Magisk kraft i norsk buljong

Mats-Eric. 23 mar 2010.
Igår kväll i Bergen hamnade jag i en offentlig debatt med den norska livsmedelsindustrin. Min opponent representerade flera av grannlandets mest välkända varumärken, bland annat den inhemska jätten Toro, som motsvarar vårt Blå Band.

Många människor har drabbats av pulverfobi, var hans tes. Vi konsumenter inser inte att det som ligger i påsarna egentligen är riktiga råvaror som bara har torkats. Den som är emot en sådan beprövad teknik borde även vara motståndare till mjöl, framhöll han, och kom därefter med ett djärvt förslag.

Läs innehållsförteckningarna nästa gång ni är i butiken, uppmanade han publiken. Då får ni själva se hur få tillsatser vi använder oss av.

Så i morse när jag hade några timmar över innan planet skulle gå kände jag mig tvungen att ta honom på orden. Den första produkt jag fick fatt i var Toros mörka köttbuljong. Innehåll: proteinextrakt av soja, smakförstärkaren jästextrakt, salt, smakförstärkaren mononatriumglutamat (E621), vegetabiliskt fett, köttextrakt, färgämne (E160), aromämne, kryddor och selleriextrakt.

”Magisk kraft!” utlovar tillverkaren på förpackningen.

16 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Utrolig hva de får seg til å si, tror de vi er dum? Lurer på om Maggi sin buljong er bedre, ser ut som det når jeg leser på pakken. Det beste er å ta vare på kraft fra kjøtt og grønnsaker.
    Nina MOnsen. 25 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Foredraget til Mats-Eric var veldig bra. Toromannen startet den påfølgende debatten med så billige poeng at det var like før hele salen reiste seg og gikk. Ser nå at jeg skulle ha hørt resten - pulverfobi argumentet og oppfordring til å sjekke innhold på Toroprodukter var jo (tragi-)komisk, om ikke annet. Takker og bukker for jobben dere gjør! Når ser vi deg på TED ?!
    anja. 25 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Apropå Norge. Mats-Eric till Skavlan - NU!
    Hasse. 29 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Förvånar mig ingenting att norrmän är så himla korkade att de inte på egen hand klarar av att läsa en innehållsförteckning eller inte ens fixar att i butik göra sina egna fria val. Så det är bra att Mats-Eric Nilsson från Sverige är på plats och styr upp det hela.
    Svenne Banan. 29 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man kan väl inte såga en buljong längst med fotknölarna utan att först ha smakat på den? Trots allt är väl ändå smaken en av de viktigare parametrarna vad det anbelangar matkvalitet. Och vem vet kanske pulverbuljongen skulle vinna över en hemlagad i ett sensoriskt blindtest utfört av en oberoende smakpanel?
    Claes. 29 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Claes. Vem är du? Finns du på Facebook? Vi vill så gärna veta lite mer om vem du är. Vad du arbetar med. Vilka utbildningar du har. Varför du tycker som du gör. Är så nyfiken. Kan vi inte få ta del av din Facebookadress. Själv finns jag inte där men du kan gärna få mitt telefonnummer.
    Frasse Eriksson. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: Vad kommer sig denna nyfikenhet om min person? Detta gäller ju knappast mig, utan sakfrågan är ju en helt annan, vilket jag tror framgår av mina kommentarer. Jag kräver inte att du eller någon annan på denna sajt träder fram utan det viktiga är sakfrågorna enligt mitt tycke. Och vad jag ska ha ditt telefonnummer till är för mig outgrundligt.
    Claes. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • appropå smaken om vanilj är rötad gran i stället vad har man då smakat?
    Idean. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Claes: Jomen man blir naturligtvis intresserad av den som tycker att den viktigaste parametern för matkvalitet är smaken. Oberoende av om den är konstgjord eller inte. Mycket märkligt. Det tycks mig som om du är en företrädare för livsmedelsindustrin. En av dessa som håller på att vänja folk av med att själv kunna laga sin egen mat. Det kan du väl få göra, men jag hoppas det är många som motarbetar dig. Vi behöver inte fler kemister och processingenjörer i landet. Vi behöver mer kunskap om grundläggande matlagning.
    Frasse E. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Idean: Vad buljongen som vi diskuterar här har att göra med vanilj och rötad gran förstår jag inte. Själv har jag inte suttit och blindtestat glass med äkta vanilj kontra rötad gran varför jag inga åsikter har ifråga gällande smaken. Däremot om man Googlar lite så kan man hitta seriös journalistik där man utfört sensoriska blindtester med en smakpanel. Bland annat av GP där bäst i testet blev Magnum Java. Sämst blev Frutz citrus rush. Hela testet hittar ni här: http://www.gp.se/konsument/tester/1.21663-glass-08
    Claes . 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Frasse: Jag skrev aldrig ”den viktigaste parametern för matkvalitet” utan jag skrev ”smaken en av de viktigare parametrarna vad det anbelangar matkvalitet” vilket är en viss skillnad. Andra viktiga parametrar för matkvalitet är näringsinnehåll livsmedelssäkerhet, utseende, doft, pris, snabbhet, innehåll. Jag hittade ditt telefonnummer så jag kommer att ringa dig om det är ok och då kommer du märka att du och jag jobbar med ungefär samma saker nämligen mat och utbildning. Bollnäs är fint för övrigt. Du skriver att ”vi behöver mer kunskap om grundläggande matlagning”. Vilka är det du avser och varför tycker du att dessa ”vi” behöver mer kunskap om matlagning?
    Claes. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Claes: Hej igen Claes. Vad spännande. Ska bli kul att höra av dig. Höra inom vad och på vilken nivå du utbildar. Jag kanske utttrycker mig oklart, men det är självklart det Svenska folket, som behöver återta lite av den kunskap om sin egen matlagning som gått förlorad under åren. Om du sysslar med utbildning inom mat och livsmedel borde detta vara ganska självklart. Men visst kan du väl hålla med om att vi - svenska folket i allmänhet - behöver bättre matlagningskunskaper. Det har aldrig getts ut så många kokböcker i Sverige som just idag. Trots detta köper alltför stor del av människorna halv eller helfabrikat. Är detta ett tecken på dåliga kokböcker? Nä. Så är det inte. Det folk gör är att "kopiera" receptet, eller att exakt göra vad som står där, för att sen glömma bort detta, och det blir alldeles för omständigt och tar för mycket tid. Har man istället vuxit upp med grundkunskaperna för att laga mat, kanske man i större utsträckning skulle kunna använda sig av kokböckerna som inspirationskälla. Inte ett facit. Men grundkunskaperna finns inte. Det finns inget ställe att lära sig dessa på. Än. Ska bli trevligt att höra av dig Claes. MVH Frasse
    Frasse E. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som professionell utbildare måste jag förstås hålla med om att utbildningsbehovet är omättligt ;-) Själv lagar jag gärna mat från grunden då detta är njutningsfullt och ett av mina intressen. Däremot passar jag mig noga för att döma andra, framför allt inte en hel befolkning – ”det svenska folket” - bara för att de inte delar samma intressen som mig själv. Jag har inga åsikter om dina, andras eller ”svenska folkets” matvanor. Olika människor befinner sig i olika livssituationer, har delade intressen och skilda ekonomiska situationer varför varje enskild människa är fri att ha sina egna matvanor. Halv- och helfabrikat fyller sin funktion annars hade de aldrig varit säljbara.
    Claes. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fy faan vad trött jag blir. Så fort man börjar ptrata om matkvalitet och utbildningsbehov, är det alltid nån som börjar prata om folks valfrihet, och att inte döma andra. Det är väl ingen som sagt att folk inte får handla vad dom vill. Men hur mycket valfrihet är det, när folk inte har tillräckliga kunskaper för sin egen matlagning? Ett lite typiskt sätt för nån slags "akademikertyper" MED tillräckliga kunskaper att skydda den hedervärda industrin. Ring mig Claes
    Frasse E. 30 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Spennende diskusjon.Det bra at Mats-Eric orker å bruke sin energi på den norske "posematindustrien",kan vel sammenliknes med å kjempe med vindmøller. Tilbake til diskusjonen: Den norske befolkningen er vel like handikappet på kjøkkenet som den svenske.På skolen tegner barn ofte bilde av maten,i steden for å tilberede den,så her behøves det egentlig en revolusjon. Jobber selv med demo i butikk av økologisk mat, observerer ofte at kundene går i strie strømmer bort til posemathyllene. Kan forresten informere om at Toro tilbyr økologisk ris. Av posematen er det Knorr som har minst tilsetningsstoffer,de er også best på økologisk. NB Det var et bra forslag om Mats-Eric på Skavlan.
    Hilmar J.. 2 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den enda som är dum, är den person som uttalar sig på det sättet. Gå och tvätta munnen med tvål och vet hut.
    eva mattsson. 7 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!