Plaststol signalerar matkultur

Mats-Eric. 1 mar 2009. "Leta efter ställen med plaststolar!"
Rådet fick jag av TV-kocken Niklas Ekstedt innan jag för en dryg vecka sedan reste till Vietnam.
Väl på plats i Ho Chi Minh City (Saigon) och i badorten Nha Trang  förstod jag snart hur rätt han hade. Givetvis handlar det inte om att dessa även för en kortvuxen nordbo ovanligt små sittmöblerna skulle vara särskilt komfortabla – utan om matkvalitet.

Just på de enklaste restaurangerna finns den bästa maten.  Det är här man hittar den traditionella nudelsoppan pho – med mycket färsk mynta och bitande chili – i sin mest oförfalskade form. Det är här man får de fräschaste vårrullarna. Och det är på gatuserveringar med en toarulle på bordet som man kan få en härligt nygrillad hummer; den som man en kvart tidigare pekade ut i den stora plastbaljan med levande skaldjur.

Högre upp – eller ned – på restaurangskalan väntar internationella menyer med slätstruket turistanpassade rätter, som dessutom försetts med stora mängder av smakförstärkaren msg (mononatriumglutamat). Denna tillsats som på våra innehållsförteckningar heter E 621 förorenar inte bara processade livsmedel över hela världen utan alldeles för mycket av den standardiserade asiatiska krogmaten. Kinesiska restaurangsyndromet kallas ju de akuta hälsoproblem som höga doser msg kan ge upphov till hos känsliga personer.

Så vad berättar de pastellfärgade och knallröda plaststolarna?
Att denna lilla familjedrivna servering fortfarande lagar riktig mat på äkta varor. Att just på den här oansenliga platsen frodas en ursprunglig matkultur som liksom alla pampiga stenhögar borde betraktas som en del av människans världsarv.
Att det är hit du ska gå.


4 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Kan bara hålla med. Kom just hem från Thailand och där gäller i stort sett samma princip. Alla ställen från flådiga restauranger till ombyggda mopeder med ett påhängt kök serverar samma maträtt, det skiljer egentligen bara i pris och den Pad Thai som släns ihop alá minute på moppen för 10kr smakar bra mycket bättre än den på finrestaurangen som kostar flera gånger mera. Sen är det väldigt kul att sälla sig till kulturen och köpa maten på samma ställen som handlarna i marknaderna osv. Då får man sig lustiga matupplevelser.
    Gustav. 2 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag blir alltid magsjuk på något sätt när jag åker utomlands. Håller helt med om plaststolarna men det har suttit långt inne! Var livrädd men min sambo tvingade mig. Jag har aldrig blivit sjuk på en plaststol under en pressening tillsamans med hundarna i Thailand eller liknande men på restauranger världen runt. Har tillockmed fått i mig en bit av en sur tonfiskmacka, utan problem! (hundarna åt den inte heller) Vilket man i Sverige anser är mycket riskabelt. Jimmie
    Jimmie Häggström. 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fenomenet gäller för mina erfarenheter från Östafrikanska länder också - bra mycket hellre en enkel böngryta med ris serverat i ett enkelt plåtskjul, än den överdådiga buffen på Hilton. Om man inte tycker den (falska) lyxkänslan är värd två veckor med campylobacter.
    Åke. 13 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stämmer även för Indien! Bästa maten fick jag på Beachshaket som tillhörde mitt lilla familjehotell. Fantastisk färsk fisk som hotellägaren varit och köpt på morgonens fiskmarknad - omsorgsfullt men väldigt enkelt tillagad i skjulet på stranden - ljuvligt!! Dessutom till helt andra priser en de stora restaurangerna!
    Maria. 30 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!