Bakslag för E-nummerkockar

Mats-Eric. 8 mar 2009. Utövarna av så kallad molekylär gastronomi har det motigt just. Att ta till industrins e-nummer för att få till alltmer osannolika matskapelser uppfattas inte längre som ett givet framtidsspår för gräddan av världens stjärnkockar.

Kaviarliknande korn som smakar melon och stelnad olivolja som getts formen av spaghetti, kan alltså vara på väg ut från de exklusiva laboratorieliknande krogar där de varit högsta mode.
För några månader sedan avslöjade Albert Adrià, som är den ene av bröderna bakom labbgastronomins Mecka, den spanska krogen El Bulli, att han fått nog av de gastronomiska tillsatserna. Istället har han bestämt sig för att utforska "naturlig och traditionell mat" på de platser där denna ursprungliga kokkonst har uppstått.

Och nyligen nåddes vi av nyheten att Fat Duck – centrum för den engelska experimentmaten – tillfälligt har tvingats stänga. Orsaken är att 40 gäster blivit magsjuka sedan de ätit på den tresjärniga krogen.

Ägaren Heston Blumenthal beräknas sedan stängningen i slutet av februari ha förlorat mer än 100 000 pund. Att han därefter av hälsomyndigheten vid upprepade tillfällen nekats klartecken för återinvigning har gett ytterligare svarta rubriker. Saken har heller inte blivit bättre av att en känd programledare hör till de drabbade gästerna och anser sig illa behandlad av krogledningen.

"Vem har nu förtroende för Heston Blumentals barocka kulinarisk kreationer, särskilt som mysteriet kring magsjukan hos middagsgästerna är olöst?", frågar sig den brittiska tidningen The Independent.

9 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

  • Jag har pratat något lite om det här med tillsatser och molekylär gastronomi med utmärkta matskribenten och -bloggaren Lisa Förare Winbladh. Hon ogillar förstås också onödiga tillsatser, men har en mer tolerant syn på molekylär gastronomi än jag (vilken tur att vi inte alla är lika!) och skriver om ämnet tillsammans med naturvetaren Malin Sandström på denna blogg: http://matmolekyler.taffel.se/ Det handlar alltså inte om märkliga tillsatser i första hand, utan saker som varför chokladen stelnar som den gör eller varför vissa smaker passar så bra ihop.
    Håkan (hakke). 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gastronomi kan inte bara handla om att förvalta det som har varit utan måste också få blicka framåt och vara experimentell. Tycker det är tråkigt om irrationell e-nummerfobi nu gör så att innovatörerna i branschen tvingas stänga ner.
    David. 14 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så vad du menar är med andra ord att om man tillät och började tillsätta bensin eller extasy i maten så skulle du tycka att det var bra? Lika lite som bränsle till förbränningsmotorer och psykoaktiva droger ingår i vårt naturliga matspektrum gör syntetiskt framställda mattillsatser det. Exprimentera med oätliga substanser i maten får man gärna göra för min del, men bli inte förvånad om folk väljer att inte äta det.
    Daniel B. 17 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad säger du??Det märks att du inte har läst tidigare inlägg.så det är bara att börja om och inte dra några förhastade slutsater eller hur?
    Zigi. 19 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med om att tillsatser i maten håller på att försvinn och vara helt ute på krogen så som El Bullis texturas. Dock måste man skilja på Molekylär gastronomi och tillsatser så som lecitin agar-agar, smakförstärkare osv. Man kan alltså laga Molekylär gastronomi utan att använda sig av tillsatser.
    Niklas Ekstedt. 20 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Daniel B! Din kommentar bensin och extasy lämnar jag därhän, det har ingenting att göra med det jag skriver. Men varför ska utesluta syntetiska tillsatser om dessa är säkra och tillför maten tydliga kvalitéer? Ingenting blir ju automatiskt dåligt bara för att det är syntetiskt. Den intressanta distinktionen är inte mellan naturligt/syntetiskt utan mellan sunt och osunt. Och det finns ingenting som säger att det syntetiska automatiskt skulle vara osunt. Vi har bara språkmässigt jobbat in den känslan i det ordet.
    David. 21 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Petroleumprodukter används redan vid livsmedelsframställning och lämnar rester i våra livsmedel. http://www.2000taletsvetenskap.nu/nyheter/bensin.htm
    Magnus. 21 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Till David (och Zigi): Min liknelse verkar ha varit missledande eller tvetydig. Vad jag menade var att i mina ögon så kommer riktig mat från naturen. Det som är syntetiskt framställt eller utvunnit av människan (några exempel: vanillin, azofärgämnen samt tidigare nämnda bensin och ecstasy) är i mina ögon inga bra grejer att stoppa i magen och jag undviker det till varje pris. Sedan har jag full respekt för folk som vill göra det i alla fall, men ville göra tydligt att man inte bör bli förvånad när folk börjar undvika det (med andra ord vad artikeln handlade om).
    Daniel B. 3 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag menar inte att vara fräck eller gå till angrepp nu, men Magnus skrev ju här tidigare om att det finns rester av petroleumprodukter i maten vi äter, och en del kosmetika ÄR petroleumprodukter (till exempel Idominsalva och vaselin). Ecstasy vet ju de flesta att folk tutar i sig, men jag håller med, det var ett dåligt exempel. Dock så finns det ju andra mycket farliga, syntetiska ämnen, som används i vår mat eller saker vi stoppar i munnen, till exempel EDTA eller propylenglykol. Så jag vill påstå att mina liknelser inte är helt ogrundade heller.
    Daniel B. 3 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!