Ta kokumi med en nypa salt!

Mats-Eric. 12 sep 2011.

Magistern ritade en jättetunga på svarta tavlan. Beska känner man bara längst bak och sötma här framme, sade han, och pekade därefter ut områdena för syrlighet och sälta längs sidorna. Vi stack samfällt ut våra smakorgan, men drog snart något förläget in dem igen. I dag vet forskningen bättre. Vi har receptorer för samtliga grundsmaker över hela tungan 

Men numera räcker det inte med de fyra klassiska grundsmakerna. 

Vi har precis lärt oss ordet ”umami”. Detta japanska ord, som kan översättas med ”välsmakande”, har långt senare fått ge namn åt det som i dag anses vara den femte smaken. Soltorkade tomater, parmaskinka, parmesanost, svamp, sardiner och sardeller är exempel som innehåller umami. Ju mer lagrad en ost eller en skinka är desto mer umami.

Nu verkar det vara dags igen. Vissa forskare tror sig ha hittat en sjätte grundsmak – kokumi som är ännu svårare att få grepp om.

Den är mindre av en traditionell smak, mer en känsla av fyllighet i munnen. En ”rund”, långvarig och balanserad smakupplevelse, som av ett välgjort långkok.

Kokumieffekten finns bland annat i den långlagrade versionen av den holländska osten gouda och i blåmögelosten roquefort. Också i lök, vitlök, broccoli och kål har man forskarna kunnat hitta dessa substanser.

Men behöver den vanlige matlagaren bry sig om den ena eller den andra nyupptäckta grundsmaken? Förmodligen inte. Mästerkocken Mathias Dahlgren, som ju ständigt får till alldeles utmärkta smakkombinationer, tror inte ens att umami existerar.

Livsmedelsindustrin spetsar däremot öronen. Merparten av denna forskning bedrivs på branschens uppdrag. Tanken är att kunna utveckla nya tillsatser, så kallade smakförstärkare, som gör det möjligt att minska mängden äkta råvaror i produkterna utan att konsumenten tappar aptiten.

Det är så E621 fungerar. Denna utskällda och effektiva smakförstärkare ger en kraftig umamieffekt och det finns redan tillsatser som uppges åstadkomma den fyllighet som kallas kokumi.


Artikeln i sin helhet är publicerad i Svenska Dagbladet där Mats-Eric medverkar varje vecka.


 

7 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Jag förstår att natriumglutamat (E621) kan användas för att sminka upp halv- och helfabrikat och för den sakens skull fått en ful stämpel på sig. Men om man bortser ifrån "sminkningen", är du fortfarande motståndare till natriumglutamat? Av ren nyfikenhet köpte jag en påse av just natriumglutamat när jag var i Asien sist. I vissa maträtter har den gjort underverk, men då är det mitt eget val att piffa till smaken i en rätt som inte visar sig från sin sämsta sida. Eller finns det påvisade negativa hälsoeffekter med tillsatsen?
    Adam. 13 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • De påvisade negativa hälsoeffekterna med natriumglutamat är att det kan ha en cancerframkallande effekt samt att det är beroendeframkallande. Jag vet dock inte hur många påsar med natriumglutamat man måste hälla i sig för att bli beroende och eventuellt få cancer...
    Charlie. 14 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Finns inga bevisade negativa effekter av Natriumglutamat, bara skrönor. Ser det som en utmärkt krydda lite som salt, lagom ger bäst smak.
    Jan. 16 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns över 80 studier som visar att dels natriumglutamat ökar risken för cancer men framförallt påverkar det nervsystemet där den bryter ner vissa delar i framförallt hjärnan och leder till demens alzheimers ms mm och det behövs väldigt små doser för att få dessa effekter, mindre än vad som man lätt kan få i sig.
    Stefhan. 21 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hei, jeg har lest endel om natriumglutamat men har ikke funnet referanser til alle studier som viser en kobling til cancer. Har du referanser er jeg takknemlig for svar.
    Asgeir Nilsen. 23 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tjena! Du verkar vara kunnig. Jag gillar att köpa grönsaksjuice med 7 olika grönsaker i varge morgon på väg till jobbet, det känns nyttigt. Är det verkligen det? finns alla mineraler och vitaminer antiodidater och annat dylik kvar? den innehåller nästan inget socker men lite havssalt. är jag nyttig eller dricker jag bara "näringsfattig" juice? Tack för svar!
    Erik Hobro. 28 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag ska härmed föreslå ett "nytt" smakämne: STRÄV. Jag kommer ifrån Danmark och har bott i Sverige i 37 år. Jag vet vad sträv menas här med en rödvin, men kan inte komma på ett lika träffande ord av känslan på tunga och i munhåla på något utländsk ord som tillfullo översätter detta svenska ord.
    Stig Hastrup. 8 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!