Bättre mat i dåliga tider?

Mats-Eric. 26 jan 2009. I en konjunktur som stadigt försämras bör det väl snart vara slutsnackat om tillsatsfri mat och ekologiska livsmedel?  Detta låter möjligen logiskt, men är långtifrån säkert.
Kanske blir det för många ännu viktigare med riktiga måltider när man tvingas skära ned på annat. Att samlas kring äkta varor i det egna köket blir en nåbar njutning när man måste ställa in semesterresan, behålla tjock-tv:n och strunta i bilköpet.

En sådan händelseutveckling får inte bara stöd av kvarterets fisk- och skaldjurshandlerska – som ännu inte märkt av någon som helst nedgång – utan även av livsmedelsbranschens försäljningssiffror för fjärde kvartalet i fjol. Under den perioden ökade exempelvis de ekologiska produkterna, som genomgående kostar mer, med 39 procent.

Till detta kan läggas en intressant artikel i Los Angeles Times som pekar på att vi konsumenter kan förväntas äta mer hemlagat och mindre färdigrätter och snabbmat när vi måste börja vända på slantarna. I alla fall om vi gör som amerikanerna.
Vitamindrinkar och dyra funktionella livsmedel bedöms samtidigt bli mindre intressanta. En av de intervjuade experterna, Greg Drescher vid Culinary Institute of America, framhåller att man i USA fått en mer ”holistisk” syn på vad som är hälsosam mat. Allt färre tror på något enskilt undergörande livsmedel eller någon särskild diet utan istället att en allsidig kost av lågprocessade råvaror är det bästa.

Och Barbara Katz från marknadsundersökarna HealthFocus International understryker dessutom att kemiska tillsatser och konserveringsmedel numera ligger högt på listan över vad hälsomedvetna medborgare vill undvika. ”Det finns en strävan efter renhet. Folk vill veta vad som finns i deras mat”, säger hon. Och detta leder i sin tur till att fler handlar lokalproducerat och lagar sina egna måltider. 

Men sällan är världen så enkel att det bara finns en tendens att ta hänsyn till. Kristiderna får även McDonald’s att vädra morgonluft. Hamburgerkedjan räknar med att under de kommande fem åren öppna ett stort antal nya restauranger i Europa. Närmare bestämt 240 stycken.






12 kommentarer

RSS

Annons:

  • Köpte idag en färdig biff på Hemköp från Catering Please som hade slogan Bättre än hemlagat. Lite lustigt eftersom deras färdiga rätt var packad med E-ämnen mm.
    Kalle. 26 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack för att ha startat en intressant debatt. Jag älskar rökt skinka! Men det är då inte lätt att hitta bra. Ett tips är en liten närbutik i Ingatorp (utanför Eksjö) i Småland som gör egen. Supergod. Finns säkert fler liknande. Intressant var att upptäcka i helgen när jag skulle handla och läste innehållsförteckningen på Parmaskinkan och Serranoskinkan att de innehöll bara skinka och salt. Det var allt. Härligt (men rätt dyr så klart).
    Kristina. 26 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • När blir det aktuellt med en ljudbokutgåva för Den hemlige kocken? Önskas från lastbilsförare.
    kim kristensen. 28 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kim! Jag tar din fråga vidare till Ordfront förlag.
    Anna Karin, Äkta vara. 29 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack för två underbara och upplysande, läsvärda böcker. Har läst dem båda två. Ett par gånger. Har alltid varit fixerad vid dessa tillsatser och hela tiden blivit motarbetad. Eftersom jag jobbat i storkök med matlagning (20år) och alltid läst innehållsförteckningana, med tanke på allergier. Så har man funderat, men inget gjort. Alla i min närvaro har råkat ut för mina utlägg om tillsatserna i vår så kallade mat. Vi ALLA går omkring som biokemiska tillsatser, man skulle kanske inte presentera sig med sitt namn utan säga ett E- nummer i stället. "Goddag mitt namn är tillsatts E-5454 exempelvis."
    LottaM. 29 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kristider, ett väl trist ord så jag väljer hellre lågkonjunktur som på något vis låter mer tillfälligt. I dag väljer åtminstone jag bort onödiga ting och helt plötsligt inser jag hur rent det känns. Det smittar av sig på köket också, ju kortare en innehållsförteckning är desto mer attraktiv blir den i mina ögon. Rent liv, bortskalat på tristhet. "Less is more" som det så gärna talas om inom design kan verkligen gälla även på mat-och -råvarusidan.
    Malin. 29 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Utmaningen är att bredda kunskapen om hur vi kan skippa alla halvfabrikat och istället laga juste mat till oss själva och barnen - den gängse uppfattningen är att det är dyrt, svårt och tar lång tid när det i själva verket är precis tvärt om billigt, enkelt och inte behöver ta lång tid.
    Ola . 3 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Änligen har det kommit ekologisk och närproducerad mjölk i Uppsala. 7 gårdar kallas den och det är 7 st ekologiska mjölkgårdar runt Uppsala som har gått samman. Mjölken skickas visserligen till Gävle men de har en egen "lina" och säljs sedan bara i Uppsala med omnejd. Jättegod lätt-, mellan- och rödmjölk. Å vad jag har längtat. Den är lite dyrare än vanlig mjölk men ett par kronor kan iallafall jag lägga ut för bra och god mjölk.
    Lisen. 11 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Köpte vid bröd häromdagen. Tror det var pågens, och det stog "lika mycket fibrer som i mörkt bröd" Någon som känner till det? Kollade innehållsförteckningen men tyckte det bara var vetemjöl etc som vanligen är i vitt bröd. Kommentar någon? Vill verkligen veta om någon har nåt info om detta.
    Anna. 12 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Brödet innehåller också stärkelse från majs. Detta är en sk. resistent stärkelse (som också finns naturligt i t.ex. kall kokt potatis, linser, gröna bananer). Detta är en naturlig kostfiber som utvinns ur majs. Den gör att fiberhalten blir hög utan att det påverkar smak och konsistens. Den har också många andra nyttiga egenskaper. Vill du veta mer kan du kika på www.hi-maize.se.
    Magnus. 13 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag förstår inte vad det är för fel på mörkt bröd...? Om man nu väljer vitt bröd så kan man väl äta det, men varför joxa till så man ska ha mycket fibrer i det? Vill man ha fiberrikt bröd kan man väl äta ett mörkare.
    Daniel B. 1 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Men fortfarande anses det generellt (speciellt bland 50+are) som att "skräpmat" = färdigmat typ pizza och "hemlagad" den korv/skinka du själv skivar i köket och lägger i grytan tillsammans med grillkryddan full med aromatiska tillsatser. På frågan "Är du rädd för tillsatser i maten" svarar väldigt många "Nej, jag lagar maten själv". Att den självlagade maten innehåller tillsatser och knasiga fetter är det få som fortfarande vill förstå. Margarin är billigare är smör, och det är ju "samma sak". Att spetsa grytan med grillkrydda är inte samma sak som tillsatser för det är en krydda som använts i alla tider... Vi har fört en hård kamp inom vår familj för att ändra alla gamla vanor, det har tagit lång tid och den största motståndaren är livsmedelsverket med ointresserade/outbildade personer som styr så många trots att dom inte har den kunskap som krävs inom yrket. Livsmedelsverkets råd åberopas i alla diskussioner... speciellt inom skolmaten, och det är svårt att arbeta mot deras "lag". Har dom inga kemister där eller är det mutor? Tom Becel och lätta säljer ju med reklam som visar på hur "farligt mättat fett är enligt livsmedelsverket"...
    Maria. 22 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!