USA-trenden du inte får missa

Mats-Eric. 20 jul 2017.


Ingen kommer undan honom.


Överallt dyker samma bistra uppsyn, gulfärgade kalufs och grava överkamning upp.


Sedan snart ett år förföljs vi av en osannolik seriefigur, som med sin mobiltelefon verkar stå i direktkontakt med världens samtliga rubriksättare och numera ockuperar en ansenlig del av medvetandet hos var och en av oss.


Även jag är besatt, och klickar troget upp allt ifrån djuplodande artiklar till dråpliga filmsnuttar. I min senaste bloggpost ödslade jag dessutom åtskilliga tecken på att beskriva hans personliga matvanor.


Så vilka andra nyheter ställer sig denne tvångsmässige twittrare i vägen för?


Ja, hur många häpnade exempelvis över att nätgiganten Amazon för en månad sedan köpte den alternativa matbutikskedjan Whole Foods? Visst dök saken upp i flödet, men drunknade snart i presidentens senaste digitala uppkastningar.


Att en sådan internetbjässe i ett slag skaffar sig flera hundra fysiska affärer är stort i sig. Men det här handlar nog om något ännu större än så. För varför föll de lystna blickarna på just den kedja som satsar på ekologisk, lokalproducerad mat utan många av dagens tillsatser?


Sanningen är att McDonald’s-fantasten Trump är i otakt med sitt folk. Särskilt så kallade millennials, födda 1980–2000, som vill veta vad maten på tallriken kommer ifrån, och inte längre med god aptit sväljer anonyma hel- och halvfabrikat.


Livsmedelsindustrin bävar för när dessa krävande kunder – idag mellan 17 och 37 – inom kort blir den största konsumentgruppen. Och redan nu hackar det betänkligt i trogna vinstmaskiner.


Campbell soppburkar[Matthew Hurst @ Flickr crop CC BY-SA 2.0

Soppföretaget Campbell Soups VD Denise Morrison sade vid en branschkonferens i februari 2015: »Vi inser att allt fler konsumenter söker autentiska och genuina matupplevelser, och vi vet att de tvivlar på att de stora och gamla matföretagen har förmågan att leverera detta.«


De 25 största matföretagen i USA har sedan 2009 tappat marknadsandelar värda 18 miljarder dollar. »Jag vill betrakta dem som smältande isberg«, sade en analytiker på samma konferens. »För varje år blir de mindre relevanta.«


Nyligen fick klassiska Campbell tillsammans med ett antal andra stora och välkända tillverkare sina aktier nedvärderade av analysföretaget Bernstein.


För dem som har sina produkter i butikernas mittgångar är läget nämligen i högsta grad bekymmersamt. Allt fler konsumenter söker sig till färskvarorna i affärens ytterkanter och försöker därmed undvika de industriprocessade varorna med sina långa innehållsförteckningar.


»Vad folk numera vill ha är ganska okomplicerat: enkelhet. Vilket oftast betyder mindre, det vill säga färre sådana ingredienser som de inte har en aning om vad de är«, konstaterar finansmagasinet Fortune.


Och det är väl bara att hålla med?


Mats-Eric Nilsson


1 kommentar

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Jag tycker att det är superbra trend....mer mat och mindre siffror i mat......heja USA kan man kanske säja.
    Annika Adriansson. 2 aug 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!