Laktosfritt ger klirr i kassan

Äkta vara. 18 apr 2012.

Jag tycker inte att jag hör till det konspiratoriska släktet. Men ibland är det lätt hänt att man halkar dit. Det händer när jag läser följande siffor:

Arlas försäljning av laktosfri minimjölk i Danmark har ökat med 523 procent bara det senaste året.

Även framöver räknar man med fortsatt försäljningsökning av den laktosfria mjölken och nu satsar man även på nya laktosfria produkter, enligt det danska nyhetsbrevet Food & Culture. Ökningen från 116 ton under 2010 till 607 ton i under 2011 visar att danskarna har fått upp ögonen för laktosfria produkter, skriver man. Enligt marknadsdirektör Jakob B Knudsen kan den kraftiga ökningen dels bero på intensifierad marknadsföring och spridning i fler butiker och därför syns mer. 


I Sverige är marknaden för laktosfria produkter ungefär fyra gånger så stor som den danska Här finns också flera olika typer än i Danmark. Och i Finland, där det finns fler laktosintoleranta än i Sverige säljs stora mängder laktosfritt av alla slag och du ska inte bli förvånad om laktosfritt är det enda som serveras i kaffet på kaféerna. 


Är det så att vi helt plötsligt börjat bli laktosintoleranta? Ungefär 7 procent av de infödda nordborna bär på anlag för laktosintolerans, många av dem kan trots det klara av att dricka mindre mängder vanlig mjölk. För dem som inte kan är det fantastiskt att det numera är lätt att hitta produkter. Och visst laktosintoleransen ökar. Det beror på att antalet barn med utlandsfödda föräldrar blir fler. 


Men laktosintolerans är överdiagnostiserat, hävdar Lena Grahnquist, mag- och tarmläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solnai en intervju i Aftonbladet. Hon talar om laktosintolerans som en ”samhällssjuka” som sjukvården ständigt tvingas hantera när det i själva verket är ganska få svenskar som lider av överkänslighet mot laktos.


Den här oron gör att allt fler sträcker sig efter de laktosfria förpackningarna i kyldisken. Varför?

– för säkerhets skull, om jag skulle ha gått och blivit laktosintolerant.

– det verkar vara hälsosammare att hoppa över laktos. ”Utan” är säkert bättre än ”med”.

Eller så har man blivit utsatt för vanliga marknadsföringsknep som: köp fyra laktosfria produkter och få en ljudbok (ett alldeles sant exempel på bondfångeri av Arla).


För mejerierna har inte varit sena att utnyttja oron. Varför? Det borde ju inte spela någon roll för dem, mjölk som mjölk.

Sanningen är enkel. De kan ta ut mer av kunden för den laktosfria mjölken än för vanlig mjölk. Inte så lite heller – den kostar det dubbla mot den vanliga mjölken!



PS: Laktosintolerans betyder brist på enzymet laktas, som bryter ned laktos, dvs mjölksocker. Laktosen bryts istället ned av tarmbakterier, vilket kan ge gaser, magont och diarréer. Så ser det ut hos de flesta människor på jorden som kommit upp över förskoleåldern, men befolkningen i Norden (undantaget samer och finnar) tillverkar ovanligt mycket laktas, vilket gör att vi kan dricka mjölk även som vuxna. DS


 

20 kommentarer

RSS

Annons:

  • Som verklig laktosintollerant uppskattar jag möjligheten, som i dag finns, att köpa laktosfria produkter. Lena Grahnquists uttalande känns ganska märkligt, speciellt med tanke på de många s.k. blandäktenskap som resulterar i barn som kanske inte ärvt sin nordiska förälders förmåga att producera laktasenzym. Mig veterligen finns det ingen statistik på antalet laktosintolleranta i Sverige/Norden. För övrigt irriterar det mig, att det numera inte finns några Krav/ekologiska laktosfria produkter och att, oberoende vilken producent det gäller, fetthalten i t.ex. vispgrädde är i snitt 5 % lägre än i icke laktosfria grädde. För att klara detta har man tillsatt karragenan och eftersom detta namn har en dålig klang så har ICA valt att skriva E 407 i stället i sin ingrediensförteckning på vispgrädden. Det är inte bara grädden som har en lägre fetthalt utan även bl.a gräddfil. Kan det vara så att det ”överblivna fettet” används till andra laktosfria produkter och att man naturligtvis tar bra betalt även för dem.
    Ros-Marin. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tillhör också de som är lyckliga över det ökande antalet produkter som dyker upp i laktosfria varianter. Åker dock fortfarande, som den halvfinländare jag är, till finland och köper ost och dylikt som är 10ggr billigare där än här. Att folk, som inte är laktosintoleranta, köper laktosfritt är konstigt för mig. Om jag tålde laktosen så skulle jag köpa den vanliga produkten - eftersom den är billigare. Hållbarheten verkar dock, generellt, vara högre på laktosfritt. Ros-Marin: jag har i alla fall sett ekologisk laktosfri mjölk i min kyldisk. men i övrigt är det klent
    Mattias. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tillhör också de som är lyckliga över det ökande antalet produkter som dyker upp i laktosfria varianter. Åker dock fortfarande, som den halvfinländare jag är, till finland och köper ost och dylikt som är 10ggr billigare där än här. Att folk, som inte är laktosintoleranta, köper laktosfritt är konstigt för mig. Om jag tålde laktosen så skulle jag köpa den vanliga produkten - eftersom den är billigare. Hållbarheten verkar dock, generellt, vara högre på laktosfritt. Ros-Marin: jag har i alla fall sett ekologisk laktosfri mjölk i min kyldisk. men i övrigt är det klent
    Mattias. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ros-Marin, det är inte alls så märkligt påstående om folk feldiagnostiseras som laktosintoleranta så går dom runt och tror att det är som är problemet dom har när det defacto kan vara nåt annat som dom har symptom för. Jag själv är stark förespråkare för så oraffinerade produkter som möjligt...och har turen att känna en mjölkbonde som förser oss med råmjölk...min flickvän är av asiatiskt ursprung och kan dricka den utan att få problem med magen, men dricker hon homogeniserad högpastoriserad mjölk får hon ofta ont i magen...det får hon även av laktosfri mjölk förklara det. Jag tror pastorisering och homogenisering gör det svårt för kroppen att bryta ner och ta till sig den näringen som finns i mjölken på ett bra sätt. Mata en kalv med homogeniserad och pastöriserad mjölk och den blir sjuk och dör efter ett tag...eller till en katt och den kräks upp allt men ge dom råmjölk och dom mår fina fisken...eller ja katten och kalven i det här fallet! om du inte bor mitt i Stockholm pröva köpa råmjölk av bonden istället...den kan du oxå skumma dvs ta bort fettet från ytan så har du din egen grädde och utav det kan du göra smör eller vad du vill...det gör vi...inte mycket jobb och mycket godare och nyttigare...ÄKTA VARA!!!
    Magnus. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mattias! Jag bor i Stockholmsområdet och där finns att stort, alldeles onödigt stort, utbud av laktosfria produkter – typ smaksatt yoghurt, mjölk m.m. –vem behöver sådant?! Be din butik ta hem de laktosfria produkter du behöver – det brukar ge resultat. Vad baserar Lena Grahnquist sin åsikt på när hon påstår att folk köper laktosfritt ”för säkerhets skull”?? Det är verkligen cyniskt att i hennes position tycka något sådant om hon inte har statistik och forskning som bekräftar det hon säger. Magnus! Jag håller med dig, processade livsmedel av olika slag förändrar slutprodukten. Mina farföräldrar var bönder så jag har upplevt smaken av riktig mjölk, egen grädde och smör men jag har inte druckit mjölk sedan jag var 15 år. Mina kalciumvärden har genom åren varit perfekta trots bristen på mjölk, ost m.m i min kost. Jag tror att om man äter allsidig, gärna hemlagad mat, så får man i sig alla näringsämnen, inkl. kalcium, man behöver.
    ros-marin. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inte Lena Grahnqvist som säger det, utan jag och det är verkligen inte mening att vara cynisk. Det hon säger är att många som tror sig vara laktosintoleranta inte är det. Självklart är det viktigt att de som verkligen är laktosintoleranta kan köpa laktosfritt. Jag spekulerar i varför det säljs så mycket laktosfritt om det inte behövs. Vad tror du är orsaken?
    Anna Karin, Äkta vara. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag var på Arla Guldko galan för någon vecka sedan och där hävdades att det bara är några få procent som är laktosintoleranta "på riktigt", men hela 20% som själva säger sig uppleva besvär med laktos, (men som inte skulle uppfylla någon medicinsk diagnos). Vart siffran kommer ifrån förtäljer inte historien. Opastöriserade mjölkprodukter är säkert bra för en del, men värt att nämna att det finns risker med det med, och elaka mikroorganismer, exempelvis gravida avråds från opastöriserade mejeriprodukter.
    Annika. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna-Karin. Kan den ökade försäljningen, förutom dom som är "falsk" laktosintoleranta, även vara en effekt av olika hälsotrender som råder just nu som går ut på att mejeriprodukter med laktos inte är bra för kroppen? Tänker bla på stenålderskost och en del extrema grenar av LCHF där även mjölksockret anses som en snabb kolhydrat och man föredrar hellre den laktosfria med mindre mängd kolhydrater?
    Annika. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Anna-Karin! Varför säljs det så mycket laktosfritt OM det inte behövs? Finns det forskning och bevis på att det verkligen är så? Jag tror att det finns en okunskap hos svenska läkare om problemet eftersom det sägs att det inte är så vanligt bland den befolkning som bott i många generationer i Norden. Läkarna kanske, liksom min gjorde, försöker förringa patientens problem, och skylla på något annat, inte vet jag. Lena Grahnquist arbetar som läkare på Karolinska – har hon koll på hur läget ser ut för hela Sverige? Min farfars far invandrade från Finland i slutet av 1800-talet och eftersom Finland verkar vara mer drabbade av laktosintollerans än Sverige så kanske jag fått arvet därifrån. Jag kan tänka mig att personer som har symton som liknar laktosintollerans väljer laktosfritt, utan att ha besökt en läkare för att få diagnos. Om dom mår bättre av dessa val är det jättebra för dom, men det finns fortfarande ingen forskning på detta. Evolutionen kanske har förändrat laktosintolleransen även för de nordiska länderna.
    Ros-Marin. 18 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika: Köper man laktosfritt för att undvika snabba kolhydrater så skjuter man sig själv i foten eftersom laktosfritt innebär att man med hjälp av laktas redan brutit ner laktosen till glukos och galaktos vilka är betydligt snabbare kolhydrater än laktos.Glykos går rakt ut i blodet utan att magen behöver smälta det alls. Laktosfria produkter för att undvika snabba kolhydrater känns som en extremt dålig idé.
    Jonas. 19 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jonas, det är säkert en dålig idé. Det finns många extrema kostfilosofier och mattrender med konstiga rön. Jag har bara uppmärksammat att den typen av resonemang, dvs att den laktosfria innehåller mindre kolhydrater, förs på olika kost och hälsobloggar och undrar om det kan ha bidragit till en ökad försäljning av laktosfri mjölk?
    Annika. 19 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lena Grahnquist häver ur sig saker utan att ha några fakta bakom. Och som så ofta i sådana fall så har man totalt fel. Det finns nu en stor undersökning, som gav följande resultat: "Laktosintolerans, det vill säga att inte kunna bryta ner mjölksocker, är mer än fem gånger vanligare i Sverige än vad forskarna hittills trott. Det visar en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet gjord av distriktsläkaren Ricardo Almon." Så, man kan bara gapskratta åt en sådan kvacksalvare och hoppas att man slipper stöta på sådana som henne i sjukvården. Själv dricker jag inte laktosfritt, men det beror på att jag inte tål mjölkproteiner istället. Mjölk är ju egentligen ingen människoföda, så vill man äta Äkta vara skall man hoppa över mjölk. Oljeprodukter är mer anpassade för människans mage, förstår inte varför mjölkprodukter inte är E-märkta.
    Dick. 19 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Dick, människoföda definierar åtminstone jag som sådan kost som man kan tillgodogöra sig näringen ifrån. Dom flesta människor på våra breddgrader har ju enzymer, både för att bryta ned mjölksocker och mjölkprotein och vi fårnyttiga mineraler, vitaminer och protein från mjölken. Vad har den näring som finns i mjölk med oljeprodukter att göra? Jag tycker även att du går för långt när du kallar skribenten för kvackalvare. Lena Granqvist nämner siffan 7% när hon talar om infödda svenskar. Den undersökning du hänvisar till pratar om att siffran är 14%, men då har man räknat på hela befolkningen. En av huvudpoängerna med undersökningen att siffran troligtvis är större än vad man tidigare räknat med på grund av invandring . Citerar artikeln. "Den troliga orsaken är ökad invandring från regioner där laktosintolerans är mycket vanligare än i de skandinaviska länderna" .
    Annika. 20 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • människor som reagerar på mölkprodukter försöker givetvis prova utan laktos men den underliggande orsaken kan vara en altför genomsälpplig tarm och överkänslighet mot kaseiner eller vasleproteiner i mjölken. Risken att dessa inte upptäcks finns om man tror att man är extremt latosintollerant. att vara glitenöverkänslig kan även det ge reaktioner på mejeriprodukter som då inte brytits ner ordentligt i nnan det går ut i systemet. Symtomen för detta behöver inte alltid komma från tarmen. sök på nätet för att få mera information om detta. http://www.vitaviva-info.com/sv/content/view/full/1600
    Maria. 20 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ligger nog en del i det Maria säger. äste någonstans att glutenallergi ökar kraftigt och att det finns ett stort mörkertal där med. Även inflammatoriska tarmsjukdomar ökar, och därmed också känsligheten för vissa livsmedel som exempelvis mejeriprodukter. Kanske även stress, kostvanor och miljöfaktorer spelar in där.
    Annika. 20 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Annika! Eller kan det var cocktaileffekten av alla kemikaliska tillsatser vi får i oss som resulterar i alla dessa tråkiga symtom? Något konstigt är det för dessa problem fanns inte för 50-60 års sedan. Alla konserveringsmedel eller andra kemikaliska tillsatser?
    Ros-Marin. 20 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Laktobacillerna i mjölken som hjälper till att producera enzymet laktas förstörs vid pastöriseringens upphettning, därför brukar laktosintolleranta klara naturlig mjölk. Många som slutar med margariner och oljor som är rika på inflammatoriskt omega6 och även slutar med kolhydrater och därigenom gluten brukar sedan tåla mjölk igen.
    Meja. 21 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jonas Vissa mejerier gör laktosfritt genom att tillsätta laktas som du säger men en del, t.ex. Arla och Valio har istället en fruktansvärt dyr maskin med ett filter som filtrerar bort laktosen, detta sätt ger ett betydligt bättre resultat på smaken dessutom.
    Meja. 21 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • tack för en artikel som belyser det faktum att det idag kan vara svårt att hitta alternativ som EJ är laktosfria! Tycks vara en allmän missuppfattning att vi som EJ behöver laktosfria alternativ faktiskt föredrar s.k. vanliga mjölprodukter (med laktos), inte bara p.g.a av priset, men framförallt p.g.a. smaken! I kafferummet förväntas t.ex. alla tåla den laktosfria mjölken, fast jag faktiskt inte varken gillar eller mår speciellt bra av den. i butikerna är så gott som alla naturella och ej fettfria jughurtar också laktosfria, endast den ekologiska är ett alternativ för oss som föredrar "vanligt" naturell yughurt med fett och laktos! så visst har laktosivern gått för långt!
    camilla . 24 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bäst gillar jag den mjölkfria mjölken! Den är inte alls lika snuskig som något som bara är till för kalvar av en annan art. Fast att marknadsföra något som sojadryck är inte lika trendigt, så mejerierna förstör hellre miljön genom att mata kor med mycket soja för att få lite mjölk och sen processa den.
    Fredrik. 27 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!