Gratis bröd nobbas av skolan

Mats-Eric. 31 mar 2009. Att vi slänger för mycket mat diskuteras nu återigen – med all rätt. Men det är inte bara vi ibland ganska slarviga konsumenter som måste skärpa oss. Även landets många byråkrater bör tänka om.

För vad sägs om detta exempel på slösaktig stelbenthet, som fick jag höra i Järvsö igår kväll. En lätt uppgiven bagerska vid namn Anna Hjalmarsson berättade då hur hon försökt ge överblivet bröd till sina barns skola – men fått nobben.

Anna lämnade ekonomkarriären i Stockholm och driver sedan i december 2007 bageriet Hemmavid i Ljusdal. Där bakar hon stenugnsbakat surdegsbröd på ekologiskt mjöl från den egna gården och näraliggande odlare.
Trots att försäljningen går utmärkt får hon liksom de flesta bagerier bröd över när dagen är slut. Alldeles för bra och gott för att kastas bort, tänkte Anna, och erbjöd det gratis till Centralskolan där hennes barn går.

Men skolan ville inget ha. Ansvarig byråkrat förklarade, enligt Anna, att sådana leveranser skulle rubba det kommunala upphandlingssystemet. Att hon även kunde köra ut brödet, spelade därför ingen roll. Skolan ansåg sig helt enkelt inte kunna ta emot den dagliga gåvan.

Så Anna får fortsätta att slänga sitt lokalbakade surdegsbröd – medan eleverna tuggar vidare på föredömligt upphandlade industriprodukter.

12 kommentarer

RSS

Annons:

  • Det här är väl ett slående skolexempel på stelbent byråkrati. Om en tjänst inrättades för att rensa bland snårskogen av onödig byråkrati skulle många må bättre, människor,natur, ekonomi och byråkraterna själva
    Malin Nyström. 1 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Detta är vansinne. Handlar mitt bröd i butiken "Hemmavid" och det är ett helt gudomligt bröd till bra(rimligt) pris. Hur i all världen kan skolan tacka nej till ett sådant erbjudande? jag fattar det bara inte. Skall genast börja bråka med skolan och komunen eftersom jag finns "på plats"
    Siv. 1 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja, vad ska man säga. Tyvärr är det typiskt för rädda och osäkra byråkrater att alltid säga nej till allt, för då har man inte gjort fel. Att säga ja är mycket farligare! Men skolmat, sjukhusmat etc borde inte upphandlas på vanligt vis. För det som händer då är ex. som på gotland att potatisen odlas i Tyskland, kokas och plastas i Polen och sen skickas de fullkomligt smaklösa "pärerna" till Gotland, trots att det finns gott om potatisodlare på ön, ex. ekologiska Röcklingers. Ack ja. Att barnen inte vill äta potatis med skinn och vars näringsvärde är lågt på grund av hanteringen, ja, det är faktiskt förståeligt.
    Veronica. 2 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sådant här är raka motsatsen mot vad myndigheter borde syssla med! De är till för vår gemensamma bildning och välfärd, och att agera på det här viset är ju att motarbeta just DET! Pengar spenderas i onödan, barnen får äta sämre bröd och det överblivna brödet får slängas och blir en extra påfrestning på miljön - svinnet måste ju också produceras och tas omhand. Skärpning!
    Daniel B. 3 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hejsan. har precis funnit din/er sida och den + dina 2 böcker har VERKLIGEN fått mig att förstå varför min mage bråkar som den gör. Gick ifrån alla "lätt produkter" och ersatte med bregott, grädde osv. Magen är nu (efter 3 veckor) helt ok och jag börjar må bättre. Bakar mitt bröd så ofta jag hinner och trots att folk tittar konstigt på mig då jag bara är 25 år och tillagar ALL mat från grunden så förstår jag idag allvaret med mat och hur den påverkar vår kropp. TACK för dina böcker, upplysningen och jag kommer troget följa dig och din blogg. Länkar dig även från min sida på www.metrobloggen.se/Madelen
    Madelen. 10 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Självklart ska man tacka och ta emot en generös och nyttig gåva. Måtte alla föräldrar i Centralskolan reagera högt och ljudligt mot dessa dumheter!
    Jane Sohlberg. 14 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Borde man inte ha en regel på skolorna att de ska handla så mycket närproducerat som möjligt med tanke på både näringsinnehåll och miljö. Dumheter med dessa stelbenta upphandlingsregler!
    Markus. 21 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats. Vi har ett nätverk som träffas 1 gång i månaden. Jobbar i köket på fsk. Skulle vara intressant om du kunde medverka och förläsa lite om din bok....kostnad? Mvh//Ywonne
    Ywonne. 22 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Låter som en riktigt dåligt och stelbent rektor snarare än annat... Det är så klart jobbigt att ta tag i och ändra rutiner, enklare att sätta sig ner på kontoret med en kaffe och surfa lite... Min svärmor är rektor och jag lovar att i hennes skola hade brödet blivit serverad redan dagen efter erbjudandet!
    Maria. 22 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har samma problem i mitt gårdsbageri - med bröd fullt av bra ekologiska råvaror bakat med omsorg och surdeg som man inte vill slänga. Tack och lov tar vårt dagis emot överblivet bröd samt Härberget (Frälsningsarmén) och Kvinnohuset! Men skolan har jag faktiskt inte provat med...
    Engals Skafferi. 8 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ååå vad jag önskade att någon som Anna Hjalmarsson kom till min skola och erbjöd bröd, jag får nämligen inte baka i vårat kök för vi har inget bakrum och mjölsporer kan sprida sig till maten...Men ta emot fint bröd skulle jag inte tveka en sekund till.
    Anneli. 4 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi friskolor saknar kommunalt upphandlingssystem och tar gärna emot bröd..
    Jojje i Mark... 27 aug 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!