Lunch till frukost

Mats-Eric. 10 okt 2009.
Någon timme efter den ganska omfattande hotellfrukosten sitter jag på tåget och blir tillfrågad om vad jag vill dricka till lunchen.
– Eeeee, lättöl blir bra, får jag fram, trots att jag ännu har svårt att tänka på nästa måltid.
Några sekunder senare inser jag att konduktören tänker servera maten pronto. Klockan är 10.14 och det är dags för lunch!
–Men jag kan inte äta nu. Det är alldeles för tidigt, protesterar jag och känner mig som en udda existens i den välfyllda vagn där det redan så smått har börjat lukta mat.
–Det var någon annan som påpekade samma sak, svarar konduktören förstående men samtidigt med undertonen att problemet är alldeles nyupptäckt.
Hon böjer sig snart för min argumentation och antecknar att personen på plats 6 inte vill ha sin matlåda förrän klockan 12. Jag har av allt att döma förvandlas till ett logistiskt problem. Distributionen av luncherna bör av praktiska skäl ske så snart passagerarna har sjunkit ned på sina platser. Så att avprickning kan ske.

Att få lagad mat, om än mikrad, serverad vid sin plats är förstås en imponerande service. Den tillkommer de passagerare i första klass som på förhand har beställt en plusmeny.  Som turnerande föredragshållare och flitig tågresenär är jag givetvis tacksam för att denna möjlighet finns. Den blir ett sätt att överleva.
Men SJ riskerar att hamna i samma fälla som de institutioner som av praktiska skäl serverar skolbarn eller äldre så tidigt att de inte har haft en rimlig chans att ha hunnit bli riktigt hungriga. Få tvingas väl sätta sig till bords redan kvart över tio, som på X2000, men någon stund senare utspisas de första eleverna och åldringarna.

Till skillnad från den idisslande kon bör människan inte ständigt äta, även om snacksindustrin försöker göra oss till så kallade grazers (”betare”). Vi mår bra av ett riktigt mål var fjärde-femte timme. Ungefär samma tid varje dag.

Matkvalitet handlar inte bara om vad som ligger på tallriken. Utan även om hur och när vi äter vår mat. Ordet M-Å-L-T-I-D är egentligen ganska finurligt.





4 kommentarer

RSS

Annons:

  • Hej! Just hemkommen från din föreläsning i Gbg idag blir jag glad av att läsa din blogg. Tänker mýcket på om måltiden är till för "ätarna" eller de som tillagar och distribuerar. En liten egenupplevd histora om mältidsgemenskap: Familjen var och såg en handbollsmatch tillsammans en söndageftermiddag då barnen var i låg-/mellanstadieåldern. En kamrat frågade äldsta sonen om han ville följa med honom hem. Jag sa nej med motivationen att vi skulle äta middag när vi kom hem. Kamraten frågade då om vi inte hade micro. Jo, svarade jag, men micron ger ingen gemenskap. Emil följde med hem och vi fick en, som alltid, trevlig söndagmiddag tilsammans i familjen.
    Barbro Anderberg. 10 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det påminner mig om en diskussion jag hade igår kväll med min äldsta dotter (17). Jag berättade att våra hästar äter större delen av dygnet, och alltså även på natten (dvs de kan inte hålla sig inomhus en hel dag vid ruskväder utan måste fortsätta äta oavsett väder) medan däremot rovdjur kan jaga ifatt ett skrovmål och sen ligga i lyan och vila sig något dygn. Hon sa "Då vill jag hellre vara ett rovdjur!" Och så är det ju - vi är mer rovdjur än betesdjur!
    Anna Billman. 14 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats-Eric! Var kan man läsa vilka krav som gäller för er livsmedelsmärkning "Äkta vara"? Jag hörde dig tala förra veckan (tack!). Då hade ni inte tagit ställning till GMO än. Har ni gjort det nu? City Gross har tydligen redan reklam ute, så då antar jag att reglerna är klara.
    hemul. 14 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hejsan! hittade hit nu efter att jag läst båda böckerna =) och tänker nu länka hit från min privata blogg, är också med i Camillas matuppror. Tycker inte alls om vad barnen får i sig på skolan numera och speciellt då vi äter annan mat hemma och är noga med vad maten innehåller pga. allergier. Men på skolan gör dom mjölkfri kost men den innehåller fortfarande andra saker som vi hemma valt att ta bort för flera år sedan som tex. glutamat Bor i Norrbotten och här finns inte City Gross men jag hoppas att andra affärer som tex. ica och coop kan haka på "äkta vara" så man kan känna sig tryggare som konsument, för som det är nu att stå och läsa vad allt innehåller är både jobbigt och väldigt krävande plus ibland är man ändå osäker på vad allt är! Ha en bra helg och tack för att ni gör detta...//Mia
    Mia. 24 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!