Ge "skinkan" dess rätta namn!

Äkta vara. 10 jan 2012.

Så kallad Pizzaskinka från Skaraborgs Chark och Fågel i Skara visade sig inte innehålla skinka utan bogfläsk. Det upptäckte en miljöinspektör i Umeå då han kontrollerade stadens pizzerior, berättar nyhetssajten FoodMonitor.


”Köper man skinka så ska man inte få bogfläsk. Kallar man det skinka men inte är det då har man vilselett konsumenterna”, säger inspektören Jan Bjuhr.  Det låter som en självklarhet, men är det tydligen inte.


Pizzaägaren i Umeå känner sig också lurad av Skaraborgs Chark och Fågel:

”Vi visste inget om det här. Vi ska ta bort Pizzaskinkan och använda riktig skinka istället”, säger han.


Inget kan glädja en Äktavara-själ så mycket. Tänk om det kunde bli ett försäljningsargument på landets pizzerior: ”Vi använder riktig skinka”. Men vad som är riktig skinka är förstås alltid en tolkningsfråga när man har med livsmedelsindustrin, och myndigheterna med för den delen, att göra. 


Det är också glädjande att miljöinspektör Jan Bjuhr kommer att fortsätta att hålla ett öga på var pizzeriorna i Umeå får sina råvaror ifrån.  Det bästa vore förstås om landets övriga inspektörer också granskade fenomenet.

 ”Vi kommer att fortsätta att kolla det här. Det står i EU´s lagar och förordningar att man inte får vilseleda konsumenterna. Det kan visa sig att det är många pizzerior som köper den här typen av produkt och sedan säger att det är skinka på sina menyer. Det är lite fusk.”


Lite fusk. Ja, jo.


Frågan är vad konsumenterna blir mest lurade av. En närmare titt på innehållsförteckningen till den så kallade skinkan visar att den består bara 70 procent kött, resten är vatten potatismjöl, färgämnen, glukossirap och smakförstärkare.


Undrar om jag inte hellre äter rent bogfläsk än utspädd skinka. 


Livsmedelsverket meddelar att man inlett en utredning av ärendet och vill i dagsläget inte ge några synpunkter på vad som får kallas skinka. Den frågan tog Äkta vara upp med Livsmedelsverket redan 2007 och de funderar fortfarande. 


Vårt tips: Kalla smeten för Skinkimitation. Det vore det mest korrekta namnet, så blir ingen vilseledd, vare sig pizzabagare eller konsumenter.


PS. Kött och charkbranschen har infört frivilliga regler för märkning av skinka i väntan på att de nya, strängare märkningsreglerna inom EU införs. När de sistnämnda stöttes och blöttes av EU-parlamentet fanns ett förslag om att benämna den här typen av varor för "imitation". Det blev för magstarkt för livsmedelslobbyn. Idén har prövats i praktiken – i USA. Mellan åren 1938 och 1973 var tillverkarna tvungna att stämpla ”imitation” på varje livsmedelsprodukt som inte innehöll det som konsumenten kunde förvänta sig. Idag används begreppet Imitatie i Tyskland exempelvis till utspädd skinka eller ost som inte är gjord på mjölk. Omöjligt är det alltså inte. DS




Skinkimitation

Äkta skinkimitation.

 

1 kommentar

RSS

Annons:

  • Påläggsskinka som säljs till slutkonsument har medlemarna i KCF enats om definitionen av. Där skall framgå om det är helmuskel, skinkbitar eller mald skinka. Råvaran får bara vara just skinka från gris. Dessa regler gäller nog inte pizzaskinka då den inte säljs till slutkonsument.
    Gustav Erikson. 10 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!