Tänk om allt blir som vanligt igen

Mats-Eric. 4 nov 2008.

Sedan "Den hemlige kocken" kom ut i början av oktober förra året har jag knappast haft en lugn stund. Det har inte gått en dag utan att jag fått en förfrågan om att föreläsa någonstans i landet, blivit intervjuad i press, radio och TV eller fått synpunkter och tips från läsare.

 

Givetvis hade jag mina drömmar när jag slet med boken. Däremot hade inte fantasi nog att föreställa mig att gensvaret skulle bli så stort. Ingen hade anat detta. Och även livsmedelsindustrin blev uppenbarligen tagen på sängen. Engagemanget kring matens kvalitet var så mycket kraftigare och djupare än någon hade förutsett. Ändå är det väl inte så konstigt att vi människor bryr oss om att vi stoppar i oss. Det är väl egentligen motsatsen som är egendomlig. När vi rycker på axlarna åt de långa innehållsförteckningarna och oreflekterat fyller kundvagnen med ingredienser som vi inte ens kan uttala.

 

Förmodligen var det nog trots allt bara en tidsfråga innan vi skulle få denna kritiska diskussion också i Sverige. Förr eller senare skulle bubblan spricka. Det behövdes bara någon som formulerade vad många kanske redan hade på känn. Att det är något underligt med livsmedel som är fattiga på råvaror, men rika på tillsatser. Och att vi konsumenter faktiskt riskerar att bli lurade så fort vi kliver in i butiken.

 

Men tänk om den rådande skepsisen mot tillsatserna bara är ett övergående fenomen? Om det går som det gjorde med gräddersättningsmedlet Prädd. I början av 1970-talet visade miljödebattören Björn Gillberg i tv att detta livsmedel hade en sådan kemisk sammansättning att det kunde användas för att tvätta skjortor med. Detta ledde till en häftig debatt och pulverprodukten blev omöjlig på marknaden. Men snart var detta glömt och andra frågor blev viktigare. Så därför borde vi nog inte ha blivit så förvånade när det i somras avslöjades att det är en liknande substans som fejkar fram mjölken i våra
kaffeautomater. Och på samma sätt kanske tillverkarna om några år lyckas återinföra de smakförstärkare som idag tas bort ur smörgåsskinkan.

 

Vore inte det tragiskt?

26 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

  • Jo det vore riktigt tragiskt. Nu har vi, till stor del tack vare ditt fantastiska arbete, kommit en bra bit på vägen mot bättre och renare mat. Vägen är fortfarande lång men ju mer vi pratar om detta med våra vänner och bekanta samt framför allt klagar på producenter så tror jag att intresset för innehållet i mat består och inte blir en dagsslända. Det känns som om det är nu det gäller, på något sätt. Vi får väl sikta på månen... Helt klart är att ekologisk mat har ett enormt försprång när det gäller ren mat. Jag behövde inte kasta ut så mycket ur skafferi och kylskåp efter förra boken. Vi får se vad som händer här efter "äkta vara" =) Beatrice
    Beatrice. 4 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lyssnade på Mats-eric i Ås, särimnermässan i Jämtland. Helt fantastiskt..... Är uppvuxen på landet, så vi hade tillgång till eget kött från djuren, så jag kan inte ens köpa fläsk i affären, det blir grått och får nästan inte den där bruna stekytan som riktigt hemfläsk får. Vad kan vara hemligheten med detta tro?? Pröva får ni se skillnaden. Bakar och lagar all mat o sylt o bär själv! Och som tur är så har det gått i arv till stor del så även mina barn har tagit till sej detta. Du måste "rumstera" om lite mera i livsmedelsindustrin, eller att "folk" vaknar över vad de stoppar i sej.
    Kicki. 6 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har läst båda böckerna och helt plötsligt är det som ett äventyr att åka och handla. Det tar längre tid , men jag blir så glad varje gång jag hittar något nytt guldkorn på någon hylla. Jag bakar det mesta själv sedan länge, men för någon dag sedan slog det mig att bakpulver kanske inte är så naturligt. Jag slog upp det och fick fram att det är en blandning av E500 och en syra tex E450 samt något ämne som motstånd för fukt tex majsstärkelse. Vet någon hur man bakar sockerkaka utan bakpulver? Kan man använda jäst till mjuka kakor?
    Annika. 6 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ser fram emot att få läsa din nya bok. Innan jag läste den första misstänkte jag att mycket var fel, men inte hur fel.
    Luft till salu. 8 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • hej Annika, vispa bara äggulor och äggvitor (hård) separat och blanda försiktigt till slut med reste. Mycket godare sockerkaka.
    Husmor. 8 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Husmor! Tack för tipset, ska omedelbart provas.
    Anna Karin. 8 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fint med ny bok, men var beställer man den?
    Ulla Gustafsson. 9 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om man är medlem i förlaget Ordfronts bokklubb kan man köpa den där, annars finns den exempelvis hos bokus.com eller adlibris.com.
    Anna Karin. 9 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack för Äkta vara! Jag har läst den färdigt i dag. Den hemlige kocken har jag, det senaste året, gett som present till några av mina vänner/bekanta men tyvärr är det en och annan som inte förstår/tar till sig detta med tillsatser och E-ämnen. Jag tror att volymen på matdebatten behöver ökas för att nå ut till en bredare publik. Det är nog många som inte förstår vådan av detta med kemiska tillsatser så länge som Livsmedelsverket godkänner mängderna av dem. Vi som är "troende" får väl lobba och kämpa på hemmaplan men jag är övertygad om att debatten i medierna mäste bli mer högljudd och kritisk för att vi ska få bättre livsmedel.
    Agneta. 9 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Fast jag tänker på hur vi ska få den "natur"producerande säljaren att faktiskt sänka priserna !! Jag tror nämligen att detta med eko, o naturliga råvaror osv tar ut ett mycket högre pris än det kostar. Mao ; vår kamp för bättre mat, kan lika gärna rikta sig till matproducenter som är "rena". Att de sänker priset. Vi är nog många som vet och inser äcklet med "vanlig>" mat, men den är billig. Tyvärr. Jättebra att du väckt debatten!
    Mariann. 11 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats-Eric! jätte fin sajt! Jo jag undrar.... barnmatsburkarna får ju inte innehålla E-nummer eller tillsatser! Men efter väl underrättad information så innehåller det mycket jästextrakt ( och vad är det, jo det visar sig att det är glutamat???!!) Kolla det får ni se Vad är jästextrakt? Har du någe finurligt svar att ge här och kanske skriva om för jästextrakten förekommer lite överallt!!!!! ( även vissa krav varor) Den räknas inte som tillsats? Varför?
    Camilla Sparring. 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Mats-Eric! Vill med detta inlägg visa mitt stora stöd för det arbete du lägger ner för att förbättra matvanor och hälsa i vårt land. Jag har med stor behållning läst Den hemlige kocken och ser fram emot att bli ytterligare upplyst av Äkta vara. Jag har i många år varit intresserad av och medveten om de smak- och hälsomässiga vinsterna med riktig mat men fick ytterligare en skjuts i ryggen av din bok. Sedan jag läste den bakar jag allt bröd själv , lagar all mat från grunden och har t o m inhandlat en köttkvarn för att så småningom göra min egen korv. Matinköpen tar tre gånger så lång tid eftersom jag lusläser varenda innehållsförteckning, men det är bara roligt! Bästa hälsningar och tack från Susanna
    Susanna . 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Såg i Äkta Vara att du skriver om bl.a. dopp i grytan och falukorv. Vill tipsa om att det hos Segers i Östermalms-hallen i Stockholm finns urgott koncentrerat dopp att köpa. De tar hand om spadet från de julskinkor som lågtemperaturbakas i vak.påse. De gör även egen falukorv + många andra sorter i sitt "korveri" i källaren. Inga E-nummer eller annat konstigt ska finnas i produkterna e.e.u. Helena
    Helena. 13 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lycka till med den kritiska granskningen. Jag har inte läst hela boken, men blev besviken och lite oroad när jag läste din presentation av Svenskt Sigill. Det är rätt att Svenskt Sigill inte är ett ekologiskt märke, men att man har djurskyddskrav som ligger över den svenska djurskyddslagen. Men varför hävdar du att Svenskt Sigill gör ett nummer av knorren på grisen. Inget material från Svenskt Sigill innehåller något argument kring grisknorren. Däremot marknadsför LRF med all rätt värdet av att alla svenska grisar har knorren kvar till skillnad mot de flesta grisar i andra EU-länder. Köper man Nibble gårdgris, vet man att revisioner säkerställer att knorren finns kvar.
    Gunnela. 14 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Svårt att få en gammal hund att sitta säger ett uttryck, som jag verkligen vill använda i detta sammanhang. Jag ska inte vara åldersdiskriminerande men jag upplever att äldre människor har svårt att ta till sig nya rön om hur maten faktiskt är uppbyggt inte minst om den ekologiska maten. Finns det tips på hur man ska få de att tro att det som sägs är sant?! De tror att de kan äta pulvermosen som vanligt sedan då den kom på 70-talet. Allvarigt tror jag det kan leda till folksjukdomar om inte folk inser hur alla kemiska ämnen kan påverka kroppen. Tack Mats-Eric för 2 mycket bra böcker, efter den första har jag letat i bl.a. "E-nummerboken och insett hur illa det är med den svenska matmarknaden. Det har gått åtskilliga timmar i matbutiken för att hitta de rätta produkterna men det var det värt. Något stort måste ske innan många som har ätit av det konstgjorda dör i sjukdomar innan de inser att de skulle inte ätit den där blåbärssoppan.
    Mattias Holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag kan inte riktigt hålla med dig om det där med åldern. Det som varit så fascinerande med böckerna är att de lästs och berört så olika typer av människor. Ålder, bakgrund, politisk hemvist verkar inte spela någon roll. redden ökar hoppet om att något kan hända.
    Anna Karin. 20 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ja självklart är jag glad över den genomslagskraft som böckerna gett, men hur ska man nå ut till dem som fortfarande inte förstår farligheterna med att äta mat med tillsatser? Det behövs flera än bara Mats-Eric som skriver böcker och håller föreläsningar i ämnet och samarbeta med varandra för att man ska kunna på allvar nå ut till den stora massan. Tror tyvärr det är många som inte har möjligheten att sitta sig ner och läsa böckerna. Det kan också bero på dyslexi och då är föreläsningar bättre kunskapsväg.
    mattias holter. 21 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack Mats-Eric för att du skrev dessa böcker. Nu finns det förhoppning att människor faktist kan tro på mig också. Jag har förespråkat om att äta den naturliga maten och inte tillsatser, sötningsmedel i över 10 år och alla viftar bort det. Helt plötsligt när nu du, tack och lov, skrivit dessa böcker och fått denna uppmärksamhet i media lyckas få människor uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Själv är jag kock och studerar nu till restauranglärare och har nyligen studerat Kostvetenskap på Uppsalas Universitet. Men trots mina kunskaper är jag knappt trodd. Hösten 2007 förespråkade mina mentorer inom Kostvetenskapen att läsa din bok "den hemlige kocken" Jag jublade kan jag säga. Fortsätt med detta otroliga insats för människorna. Jag hoppas att jag får möjligheten att närvara på någon av dina seminarier, missade tyvärr den här i Norrköping
    Ingela Berggren. 27 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej ! Vill bara instämma i det Ingela Berggren skriver. Undervisar åk 5 till 9 i hem och konsumentkunskap. När man börjar tala i press och på tv får det genomslagskraft. Plötsligt blir det till sanning det vi försökt propagera för länge i vår undervisning. När det gäller bättre skolmaten får vi hoppas kommunerna ger bättre ekonomiskt utrymme för våra skolbespisningar.
    Lena Rosén. 10 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Egentligen spelar det inte så stor roll om inte alla håller med om att vi inte ska ha tillsatser i maten...Är vi bara tillräckligt många som inte handlar den maten så kommer den förhoppningsvis att försvinna från hyllorna. Tänk på att du faktiskt "röstar" varje gång dy köper en vara. Om ingen/få köper tex besprutade bananer så finns det ju ingen anledning för butiken att ta hem dem. Lena
    Lena. 15 dec 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har läst böckerna, mycket bra.Tack för dom, nu kan jag välja vilka tillsatser jag vill äta. Finns det någon som känner till Dr Kousa Vetediet, hur står det till med tillsatserna där. Vågar man fortsätta äta det.
    Lynn Lindström. 4 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tänk om allt blir som vanligt igen. Det finns risk för det. Delvis för att vi männsikor glömmer och inte orkar hålla ut och dels för att vi behöver omväxling. Alla vi som jobbar med mat får se till att göra det så bra och aptitligt som möjligt. Jag försöker som matstylist och matskribent att alltid ha med perspektivet närodlat och i säsong.
    Tina Hellberg. 6 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • tack! det är inte konstigt att så många människor blir sjuka och att allergierna frodas med all skit vi fått i oss. tack vare böckerna och debatten blir vi mer uppmärksamma på vad som egentligen finns på butikshyllorna. jag köpte nyligen den finska översättningen åt maken och häromdan bad 70-åriga svärfar mig beställa en åt honom också. :)
    fru mju. 7 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kommenterar, när jag vet mera. Nu vill jag bara veta, var jag kan köpa dessa böcker?? Birgitta
    Birgitta Jaatinen. 2 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej! Jag vet inte var du bor, men du kan köpa dem exempelvis via adlibris.se, men säkert också på Akademiska bokhandeln i Helsingfors som har dem både på svenska och finska.
    Anna Karin. 2 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller nu på att läsa din bok (Den hemlige kocken). Om du läser detta, TACK! Du har verkligen öppnat mina sinnen och fått mig att börja laga (riktig) mat. Vår planet behöver fler som dig! :)
    Simon. 9 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!