfri skinka hade arrangörerna inte lyckats uppbringa, vilket kanske var synd. Till livsmedelshygienisternas förtret börjar ju faktiskt även denna gamla tillsats på sina håll ifrågasättas. Professorn i livsmedelshygien Marie-Louise Danielsson-Tham skrev därför på Dagens Nyheters debattsida i söndags att människor skulle avlida i matförgiftning om nitriten uteslöts ur korvar och skinkor. Ett enda gram botullinum-toxin, som nitriten skyddar mot, räcker för att döda sju miljoner människor, varnade hon.
Då kan det vara intressant att veta att vårt östra grannfolk utan att blinka – eller avlida –  av hävd ställer nitrifria julskinkor på julbordet. När jag i Jakobstad i Österbotten träffade en representant för Snellman, som är Finlands tredje största charkföretag, berättade han att de överhuvudtaget inte har någon julskinka med nitrit i sitt sortiment.
Av det finländska livsmedelsverkets statistik framgår att botullinumförgiftning är ungefär lika extremt ovanligt som i Sverige. År 2006 hade man två fall som orsakats av varmrökt sik och 1981 ytterligare två fall, denna gång handlade det om gamla konserver.
På grund av eventuella hälsorisker, cancer i djurförsök, är detta konserveringsmedel förbjudet i Kravmärkta produkter. Det finns därför ingen Kravmärkt julskinka på marknaden eftersom alla tillverkare nyttjar nitrit. Tar man bort denna tillsats blir skinkan gråaktig, istället för rosa, som vi blivit vana vid. Och gråskinkor anses osäljbara.
Tills nu kan man säga. I Stockholm annonserar Sandströms, som bland annat finns i Söderhallen, om nitritfri skinka och i Hötorgshallen finns en butik som saluför finska livsmedel, inklusive skinkor utan nitrit.

Förra julen var första gången vi i vår familj vågade oss på nitrittfritt. Smaken var alldeles utmärkt och färgen inget problem. Den såg ju bara ut som tillagat fläskkött brukar göra. Och den kortare hållbarheten parerade vi genom att inte låta den stå framme i timtal. Vi valde dessutom en ganska liten skinka, så att den tog slut lagom till annandagen.
I år har vi köpt en halv gris från Gabriel och Veronica Walldén på Österlen. En del av denna långsamväxande och utegående gris ligger i nitritfritt saltlag i kylen och blir förhoppningsvis lika bra som fjolårets julskinka från Fastmyra.
Köttet levererade Gabriel för en dryg vecka sedan nere vid porten till vår bostad. Och i huset finns lämpligt nog en pensionerad styckmästare som hjälpte oss med att skära rätt parti. Vi hade nog med viss möda klarat det själva, men förstås inte med yrkesmannens självklara elegans.

Så efter kokning och griljering på tisdag återstår det som är julens höjdpunkt. Sent denna kväll skärs de första, fortfarande ljumma skivorna. Till detta hembakad gotlandslimpa och Vikabröd, Liss-Ellas senap och Nils Oscars julöl. Bättre än så blir det inte!




8 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Jag har köpt gråskinka i år - hos Sandströms. Längtar efter den 23:e - det vattnas i munnen vid tanken på att sätta tänderna i den ljumma skinkan på brödet.
    Klas. 20 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är dags att "slå näven i bordet" konsumenter och ställa frågor i butiken men framförallt ringa och fråga producenter om varje enskild tillsats. Om alla gör det har de inte tid lägga i tillsatser då tiden går åt att svara alla konsumenter som ringer. Vi ställer lika lite krav på vår mat och sjukvård-men när det gäller bilen tv datorer ser våra krav och garantier helt annorlunda ut- har vi missat nåt viktigt i tankeflödet här?
    Piggy. 21 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • jösses vad "gött" det lät! Själv har jag Per Mann´s senap till, denna Svärdsjö inflyttade Norrläning gör en riktig rivigt god senap! Bra att den riktiga maten kommer i focus! God Jul på er alla!
    Sparring. 22 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tänk att finnarna ligger före oss även på detta område! Livsmedelsverket borde onekligen få ett helt annat uppdrag som fokuserar på konsumenterna och inte på industrin. Jag blir beklämd av artiklar om hur man stressar sig igenom julmaten: http://www.tasteline.com/Artiklar_och_guider/i-sasong/Jul/Sista-minutenjul/ Härligt att läsa att det är flera än jag som tycker att en av julens höjdpunkter är kvällen före julafton då även jag avnjuter den varma skinkan med senap och skummande julöl!
    Henrik Ahlen. 23 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • hej mats-eric! köpte några skinkor före jul och rimmade själv (enbart skinka, vatten, bordssalt och socker). alla 25 gästerna överlevde och många var lyriska över resultatet :-) dessutom fick jag dina två böcker om livsmedel i julklapp så förhoppningsvis är jag förberedd för ett riktigt gott 2009!
    Johan. 28 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Läste den artikeln i DN och blev så irriterad på skribenten då hon försvarar tillsatser och får det att låta som att alla tillsatser i maten är där av en viktig anledning. Läser folk den artikeln så tror de helt plötsligt att alla tillsatser finns för att maten annars blir giftig, så onödigt. Tack Mats eric för att du är påläst och lär oss andra hur man kan leva ett renare liv. Jag önskar att jag kunde hinna införskaffa mig alla den kunskap du bär på.
    charlott. 30 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jág ryser när jag tänker på allt som jag ätit så okrtiskt i alla år innan med konstiga tillsatser. Har just rensat ut i skafferiet och känner mig befriad på ett skönt sätt! Det känns ju sjukt att matproducenterna kunnat hålla på med sin förfuskning av maten i så många år! Håller med om att vi är nog så kinkiga när det gäller andra saker vi köper - men var har vårt medvetande när det gäller maten varit? Är det så att vi har blivit itutade; låg fettnivå, fullkorn, utan socker etc och därmed missat det viktigaste??
    Susanne. 4 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Undrar om jag kan aktualisera denna artikel genom att kommentera :-) I år har även vi köpt halv gris och fick en fin tillsatsfri gråskinka på köpet, det ska bli riktigt gott!
    Kajsa. 1 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!