Pallar du en fläck på skalet?

Mats-Eric. 14 sep 2012.


I våra matbutikers ständigt pågående skönhetstävling gäller stenhårda utseendekrav. Just nu är stora delar av den svenska äppelskörden hotad eftersom frukterna på ytan har en liten defekt


Förmodligen hade vi fallit för de allra billigaste biljetterna med den längsta restiden. Väntetiden på Heathrow den där junieftermiddagen för åtta år sedan var i alla fall ordentligt tilltagen. I timmar skulle vi tvingas driva runt i den enorma flygplatsens hav av globaliserad konfektyr, konfektion och kosmetika.


Räddningen blev en bokhandel, som visade sig vara oväntat välförsedd. Efter en halvtimmes ganska grundlig inventering stod jag där med en märkvärdig pocketbok i handen. Uppenbarligen handlade den om mat, men utan ett enda recept eller minsta lockande bild. Kanske var det ganska anskrämliga omslagets skrikighet som gav mig den första impulsen att plocka den från hyllan.


Äpplen_med_slipsar[Lars-Olof Börjesson - Äppelriket]


  Äpplen med så kallad slips
  smakar precis lika gott som
  andra äpplen. Foto: Lars-Olof
  Börjesson
Not on the Label, som boken hette, skulle hur som helst komma att bli mitt livs viktigaste ögonöppnare. Långt innan jag hade en tanke på att skriva egna böcker fångades jag nu av The Guardian-journalisten Felicity Lawrence väldokumenterade avslöjanden om våra moderna livsmedel. Om det som aldrig sägs på innehållsförteckningen, the label.


Jag lusläste. Och bland mina många understrykningar finns ett stycke som beskriver den avancerade sorteringsmaskin, Greefa Intelligent Quality Sorter, som ska se till att endast de äpplen som har ett perfekt yttre når butikerna. 


För att kunna göra sina kvalificerade bedömningar är denna bisarra apparat försedd med ett antal kameror som kan ta upp till 70 färgbilder av varje äpple som dyker upp på transportbandet. Detta möjliggör att man kan upptäcka prickar, fläckar och andra avvikelser ned till en millimeters storlek och sortera bort de frukter som inte klarar de strikta estetiska krav som gäller. 


Dagens utbredda utseendefixering omfattar alltså även frukter och grönsaker, och för tillfället är det den svenska skörden av äppelsorterna Aroma, Discovery och Ingrid Marie som ligger illa till. Frost under blomningen i Östra Skåne har gjort att många äpplen har drabbats av en förändring i skalet, ett smalt stråk som av odlarna kallas ”slips”.


Äpplena smakar visserligen precis lika gott som vanligt, men vi handlar ju så mycket med ögonen, vilket gör att frukten anses svårsåld till konsument. 


Eftersom ”slipsens” längd överstiger 4 cm skulle äpplena egentligen inte ens kunna räknas som klass 2-frukt och därför automatiskt bli industriråvara, men genom ett tillfälligt undantag från reglerna kommer de nu lyckligtvis att få säljas som klass 2.


Frågan är bara vilka livsmedelsaffärer som kommer att ta in dem? De stora kedjorna brukar inte befatta sig med annan frukt än den som ligger på den högsta estetiska nivån, klass 1, trots att denna kategorisering inte säger ett dugg om smakupplevelsen – eller näringsvärdet.


Men skulle ”slipsäpplena” ändå dyka upp i din butik: Köp!

Mats-Eric Nilsson


Krönikan har tidigare varit införd i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


PS. Du missar väl inte Äkta varas fruktförmedling och kampanjen Fallfrukt. DS.


6 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Nej - inte går jag på matvaruaffärernas plastäppleutbud! Ju "finare" butik desto tristare äpplen. Uppväxt som jag är med goda gammeldags äppelsorter åker jag gärna omvägar för att köpa kvalitetsäpplen, d.v.s. dessa som odlas på våra egna jordar. Ofta kan man hitta dem i i handel som drivs av inflyttade svenskar. Och kanske kan man få av någon som har så det blir över. Vadå utseende - jag vill inte ha någon standardiserad frukt med närmast ogenomträngligt skal! Ett "riktigt "äpple varierar i storlek och utseende, kan ha skönhetsfläckar och smakar godast!
    Christina. 18 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lika så gäller det med annat. Läste att ekologiska cashewnötter importeras bara de är stora och hela för då ska man ta betalt mera. De som är trasiga/delade är inte eftertraktade för att handlarna tycker att det säljer bäst! Priset kan variera från de som är trasiga är 100.kr de som e hela är 200. vad spelar för roll om de är trasiga för de blir ju trasiga då man äter de också! Eller? Vilket samhälle vi lever i? Allt ska vara super super fint men att det ska vara giftfritt tycks många inte förstår
    Isabel. 20 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Köpte just i min lilla Coopaffär, strandtorget Tyresö "slipsäpplen" Ingrid Marie. Jättegoda, hörde om randen som uppstår ibland på äpplen på radio så jag noterade bara, aha ser den så ut.
    Annica Ågren. 22 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frukt och grönsaker ska, (enligt vem??) se perfekta ut då de exponeras i butikerna. Tyvärr är ett perfekt utseende ingen garanti för varken bra kvalité eller god smak. Det är väl samma sak som för oss människor – vi ska på något sätt, p.g.a. modetrender, tidsandan m.m. försöka framstå som perfekta både när det gäller kroppsform, kläder, makeup m.m.. Frukterna och grönsakerna blir inte godare för att de ser perfekta ut. Vi människor blir inte bättre medmänniskor för att vi försöker presentera ett perfekt yttre skal. Snarare tvärtom. Vi som individer kan försöka ändra de märkliga skönhetsideal som gäller i både växt- och djurriket genom våra personliga val och ställningstaganden. Köp äpplen med slipsar och strunta i modetrender o.dyl. så blir livet inte så komplicerat.
    Farmor. 22 okt 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har köpt såna äpplen hela hösten. Jag har noterat (men ej reflekterat över) randen på äpplena. Så nu vet jag vad det kommer ifrån men löjligt om någon avstår köp pga detta.
    Mikael. 19 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja, det här med skönhetsfläckar är fånigt. På en tillställning jag var på för ett tag sedan hade någon tagit med sig prima svenska hemodlade päron med skönhetsfläckar. Det dignade av päron och ingen vågade ta eftersom de såg "ofräscha" ut. För mig var skönhetsfläckarna snarare ett tecken på att de var närodlade och förmodligen obesprutade. Frukttokig som jag var tog jag girigt ett och bet i. Det godaste päron jag ätit! Tog ett till... Efter en stund kommer en kvinna fram till bordet med skålen, slänger ett öga på päronen och säger något i stil med: "Nej, usch, dedär vill jag inte äta!" Hon pillar runt lite och längst ner hittar hon ett butiksköpt päron (gissningsvis från nån odling långt härifrån) och utbrister glatt: "Det fanns riktiga päron också!". Komiskt eller tragiskt? Jag vet inte...
    Ulrika. 23 nov 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!