E 100 - Kurkumin (färgämne)

E-nummer Färg. 13 jan 2017.

FUNKTION

Färgämne som ger gul-orange kulör.

FRAMSTÄLLNING
Extraheras ur roten av växten Curcuma longa, som i mald form kallas gurkmeja.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. curry, industriost och margarin.

KÄNDA HÄLSORISKER
-


RSS

5 kommentarer

  • Även gurkmeja (mald växt) omfattas av E100. Den måste vara mycket mer onaturlig än saffran och kanel?
    Erik Andersson. 5 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Curry är inte en "egen" krydda. det är en samling av många kryddor. Däribland Gurkmeja som ger Curryn dess gula färg. och jag tror inte att gurkmeja har färgämnen, är det inte en "naturlig" ingrediens?
    Maria. 14 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Svar på Marias fråga. Gurkmeja innehåller kurkumin, detta utvinner man och använder som färgämne för andra saker. När man gör curry kan man istället använda gurkmejan som den är, men om man talar om det kemiska ämnet kurkumin utvunnet ur roten, då kallas den E 100.
    Johan J. 10 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Alla E-nummer är inte "onaturliga" och gurkmeja är absolut inte "mer" onaturligt än saffran och kanel. Men eftersom kurkumin används som tillsatts för att tex färga så får det ett E-nummer... Gurkmeja är en traditionell medicinalväxt i kina, indien och andra asiatiska länder. Kurkumin är det verksamma ämnet i gurkmeja och är ett vanligt kosttillskott. Det finns till och med studier som visar på att kurkumin kan skydda och hämma vissa typer av cancer. Här kan man läsa mer om gurkmeja: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/147 där finns också källhänvisningar till studier kring dess hälsoeffekter
    Micke. 1 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gurkmeja innehåller färgämnen, det blir uppenbart när man tittar på gurkmeja, för gurkmeja är färgat. Att gurkmeja har färg implicerar med andra ord att gurkmeja innehåller färgämne. Detta implicerar INTE att gurkmeja har tillsatser, inte heller att gurkmeja är farligt. Nu ska vi prata om naturligt/onaturligt. Det finns naturliga organismer som naturligt bildar molekyler som gör att andras blod klumpar ihop eller koagulerar (till exempel giftormar), med andra ord finns det naturliga ämnen som är rent ut sagt livsfarliga. Det finns också syntetiskt framställda molekyler som räddar liv. Att något är eller inte är "naturligt" i den mening att det framställts i labb eller i en levande organism säger med andra ord ingenting. I denna diskussion tar ni upp ett intressant exempel: kurkumin (det ämne som NATURLIGT finns i gurkmeja som ger den dess karaktäriska färg) och kumarin (som NATURLIGT finns i kanel): Kurkuminet - E100 - har som Micke säger här nedan enligt entydiga studier visat sig ha positiva effekter på hälsan. Det har använts antiseptiskt och antiinflammatoriskt, verkar antioxiderande och forskare ser optimistiskt på kurkuminet för förebyggande och läkning av cancer. Kumarinet, som finns i kanel och inte har något E-nummer, har toxisk status. Det har visats kunnat ge huvudvärk och leverskador på människor och är mer eller mindre cancerframkallande på olika typer av gnagare. En person med lite högre (men ändå inte onormalt hög) kanelkonsumtion uppskattas kunna nå gränsen för dagligt rekommenderat kumarinintag. Båda dessa ämnen är 100 % naturliga. Vad är då skillnaden mellan dem? Det ena är giftigt och det andra har visat sig ha många positiva medicinska egenskaper. Det giftiga ämnet har inget e-nummer och finns inte med på denna hemsida. Det hälsogynnande ämnet misstänks i denna diskussion vara farligt, enbart för att det finns med på denna hemsida och för att det har ett så kallat E-nummer. Mitt tips: ta ett djupt andetag och läs på lite själva innan ni skrämmer upp er om något. Simma lugnt och ät bra!
    Julia Tutzauer. 1 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!