Gör närproducerat närmre för alla

Gästbloggen. 21 sep 2012.


Det är onekligen ett dilemma när trender går mot genuin mat med lokal identitet, samtidigt som huvuddelen av befolkningen faktiskt bor i större städer. Livsmedelsproduktionen och framför allt, tillverkningstraditionen, är ju på landsbygden. Långt, långt från alla befolkningscentra.


Men det är ingen tillfällighet att avstånden kan vara långa mellan produktion och konsumtion. De senaste hundratalet åren har ju folk flyttat från land till stad. De lyckade exemplen på när medveten konsument och specialiserad producent ändå funnit varandra visar hur lokala godsaker njuts långt från produktionen.


Hur mycket Kalix löjrom konsumeras egentligen i Norrbotten? Hur många ostspecialister skulle vi ha utrymme för i Jämtland om de bara skulle möta lokal efterfrågan, och utan de tillresta turisterna?


När vi själva arrangerat ”jakten på Sveriges bästa landskapsmat” har vi hoppats hitta både nya och gamla specialiteter som skulle kunna möta en större marknad än vad de gör idag. Vid bedömningen för Husmansbord Norrland i höstas mötte vi flera produkter som borde kunna ”exporteras” inom landet. Ett väldigt gott exempel är ”Syltefläsk” från Toppchark, Bastuträsk Charkuteri.


Syltat fläsk är ett av Sveriges äldsta smörgåspålägg. Det är en tradition från tiden då slakten sköttes hemma på gårdarna. Då brukade husmor koka mellanskinkan d v s sidfläsket. När hon kokt det färdigt stoppade hon ned det i kallt vatten för att det skulle kylas av. Därefter la hon det i saltlake några dygn.

Av detta kokta, syltade fläsk skars stora rejäla skivor som lades som pålägg på det hembakta brödet.


Kort efter att järnvägen byggdes och samhället Bastuträsk grundades 1894, började Holmlunds livsmedel tillverka syltat fläsk på samma plats där det tillverkas än i dag. 


En lokal tradition från Västerbotten, alldeles grå i färgen (det är originalrecept som gäller) och som jag tror kan sälja jättebra i exklusiva butiker i mälardalen. Ett gott exempel från glesbygd, klart för en större marknad i storstadsregionen. 


Det vi vill ha måste vi köpa där det faktiskt finns. Syltefläsket finns i Bastuträsk. Jag grillade förresten bitar av det på pinne, under älgjakten förra hösten. När det började fräsa och dofta i det ville alla i jaktlaget ha en egen bit. Hot-dogs fick snabbt se sig slaget av norrländsk mat-tradition. Det åts ingen grillkorv den rasten.


Varför sätta lokala gränser för god mat när det är goda exempel vi vill hitta, oavsett avstånd?

Huvudsaken måste väl vara att vi får veta vem som gjort maten, vad den innehåller och var den kommer ifrån, eller hur? Gärna nära ifrån förstås, men inte på bekostnad av kvalitet, tycker jag.


Pelle Agorelius, skogsägare, bonde/livsmedelsföretagare och turismentreprenör

 

 

10 kommentarer

RSS

Annons:

  • Nackdelen med Toppchark i Bastuträsk är att dom brukar inte använda svensk köttråvara, utan istället billigare importerat, i sina produkter. Så sett ur det perspektivet är det inte så lokalproducerat fast namnet kan få en att tro det. Detsamma gäller Piteortens chark.
    Meja. 21 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tog fel när det gäller Toppchark i Bastuträsk, ber om ursäkt. Men för Piteortens chark så stämmer det jag nämnde ovan.
    Meja. 22 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Du skriver att du tror att det syltade fläsket kan sälja bra i exklusiva butiker i Mälardalen. Kan så vara – men de flesta av oss skulle då kanske inte ha råd att köpa detta fläsk. Vi vill ha bra produkter till rimliga priser, oavsett om de kommer från Bastuträsk eller andra ställen i Sverige. Prisnivåerna har en tendens att stiga i takt med hur exklusiv butiken tycker att den är. Holmlunds Livs skulle förmodligen få sälja mycket mer – och kunna hålla acceptabla priser - om de kunde få in en fot hos någon livsmedelskedja. Då kanske de även skulle kunna anställa mer folk och bidra till minskad arbetslöshet i denna del av vårt land. För övrigt är närproducerat inte en garanti för matkvalité men bra för miljön i transporthänseende.
    Bettan. 22 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra mat behöver inte vara dyr i förhållande till kvalitet. Syltefläsket är ett gott exempel, bland flera. Jag ska kolla vad den kostar i butik i Västerbotten, återkommer på det. När det gäller transporter är samordning ännu viktigare än avstånd, men idén om nära mat är aldrig fel.
    Pelle Agorelius, Husmansbord. 23 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Syltefläsk från Bastuträsk kostar ca 100:- kg i butik i Västerbotten.mvh Pelle
    Pelle Agorelius, Husmansbord. 24 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Problemet är inte mellan slutproducent och butik eller gården och butik, utan mellan gårdarna och slakteriet. Djurtransporter är skrymmande, det är inte färdigpaketerad mat. Djur som transporteras långa sträckor mår inte bra. har iofs ingen anging om hur det ser ut med den biten i exemplen ovan, men jag tycker att det är tokigt att den aspekten sällan tas upp när man pratar om närproducerad mat.
    Annika. 24 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Färre och färre bönder = färre och färre slakterier = längre och längre djurtransporter. I norra norrland finns 1 (!) slakteri att skicka grisar till. Betalningen, utan konkurrenter, blir dessutom låg.
    Meja. 24 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Pelle! Jag kan betala för matvaror med bra kvalité vilket troligtvis inte alla kan. Hamnar det syltade fläsket i en s.k. exklusiv butik i Stockholmstrakten kan du räkna med att priset blir minst det dubbla jämfört med Västerbotten. Då är det tveksamt, för de flesta av oss, om vi tycker att det är värt det. Speciellt som vi kan köpa kravmärkt ädlare kött hos Ica m.fl., utan en massa fett, till ett betydligt billigare pris. Dessutom ha du inte nämnt om fläsket är kravmärkt/ekologiskt vilket är viktigt för många av oss.
    Bettan. 25 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur är det med storkökens möjlighet att använda närproducerat? HACCP och andra EU-regler m.m. lär ställa till problem, eller?
    Bo Olsson. 26 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Bettan, min erfarenhet är inte att en vara dubblar sitt butikspris om den går från land till stad, ofta blir "stads-volymen" så stor att transportens kostnad/miljöpåverkan inte heller blir större. Å ena sidan ökar avståndet, men å andra sidan volymen också. Det finns fler konsumenter i och runt staden helt enkel. Produkten jag skrivit om (som är ett gott exempel, ingen "köp-rekommendation" är inte kravmärkt, men det skulle säkert en specialbutik/kedja kunna beställa av tillverkaren. Hej Bo, miljöstyrningsrådet har bl till uppgift att tillhandahålla info om hur storkök vid upphandlingar ska kunna gå tillväga för att få tag på lokalt. Största hindret är viljan i olika led. Det finns lokala livsmedelsproducenter runtom i landet som inte ens försöker sälja till t ex det offentliga, det finns inköpare som är så nöjda med sina kompisar säljarna att man inte letar nya produkter och handelsvägar. Haccp-regler etc.är nog inget hinder i sig, det är grundkrav ungefär som körkort när du ska åka bil. Ingen frågar varför du tagit bilen, eller var du ska, men körkortet ska du alltid kunna visa. Samma med Haccp.
    Pelle Agorelius, Husmansbord. 30 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Gästblogg Pelle Agorelius

Pelle är skogsägare, bonde/livsmedelsföretagare och turismentreprenör. Tillsammans med sin fru Ewa är han initiativtagare till Husmansbord®, jakten på Sveriges bästa landskapsmat. De driver detta i företaget Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB. Pelle arbetar också, åt sin fars företag Saxhytte Gård AB, med produktion, marknadsföring och försäljning av bärdrycker under varumärkena Saxhyttegubbens Blåbär 100% och Lingon 100%. 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!