Hemlagat med brasklapp

Mats-Eric. 18 aug 2009. Att vilseleda konsumenten är inte tillåtet. Det framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter. Så ser det alltså ut i teorin, men hur är det i praktiken? Vi tar ett mycket konkret exempel, direkt från min närmaste Ica.
Bredvid charkdisken brukar man kunna hitta olika kylvaror att ackompanjera exempelvis rostbiffen med. En av dessa är en potatissallad från Bröderna Franzén. På förpackningen förkunnar fabrikanten stolt: ”HEMLAGAT – direkt från köket”.
Det låter förstås trevligt, om det inte, som i det här fallet, betyder en industriprodukt innehållande nio E-nummer: E509, E300, E412, E415, E224, E330, E202, E211 och E141.
Den aktuella potatissalladen har fått viss uppmärksamhet i tillsatsdebatten eftersom jag i början av februari i en tv-debatt i Kunskapskanalen lyfte fram den som ett exempel på vilseledande marknadsföring.
En tid senare upptäckte jag att något hade hänt med förpackningen. Strax ovanför den vänstra delen av ordet ”HEMLAGAT” hade något inträffat. Jag trodde att det exemplar jag fått syn på var defekt, men såg då att den svarta fläcken inte gick att peta bort och dessutom fanns på samtliga etiketter.
När jag så, i bättre ljus, spände ögonen i det förmodade tryckfelet gick det att urskilja bokstäverna S-o-m. Nej, vi påstår inte längre att vår potatissallad är lagad i hemmet, men den är som om den vore det, var den position fabrikanten hade retirerat till.
Till mig uppger Bröderna Franzén att det var Livsmedelsverket som under en inspektion ansåg att formuleringen borde ändras. Myndighetens argument var att man annars kunde få intrycket att potatissalladen hade rörts ihop i butiken.
Men att laga mat i hemmet och sälja det i större skala, är överhuvudtaget inte tillåtet. Så ordet ”HEMLAGAT” borde vara omöjligt redan av det skälet. När man dessutom sätter det på en produkt som är laddad med nio industritillverkade tillsatser har man väl tömt uttrycket på allt sitt ursprungliga innehåll.
Livsmedelsverket förnekar förvånande nog att märkningen av potatissalladen överhuvudtaget har diskuterats med företaget. Men oavsett hur det är med den saken:
Hur kan verket acceptera den nuvarande förpackningen, med sin minimala brasklapp?

6 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Ja, det är inte klokt hur dumma formuleringar det finns på förpackningar...Jag hittade en i går på Ett paket butikspackad högrev: "från utvalda gårdar"...som om de åker runt o kollar gårdar!!! Skriv istället VILKEN gård köttet kommer i från, om den nu är så "utvald"...
    Diana Welin. 19 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan se en viss humor i flugskiten med texten "som". Fast man kanske ska gråta istället.
    Per. 19 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • bara att man får kalla kotlett för ytterfile och höja priset med det tredubbla är sjukt. Inte tror jag att många som tex köper lammytterfile tror dom just kött kotlett
    johan. 20 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja, nästan lite lustigt ibland hur de vrider och vänder på orden som att vatten-, salt-, -socker och tillsatsdopad kycklingfilé får namnet "Mörad", "Garantimörad" eller "Alltid mörad för din skull" osv.
    Gustaf Segerström. 26 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det intressanta i det hela är ju hur länge man får kalla något för något det faktiskt inte är. ex. Lasagne. En Lasagne för mig är pastaplattor med köttfärssås och bechamellsås som är grattinerad med ost. En vegetarisk Lasagne faller således på sin egen orimlighet på samma vis som Hemlagad faller på sin egen orimlighet. Vad är vad och hur länge får man kalla något för något det defakto inte är? Kejsaren är naken?
    Gustav Erikson. 26 aug 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Intressanta åsikter!
    Sofia. 2 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!