Tillverkarna fortsätter bluffa

Mats-Eric. 13 mar 2013.


Du shoppar kläder på nätet och sitter en stund och velar mellan ett antal tröjor. Till slut fastnar du för den i ull. För att slippa frysa, och dessutom för att du gillar gedigna och pålitliga material som ger en skön lite gammaldags känsla.

Men när försändelsen tre dagar senare anländer märker du omedelbart att något inte stämmer. Kan detta verkligen vara ylle? undrar du, och trevar efter lappen i nacken. Och där står det svart på vitt att plagget i huvudsak stickats av konstfibrer och att ullinnehållet ligger på blygsamma 3 procent.

Garant romsås
Garants romsås innehåller bara
en ynka procent rom.
Vad du gör i det här läget är väl ganska självklart. Du kontaktar omedelbart företagets kundtjänst och får du inget tillfredsställande besked därifrån sätter du dig i förbindelse med SVT:s Plusredaktion eller annan lämplig klagoinstans. Vilken sanslös bluff, hur kan de ha mage att sälja det här som ull!

Matvärlden styrs dock av en annan logik. En hel räkdriva på förpackningens framsida, men bara en ynka räka i såsen, är ett slags normaltillstånd som vi konsumenter i stor utsträckning vant oss vid. Precis som smörlös smördeg, vaniljlös vaniljglass och tryffellös tryffelolja.

Och när någon trots allt reagerar och anmäler saken till Livsmedelsverket kan svaret bli att myndighetens jurister kommit fram till att konsumenten enligt deras bedömning faktiskt inte har blivit vilseledd.

Man kan nämligen inte utgå från att exempelvis Kexchoklad blåbär, på bilden översållad med bär, ska innehålla något alls av den äkta varan. I stället bör kunden vara införstådd med att såväl produktnamn som illustrationer stundtals är ett slags fiktion.

Just kexchokladen är sedan något år indragen av tillverkaren, men det är ju inte särskilt svårt att i en vanlig livsmedelsaffär hitta åtskilliga andra varor med suspekt märkning. Här finns hela skalan från direkta lögner till halvsanningar och luriga formuleringar.

Det allra senaste exemplet kommer från den uppmärksamme SvD-läsaren Bengt Arne Persson. Sedan han i en Willysbutik köpt Garants romsås – med en rejäl skål rom avbildad på burkens sida och lock – vände han sig till Axfoods Konsumentservice för att förhöra sig om den verkliga halten.

Svaret blev:

”Den innehåller 1 procent ishavsrom.”

Resten av ”rommen” visar sig vara havstång, som torkas och formas till små kulor för att kunna fungera som billigt substitut.

En ytterst välvillig tolkning skulle kunna vara att tillverkaren genom att snåla med fiskäggen på något sätt vill göra en insats mot utfiskningen. Men sådant miljöansvar tas väl sällan i det fördolda.


Mats-Eric Nilsson


Texten har tidigare varit publicerad i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>


10 kommentarer

RSS

Annons:

  • Grymt bra skrivet! Och tyvärr blir man inte förvånad. Vi köper sällan färdigprodukter, och gärna eko och utan tillsatser. Gör er egen romsås, smördeg etc! Köp inte dessa produkter, för det är väl det enda som kan påverka tillverkarna.
    Marie. 13 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack både till Mats-Eriks artikel och även till kommentaren från Marie!! Dags att starta "matkrig"!!
    Ancie. 13 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Förstår inte varför folk fortsätter att köpa halvfabrikat och sen har mage att klaga på det, det är ju uppenbart varför man säljer detta till konsumenten. Enkom för att tjäna pengar på konsumenten. Inte för att se till att det är gjort av de bästa råvarorna och värna om vår hälsa.
    Marjs. 18 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hade gäster i helgen som påtod att de inte "tror" på ekologiskt. "Det är bara dyrare". Det finns många som resonerar likadant och man kan väl inte göra annat än "predika" och bjuda på hemlagad mat av äkta produkter.
    Birgitta. 21 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Birgitta, när folk säger så är det ofta en försvarsmekanism för att fortsätta konsumera billiga råvaror utan omtanke om djur, hälsa och natur. Mycket i vår livsmedelsproduktion är så hemsk att folk väljer att ha skygglappar. Jag brukar ställa en motfråga som brukar få de flesta att tänka till. Om du köper en kyckling för 49 kr kilo, som ska ha omsorg, foder, täcka kostander för transport, slakt, styckning, förpackning lagerhållning och dessutom ge ett täckningsbidrag till alla i kedjan, vem får då betala det pris konsumenten inte vill betala för motsvarande schysst producerade varor? Samma sak med exemplen ovan med fuskingredienser istället för dyrare naturliga råvaror. Billiga fuskvaror finns för att konsumenterna efterfrågar det. Vi lägger en allt mindre del av vår hushållsbudget på mat och nästan hälften av matbudgeten är skräpmat. Det handlar mer om att konsumenterna är ignoranta än vilseledda.
    Annika. 21 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mats-Eric, här kommer ett tips på vad som kan var något att gräva i. I tidningen "Råd & Rön" nr 2 2013 finns en insändare från en man vid namn Ingvar. Han berättar om en odlingsintresserad vän som drev upp vad han trodde skulle bli en mandelplanta från inköpt mandel. Vad som växte upp var en nektarinplanta....
    Carina. 21 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hur kommer det sig att ni gör reklam för kung markatta när dom stoppar jästextrakt i sina produkter?
    John. 22 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Valio Yogurt Vanilj med Röda bär och kokos, inte ett spår av kokos. Så här svarade de på Facebook: Hej Robert. I vårt nuvarande tillfälliga besök på Valio VaniljTM, med smaken röda vinbär och kokos, har vi tillsatt kokosaromer för att få till kokosmaken i produkten. Vi väljer, helt efter regelverket, att benämna samtliga aromer vi tillsätter i produkten för aromer. På grund av utrymmesskäl så nämner vi endast vanilj och vanillin som de aromer vi använt oss av. Vi skriver alltså ut det enligt följande; aromer (bl.a. vanilj och vanillin). ha en bra dag & glad påsk //Sofi Ni kan följa detta på Facebook om ni vill: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=507688769290003&set=o.91404980661&type=1&theater¬if_t=photo_comment
    Robert. 25 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • John: Inga av Kung markattas produkter med jästextrakt är godkända för märkning. De har dock många andra produkter som är Ä-märkta.
    Ivar, Äkta vara. 25 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej! vilken bra sida jag hittade ..kul här finn det lite recept på min blogg kitchenng3.blogspot.se jag äter inget med vetemjöl, gluten, inga mjölkprodukter, inget med sötningsmedel försöker hålla mej undan från socker, äter väldigt lite rött kött och försöker hålla mej till så rena och ekologiska produkter som möjligt! Mina recept är enkla, snabba,nyttiga och riktigt goda! så kom gärna in och läs mvh Anna Lena
    A-L. 26 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!