Ett blått häfte

Äkta vara. 25 maj 2011. Idag hände något roligt. 

I brevlådan damp ett tjockt kuvert från Brödinstitutet ner. Vår son öppnade kuvertet och fiskade upp den blå broschyren "Sju myter om bröd" ur vilket han högläste till allas munterhet under middagen. 

Skriften är ett mönsterexemplar i hur man svänger sig med sanningen och gör propagandasoppa av en spik. Här några exempel: 

"När vi bakar hemma använder vi mjöl, vatten och jäst. ... Visst skulle bagarna kunna baka bröd med samma tre ingredienser med då skulle alla bröd smaka likadant. Tillsatser i bröd är noggrant kontrollerade och finns där av en anledning, för att förbättra smak och kvalitet."
(Som om alla bröd måste smaka lika för att de bakas på dessa tre ingredienser, och som om tillsättning av tex kryddor och frön är samma sak som tillsatser.) 

”Fullt med E-nummer i en apelsin.”
(Som om kemiskt framställda imitationer är samma sak som de naturliga.) 

”Fibrer och kolhydrater håller oss mätta länge…”
(länge – jämfört med vad?) 

”Bröd ger bättre tänder”
(Som om segt bröds stimulering av salivproduktionen och dess då ökande buffringseffekt kunde uppväga den effekt som brödets kolhydrater har på kariesutveckling.) 

Missförstå mej inte – jag älskar gott bröd vilket jag äter varje dag, men Brödinstitutets skrift känns alltigenom desperat.

11 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • 1. Citaten är tagna ur sitt sammanhang. 2. Jag litar betydligt mer på de specialister på bröd som står bakom dessa två broschyrer än på er som ligger bakom denna sajt som kryllar av faktafel och när ni tar bort felaktigheter går ni inte ens ut med en rättelse. Bilda er en egen uppfattning genom att läsa broschyrerna här: http://ecbook.ecweb.se/brodinstitutet/myter/ Och här: http://ecbook.ecweb.se/brodinstitutet/fakta/ Dessutom hänvisar de till pålitliga källor längst bak i båda broschyrerna, något som ni här på denna sajt skulle kunna ta lärdom av. Fast det kanske är för mycket begärt.
    Joakim. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • På inspiration av Joakim läste jag genom “Brödfakta”. Det mesta den säger är alldeles rätt och riktigt. Lägg märke till att bilderna visar fina klassiska bröd och inte något som Pågen har släpat in. Det beskriver bra bröd, men de nämner inte att de sorterna som går att få tag på i vanliga svenska butiker har förskräckligt dålig kvalitet. ––––– “Bagerierna jobbar kontinuerligt med att göra transporterna mer effektiva och bättre för miljön.” De mest effektiva och miljövänliga transporterna är de som inte finns. Vad som inte nämns är att bagerierna ökar på transporterna genom att lägga ner lokala bagerier. ––––– “Sverige har ett av världens bredaste brödsortiment med mer än 400 sorters bröd att välja på.” Ändå finns i de flesta butiker inte en enda sort som smakar som riktigt bröd. Det är något Sverige kan stoltsera med lika som att landet har världens bredaste sortiment av lösgodis, som alltihopa är samma sak fast med olika tillsatser! ––––– “Vi får ofta höra att grönsaker är fiberrik mat men visste du att fiberhalten i råg är 18 %, medan fiberhalten i en tomat bara är 1.4 %?” Så blir det om man jämför torkad råg med färska tomater. Man kan lika gärna jämföra rågvälling med soltorkade tomater och få det motsatta resultatet. Vidare är det intressant att de väljer den kommersiella näringsfattiga tomaten för att representera grönsaker. ––––– “E-numret är alltså en garant för att det är en bra tillsats som inte är dålig för oss att äta.” Ändå finns det tillsatser med E-nummer som är så farliga så att produkter som innehåller dem är försedda med varningstexter och var förbjudna innan EU tvingade på oss dem.
    Fredrik. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kollade råg för skojs skull på slv.se (även deras källa för sina påståenden). Mytbroschyren: Råg - 18%fibrer, tomat: 1,4% fibrer. Livsmedelsdatabasen: Råg (rågmjöl, fullkorn): 13%, tomat: 1,4%. Jag hittar i livsmedelsdatabasen fiberhalter i olika rågbrödsorter mellan 13-16% i olika bröd, samt en sort som stack ut med 18% (Ryvita, hårt, mörkt). Vilken råg syftar de på?
    Jan Sandahl. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det var ju nyligen det presenterades en undersökning som visade på hur felaktigt det är med för mycket fibrer för mage och tarmar. Vårat system är inte gjorda för dessa ofta felaktiga fibrer som tillsätts i olika produkter. Hittar tyvärr inte källan, var högst ett par månader sedan.
    Björn Hallgren. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim: Jag har läst igenom broschyren du länkade (tack!), och jag konstaterar att citaten ovan inte är tagna ur sitt sammanhang. "När vi bakar hemma använder vi mjöl, vatten och jäst /.../", det citatet stämmer helt överens med vad broschyren säger. Och det är en ren lögn från deras sida. Man kan variera bröd in i det oändliga med dessa ingredienser. Möjligen att jag skulle lägga till salt också. Det är många som säger att det finns mycket faktafel i böckerna, men aldrig vad faktafelen är. Någon skrev "googla på döden i grytan faktafel och du kommer hitta massor". Jag tror jag hittade ett eller två stycken. Själv har jag upptäckt några få i samtliga böcker, men de är inte speciellt många. Värre är det med t. ex. Livsmedelsverkets riktlinjer; dessa är verkligen rika på faktafel!
    Stefan. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Som sagt JAG har valt att lita betydligt mer på den samlade expertis som de hänvisar till i de båda broschyrerna än det som skrivs här, nästan alltid utan trovärdiga och pålitliga källhänvisningar. Vilka val ni gör är erat val, om jag så säger.
    Joakim. 26 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Joakim, titta vad texten egentligen säger i stället för på var den kommer från när du bestämmer dig vad som stämmer. Som det är nu håller du på att säga vad du tror om författarna i stället för texterna. Om Brödinstitutet säger till dig att månen är större än solen så litar du på det bara för att du litar på Brödinstitutet. Om de säger detsamma till mig så litar jag inte på det, inte för att det är Brödinstitutet som säger det, utan för att jag ser att det är ett fel. Jag litar på att den expertis som ligger bakom broschyrerna kan sin sak med att göra propaganda. De har säkert jättelång erfarenhet av reklam och att snoka på konsumenters vanor. De har säkert också tillgång till experter på bröd, men denna expertis behöver de inte använda eftersom syftet är propaganda och inte att att ge objektiv information om bröd. Dess utom saknar de helt källhänvisningar. "Den hemlige kocken" innehåller 226 källhänvisninar (även om inte så detaljerat angivna). Brödinstititet nöjer sig med ingen alls.
    Fredrik. 27 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Björn skriver: ”Det var ju nyligen det presenterades en undersökning som visade på hur felaktigt det är med för mycket fibrer för mage och tarmar.”… ”Hittar tyvärr inte källan,…” Som sagt jag litar mer på resultaten från vetenskapligt utförda studier gjorda av ex. World Cancer Research Fund (WCRF) och American Institute for Cancer Research än en massa lösryckta påståenden utan trovärdiga källhänvisningar, som allt för ofta är fallet på denna sajt. http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Kommentarer/Starkta-bevis-for-att-fibrer-skyddar-mot-tarmcancer/ Och du Jan troligen är det råg i ryggen de syftar på ;). Nä, som den gamle bagare jag är, kan jag nästan sätta en slant på att de i broschyren menar rågkornet i sin helhet (innan det har malts ned till mjöl) medan de i Livsmedelsverkets databas menar ett fullkornsmjöl av råg. Och Fredrik du får för mig gärna tycka att detta är propaganda ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Propaganda ). Jag för MIN del tycker att detta är synnerligen bra konsumentupplysning vilket jag bland annat baserar på att jag är utbildad bagare, har jobbat som bagare (mindre kvartersbageri) innan jag tog Livsmedelsingenjörsexamen (180 p) och har sedan dess (15 år) jobbat med mat i dess olika former.
    Joakim. 27 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Var det detta Björn? : Gammal ”sanning” bakom fibermyter : http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gammal-sanning-bakom-fibermyter_6115263.svd --- Tillsatta fibrer saknar hälsoeffekt : http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tillsatta-fibrer-saknar-halsoeffekt_6107655.svd
    link. 27 maj 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Väldigt intressant diskussion. Jag är en högst seriös surdegsbagare som driver ett småskaligt bageri med fokus helt och hållet på surdegsbröd bakat på lokalproducerat ekologiskt mjöl. Det är skrattretande (och smått kränkande för en sån som mig) att Brödinstitutet i denna skrift hävdar att alla bröd skulle smaka likadant om vi bagare bara fick använda mjöl, vatten och salt! Jag bevisar motsatsen i mitt bageri varje dag. Nej, jag är så trött på allt fusk och alla förskönande omskrivningar. Hur kan de med att försöka få folk att tro att goda bröd måste innehålla tillsatser? Vi blir ju idiotförklarade allihop! Det fuskas lika mycket i min bransch som i all annan livsmedelsindustri och jag hoppas att många läser Brödinsitutets nya häfte med högst kritiska ögon.
    Fanny Ivarsson. 6 jun 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Paniken fortsätter på brödinstitutet : http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kostextremister-hot-mot-folkhalsan_6392407.svd
    Tim-Jan. 17 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!