Ikeabiff till skampris

Äkta vara. 24 mar 2011.

Att mat är för dyr är en allmänt vedertagen hållning som få ifrågasätter, trots att vi lägger allt mindre pengar av vår disponibla inkomst på mat. Men de senaste årens diskussion om matkvalitet och djurhållning har fått fler att ställa sig frågan om det finns mat som är för billig. 

Filmer från kyckling- och grisuppfödning, rapporter om utarmade jordar och förgiftade lantbrukare upprör de flesta, men bara ett tag. De första veckorna efter ett larm kan försäljningen av de billiga produkterna minska, men snart är de gamla köpvanorna tillbaka och prislappen betyder mer än innehåll och ursprung.


I vinter har en tredjedel av Sveriges grisbönder fått slå igen för att det är för billigt med lågprisgris från Danmark och Tyskland. Det vill säga vi konsumenter är vår vana trogen och köper den billigaste importerade fläskkotletten, istället för den som producerats på det mest djur- och miljövänliga sättet.


De svenska bönderna är mer timida än sina kontinentala kolleger. Franska bönder är kanske högljuddast och dumpar tomater eller halmbalar för att uppmärksamma politikerna på sina krav. Och de belgiska bönderna anser definitivt att det går att sälja mat för billigt: nu har man anmält Ikea för att de dumpar priset. Det svenska företaget sålde nämligen den belgiska nationalrätten biff med pommes frites för 2,50 euro till hungriga söndagsshoppare. 22,34 för en portion kött. Det är ungefär vad en svensk dagstidning kostade i pressbyrån samma dag.


Käftsmäll

Det är käftsmäll och en förolämpning mot de belgiska bönderna hävdar LRF:s belgiska systerorganisation, Boerenbond. De har därför anmält Ikea.

– Att banalisera vår mat på det viset är skandal och strider mot de uppgörelser vi gjort för att respektera ett korrekt pris för våra produkter, säger ordföranden Piet Vanthemsche till tidningen Foodwire.

Ikea får samtidigt kritik från sina kolleger i restaurangbranschens intresseorganisation som kallar kampanjen för ”stilfördärv”.

I Belgien är det nämligen förbjudet att använda lockpriser som ligger under inköpskostnaden. Men det gäller dock bara butiker och inte restaurangrörelser och ärendet har därför snabbt lagts ned. 


Men böndernas reaktion handlar förstås inte bara om konkurrens och lagöverträdelser. De vill egentligen rikta strålkastarljuset mot "de perversa följderna av en konstant prispress". Bönderna är i händerna på de stora kedjorna som Carrefour och Ikea, som kan spela ut producenterna mot varandra.


Kostar lite mer

I en analys i en av Belgiens största dagstidningar, De Standaard, skriver chefen för ekonomiredaktionen, Ruben Mooijman, att svaret på utvecklingen är ett mer lokalt jordbruk med respekt för miljön och djuren. "Men med en sådan jordbruksmodell är produkterna lite dyrare. Och konsumenterna som medvetet väljer ekologiskt kött eller inget kött alls kommer alltid att vara färre än dem som på söndagarna åker till Ikea och äter biff och pommes frites för 2,50 euro.


För Ikea kom de starka reaktionerna som en chock. 

– Vi ville ju bara komma med ett bra erbjudande, sade den Ikeas taleskvinnan, Nele Bouchier, till de belgiska medierna. Men chocken lade sig snabbt och hindrade dem inte från att två veckor senare erbjuda en portion fisk för 1 euro (9 kronor). Inklusive pommes frites.


I Sverige lägger vi skulden på de danska bönderna, i Danmark är det de tyska grisproducenternas fel och på kontinenten talar man om hotet från USA och Sydamerika. Det mest rakryggade kanske skulle vara om vi konsumenter vågade titta ned i vår egen kundkorg eller på vår egen lunchbricka. Är biffen inte värd några kronor mer?







 

6 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Detta är en attityd som grott fast under många sekler. Mat ska inte kosta nåt, samtidigt som de stora butiksägarna tjänar miljoner och lanthandeln kämpar för sin överlevnad. Själv handlar jag så mkt ekomat som möjligt eftersom jag ser vad som måste hända om vi öht. ska få nån mat i framtiden. Ingen vill ha giftig mat men alla köper dessa kemikaliegrödor och ljuger för sig själv. Det finns undersökningar som visar att ekoodlat ger högre näringsvärden och högre mättnad vilket leder till samma eller lägre pris totalt sett. Tänk Svensson lite längre än näsan räcker.
    Thomas Stjernquist. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har sedan årskiftet köpt så mycket ekologiskt det bara går. Nästan all frukt och grönt som vi köper är svenskodlat. Köper kött och ägg från bonden direkt. Gör så mycket det bara går av maten från grunden, så lite halvfabrikat det bara går. Kan säga att vi alla i familjen mår betydligt bättre sedan vi gjorde denna förändring.
    Kicki. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inte lätt att avgöra vad som är ett "korrekt pris" i denna fullständigt galna bidragskarusell...
    Therese (Kloka Kostbloggen). 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kan Ä(h)-märket hamna på produkter innehållandes billiga råvaror från utlandet som är producerat med undermålig djurhållning och på ett miljövidrigt sätt.
    Pia M. 24 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Detta är inte en attityd som grott fast under många sekel. Det är en uppfattning som grott de senaste 50 åren. Den kom ihop med införseln av kylskåp och har kunnats eldas på av billig energi där fler och fler har lämnat lantbruket och med det respekten för maten. Mat är inte dyrt. Hade mat vart dyrt hade det inte kastats mat i den omfattningen det görs idag. Ja, snabbmat är dyrt, men det är knappast råvarorna som gör den dyr utan personalkostnaderna är nog en stor bit. Man kan äta svensk oxfilé hemmalagat istället för att gå till pizzerian. Priset blir det samma. Samhället kommer att få stora problem att klara av sin försörjning när tillgången till billig energi minskar inom 10-15år. Det kommer bli omöjligt att upprätthålla den livsstil vi har idag när vi går in i framtiden. Redan nu står ju krigen kring den billiga energin, som snart är slut dessutom.
    Gustav Erikson. 25 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är önskvärt att du Anna-Karin svarar på Pias fråga här ovan. Alltså om ni (föreningen äkta vara sverige) kan tänkas sälja Äh-märket till producenter som tillverkar produkter innehållandes billiga råvaror från utlandet som är producerat med undermålig djurhållning och på ett miljövidrigt sätt? Alltså sådana varor som ni dissar hårt på er äkta-vara-sajt.
    kicki. 4 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!