På pulvermässa i Paris

Mats-Eric. 16 dec 2011.

Inte en enda riktig frukt, grönsak, fisk eller köttbit. Men desto mer av pulver. Mats-Eric Nilsson har besökt en annorlunda matmässa.

En fredagseftermiddag i september blir jag uppringd av en välplacerad beslutsfattare inom den svenska livsmedelsindustrin. Vi brukar talas vid då och då och han börjar med att besvara en fråga jag ställt på mejl. Därefter kommer han med en intressant uppmaning:

– Du borde åka till Paris i slutet av november. Hela pulvermaffian kommer att vara där.

Nog är det lätt att föreställa sig helt andra kulinariska äventyr i den franska matstaden än att följa detta mycket speciella råd. Men för en man med min bakgrund är tipset oemotståndligt.

Helt enligt instruktionen befinner jag därför mig två månader senare i mässkomplexet Parc des Expositions norr om Paris. I fyra jättelika hallar hålls under tre dagar världens största mässa för de tillsatser och industriella ingredienser som moderna livsmedel är så välförsedda med. 

I år firar man 25-årsjubileum och kan se tillbaka på ett framgångsrikt kvartsekel, som mässgeneralen entusiastiskt sammanfattar så här:

”Sedan 1986 har livsmedelsindustrin upplevt en betydande utveckling – från enkelt rörsocker till 300 olika sötningsmedel, från havssalt till saltersättningsmedel, från att man förr åt en apelsin till att man nu tar vitaminer som kosttillskott ...”

Då rymdes de 20 utställarna på bråkdelen av dagens enorma mässyta där 1 300 företag slåss om de 23 000 besökarnas uppmärksamhet. 

Neotam
Några vanliga konsumenter syns naturligtvis inte till. Försäljarna kan därför tala klarspråk och förklara för sina 

matproducerande kunder att poängen med substanserna är att man ska kunna byta ut dyra råvaror – som ägg, kött eller ost – och ersätta dem med något som är betydligt billigare. 

Och min initierade tipsare hade givetvis alldeles rätt om det allestädes närvarande pulvret. På reklamskyltarna är visserligen ”naturligt” det vanligaste slagordet, men bland varuproverna är det kritvitt, off-white eller gult pulver som gäller. 

Det finns till och med företag som har specialiserat sig på själva pulverdesignen så att kornen ska få exakt rätt storlek för att lämpa sig för matfabrikernas olika produktionsprocesser.       

Några företag har format fina pyramider av sina pulverprover eller hällt dem i vackra glasskålar från Ittala. Men den stora, och snabbt växande, gruppen kinesiska firmor skippar estetiken och presenterar sitt pulver i likadana små plastpåsar som langarna på Sergels torg.

Deras reklamskyltar har heller inga fotoshoppade bilder på fina råvaror, vackra kvinnor och gulliga barn. Säljmaterialet består istället av kemiska formler och långa osexiga uppräkningar av fosfaternas, smakförstärkarnas och aromämnenas krångliga namn.

Ungefär som västfirmorna gjorde förr.



Artikeln har varit införd i Svenska Dagbladet.


 

13 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Hehe, man borde ha smygfilmat därinne och lagt upp det nånstans.
    Nina. 16 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför skulle de ”smygfilma” när det går att filma helt öppet?
    Petra Karlsson. 17 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • menar du att tex svt helt öppet hade fått filma där och sända i nyheterna? det tror jag inte...
    Nina. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nina: Självfallet! Det är en öppen mässa dit alla är välkomna bara man betalar inträde. Utställarna skulle bara bli glada över att hamna på nyheterna eftersom detta ger dem gratis marknadsföring samtidigt som de får möjlighet att förklara sig och försvara sig mot olika slags påståenden från oseriösa journalister. Om du inte tror mig Googla. "parc des expositions paris" +food och du hittar hur många videoklipp som helst som inte har filmats i smyg. Och här hittar du info om nästa års mässa: http://www.sialparis.com
    Petra. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det finns en sådan öppenhet i branschen så hoppas jag att det görs en TV-dokumentär inne hos matproducenter som visar produktionen – hur och när och varför - de använder alla dessa ersättningspulver i. st. f. riktiga råvaror. Bra reklam för pulverindustrin och bra konsumentupplysning!?
    Lisa. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lisa: Du får det att låta som att alla matproducenter byter ut riktiga råvaror mot något slags odefinierbart pulver. När jag tittar på ingrediensförteckningar på de varor som jag själv handlar i butik hittar jag sällan ersättningspulver som en ingrediens. Så vilka är ”alla dessa ersättningspulver” som du skriver om? Och vilka råvaror ersätter dessa? Fast jag kan ha missat detta förstås. Men vill man till varje pris undvika ”alla dessa ersättningspulver” är det ju bara till att på egen hand tillaga maten från grunden med ”riktiga råvaror”. God Jul!
    Petra. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • om det var okej att filma därinne och sända på nyheterna, varför har ingen gjort det då? skulle inte hela svenska folket vara intresserat av att se vad maten egentligen innehåller? Tydligen är jag ute och seglar med mina kommentarer, så jag ska hålla tyst nu...
    Nina. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nina: Hur nyhetsförmedlingarna väljer vilka nyheter som ska publiceras och vilka som ska väljas bort har jag ingen aning om. Men det är nog väldigt mycket nyheter som väljs bort varje dag. Och jag hade själv blivit glad om det handlade mer om mat på nyheterna och inte bara som nu i kockprogramen. Men du liksom jag som är intresserade av detta kan hitta massor av information på nätet om bl.a. den matmässa som vi här diskuterar. Och vad maten ”egentligen innehåller” kan vi alla redan idag se då detta går att utläsa i ingrediensförteckningen. Tråkigt att du ser det som att du nu måste vara tyst, se det som något positivt med att debattera och utbyta information.
    Petra. 19 dec 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Intressant men förskräckande mässa. Kanske jag skickar Knivsta kommuns företrädare, som förbjöd mitt hemlagade potatismos, på denna mässa nästa år.
    staffan vikström. 1 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Staffan: En liten rekommendation till dig kan vara att du läser de tidigare kommentarerna innan du skriver din egen. För om man gör så som en kommentator här ovan rekommenderar nämligen det att Googla denna matmässas namn så visar det sig att det som Herr Nilsson skriver ovan är hårt vinklat och på gränsen till osanning vilket vilseleder läsarna. Och de som står i de anklagdes bås har inte fått möjligheten till att försvara sig. Oseriös journalistik.
    Johan. 2 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • jo, Läser jag texten ovan så låter det ju som Mats-Eric har smygit sig in på ett möte med fara för eget liv. Men han överdriver sin roll som grävande journalist rätt rejält.
    Q. 2 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Petra, hur kan du ens undvika att se alla dessa ersättningspulver om du nu som du säger tittar på innehållsförteckningar? From the top of my head så kan jag ju bara nämna alla dessa sillinläggningar. På ganska många kan man utläsa ingrediensen "vatten", samt något förtjockningsmedel som t. ex karragenan eller vad det nu är de använder. Jag säger inte att förtjockningsmedlet är något farligt, bara att de spätt ut sin produkt. Jag använde i alla fall inget vatten när jag gjorde senapssill i julas.
    Stefan. 17 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stefan: Att vatten är ett pullver var för mig en nyhet.
    Petra. 18 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!