En efterlängtad razzia

Mats-Eric. 4 maj 2012.

Hur kan det vara tillåtet att sälja matvaror som inte innehåller ett dugg av den ingrediens som borde ingå? Den frågan har Mats-Eric Nilsson länge ställt sig – och nyligen fick han starkt stöd från högst oväntat håll.


Mycket talar för att den senaste tidens mest drabbande uppgörelse med det utbredda matfusket har gått de flesta fullständigt förbi.

Den publicerades redan i november i fjol i den svenska versionen av ett välkänt och etablerat magasin med global spridning, men har mig veterligen inte fått något som helst mediegenomslag.

Historien är i korthet denna:

Av en händelse har myndigheterna kommit omfattande matbedrägerier på spåren. För att få bukt med oredligheten inrättar man en särskild specialstyrka som hårdtränas i olika metoder att skilja manipulerade livsmedel från äkta vara.  

En fabrikant av förfalskad mandelmarängtårta anar oråd. Företagets tårtor består bara ”av konstgjorda produkter, tillsatser, ersättningsmedel och fluff” så vd:n inser att en ingående granskning med säkerhet kommer att bli förödande. 

Motdraget blir att infiltrera inspektionsstyrkan med en av firmans egna medarbetare, och vid razzian hos tårtfabriken hittar man till en början inget alls att slå ned på. 

Allt är omsorgsfullt riggat och inspektörerna får bara se vad producenten har valt att visa upp. Företaget intygar att man självfallet endast använder sig av ”naturliga ingredienser” och låter tjänstemännen testa ett antal specialbakade tårtor, som vid provsmakning visar sig vara ytterst genuina.

En av myndighetspersonerna råkar dock komma på avvägar och hamnar då i det verkliga lagret där ett jätteparti tårtor utan vare sig mandel eller maräng förvaras. Bluffen kan därmed avslöjas och de ansvariga ställas inför rätta.


Dramat utspelar sig i staden Ankeborg och återges i Kalle Anka Pocket nr 387. Den lyckosamme inspektören är en viss Mårten Gås, som på Farmors gård inte brukar göra särskilt många knop, men här genom lyckliga omständigheter får användning för sitt utomordentliga smaksinne.

Och som alla goda serier har berättelsen tydliga beröringspunkter med den otecknade värld vi dagligen tampas med. Bara på tårthyllan går det att hitta åtskilliga produkter som skulle ha upprört ankeborgarna.

Exempelvis den blåbärstårta som SvD-läsaren Jenny Jacobsson nyligen fick i inflyttningspresent av Ica Maxi i Häggvik. Med stigande förvåning räknade hon till 45 ingredienser och påträffade i den långa innehållsförteckningen följande E-nummerparad: E202, E211, E281, E120, E160a, E131, E101, E471, E475, E322, E422, E450, E500, E420, E401, E330, E406.

Och även ankornas försåtliga mandeltrixande känns välbekant. För inte länge sedan skrev jag – efter ett annat läsartips – om en mandellös mandelmassa som enligt förpackningen kunde ”innehålla spår av mandel”. 

Disney-storyns enda riktigt osannolika inslag är det resoluta myndighetsingripandet.


Hittar du fler exempel? Skicka in ditt bidrag till Äkta varas tillsatstävling >>


Läs fler av Mats-Erics krönikor i Svenska Dagbladet Matkultur >>

 

5 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Hahaha... "Disney-storyns enda riktigt osannolika inslag är det resoluta myndighetsingripandet". Suveränt bra och så sant, så sant. Jag har länge funderat över hur berörda myndigheter kan tillåta allt "fluff" och annat spektakel som stoppas i maten som ersättning för det som egentligen borde vara där. Varje gång jag ser en förpackning med, "Nytt recept" eller "Nu ännu godare" blir jag skeptisk. Vad har de nu vräkt i för konstigheter? Då försöker jag läsa innehållsförteckningen, vilket de flesta säkert vet är en inte helt lätt uppgift. Märkligt, eftersom de som "designar" förpackningarna oftast är grafiskt kunniga och bör veta vad som är läsbart och inte. Innehållsförteckningar och läsbarhet kanske är värt ett eget inlägg?
    Picus V. 4 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En sådan barnslig text.
    Jan. 4 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Blev faktiskt inte så förvånad över att tårtan innehåller så många tillsatser. Började fundera på hur många komponenter en butikstårta innehåller t.ex. glasyr, tårtbotten osv. Nu vet jag inte vad de olika siffrorna betyder, det är snarare det jag reagerar på, säkert mycket onyttigt som ska ge glans och lyster. Men å andra sidan undrar jag hur en butikstårta helt utan tillsatser skulle se ut, kanske inte så god efter ett par timmar på hyllan. Är vi beredda att köpa en sådan?
    Adam Svensson. 8 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker att det är en stor skillnad på produkter med E-nummer beroende på i vilket syfte och mängd de används. En produkt blir för mig inte "oäkta" bara för att den innehåller någon tillsats. Matfusk är det däremot om man använder tillsatser som subsitut för att dryga ut en produkt eller när man använder andra ingredienser än vad produkten ger sken av, som mandelmassa utan mandel eller blåbärstårta med bara arom och inte riktiga blåbär. Jag tror att det är viktigt att hålla isär produkter med enstaka E-nummer som i övrigt är naturliga, med riktigt matfusk som beskrivs i artikeln ovan.
    Annika. 8 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hörde idag att det är standard i USA att bröd, och mjöl, innehåller brom. Detta medför att jodnivån i kroppen minskar och skulle kunna bidra till alla de medicinska problem som brist på jod innebär. Är det känt ifall man även tillsätter brom i mjöl/bröd i Sverige?
    Anders Hanson. 22 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!