Hur smakar besvikelse?

Gästbloggen. 23 jul 2012.


Broccoli


Det här med mervärden är knepigt. Hur bra är det om man öser på med argument som inte håller ens till hälften?
Jag var nyss på en trevlig Icabutik och tänkte köpa lite grönsaker. Nu är det säsong att kunna välja mycket svenskt också. Extra kul. Barnen hemma äter inte alla grönsaker, men broccoli är en given fullträff.


Jag hittade en snygg förpackning, med lockande skylt och allt. Ordet Sverige står på skylten, man har till och med klämt dit en svensk flagga. Men till min stora överraskning är den packad i Storbritannien…det står det i alla fall på förpackningens baksida.

Då undrar jag förstås: Har Ica kört en svensk grönsak till ”UK” för att packa den? Och är dom bombsäkra på att det är rätt broccoli som sedan kommit tillbaka till gamla Svedala? Eller har man gått loss med lite väl kreativ marknadsföring och utländsk råvara under svensk flagg? Vad kostar det egentligen Sverige som varumärke och matland när handelns giganter (miss?) -brukar namnet och flaggan på detta vis?

Vem tar ansvar för det? Ica kanske? Fast det verkar inte så. Dom hänger på sitt eget varumärke med produkten, och kletar dit både Sverige och en blågul flagga. Måhända Jordbruksverket eller vi bönder vill fånga bollen? Kanske har annars regeringen möjlighet att anslå medel för en utredning…som tar ett par tre år?

Någon måste väl bry sig om matvarumärket Sverige. Frågan är bara vem.

Förresten, när jag skriver kommer jag på det. Regeringens och allas vårt Matlandet har ju en kommunikationsplattform, det borde ju nu vara det perfekta svärdet att hugga till med, mot varumärkesmissbruket av den svenska matens mervärden.

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Hej Pelle, håller helt med dig. En liten reflektion: min närmaste ICA-butik felskyltar ofta! Det står Sverige på prisskylten när det är helt uppenbart att det inte är det, jag går ofta och säger till, snart känns det som om man inte kan skylla det på slarviga vikarier utan att butiken hemskt gärna vill att det ska vara svenskt fastän det inte är det. Och då har de ju hört något från oss konsumenter, vilket man i och för sig får lov att gilla. Problemet kommer i nästa steg, när skylten ska sättas dit. I övrigt vill jag säga att det är bra med certifieringar som kan garantera saker och ting, så långt det nu går. Tredjepartscertifieringar helst, och då finns det ju i dagsläget bara Sigill att utgå ifrån för grönsakerna om man vill ha dem svenska. Sommarhälsningar från kontoret! Anna R
    Anna Richert. 24 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Gästblogg Pelle Agorelius

Pelle är skogsägare, bonde/livsmedelsföretagare och turismentreprenör. Tillsammans med sin fru Ewa är han initiativtagare till Husmansbord®, jakten på Sveriges bästa landskapsmat. De driver detta i företaget Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB. Pelle arbetar också, åt sin fars företag Saxhytte Gård AB, med produktion, marknadsföring och försäljning av bärdrycker under varumärkena Saxhyttegubbens Blåbär 100% och Lingon 100%. 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!