Så mycket fullkorn är det i brödet
Nyheter. 21 feb 2020.
Många behöver äta mer fullkorn, enligt gällande näringsrekommendationer, och bröd är en vanlig källa. Men innehållet av fullkorn skiljer sig avsevärt i produkter som marknadsförs som detta, visar ett test i senaste numret av Råd & Rön.
Fullkorn i maten minskar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och sannolikt också tjock- och ändtarmscancer. Samtidigt äter de flesta av oss för lite fullkorn, enligt Livsmedelsverket. Många letar därför efter fullkorns- eller nyckelhålsmärkta produkter, bland annat på brödhyllan.
Men det gäller att kolla noga hur mycket fullkorn en produkt egentligen innehåller, visar ett test som Råd & Rön har gjort av 30 vanliga nyckelhålsmärkta mjuka bröd. I topp kommer sådana bröd som innehåller 100 procent fullkorn av torrvikten, bland annat ett par Ä-märkta bröd från Kung Markatta.
I botten kommer de bröd som bara innehåller 30 procent, vilket är den lägsta tillåtna andelen för att få märka med Nyckelhålet. Här gäller det att verkligen kolla fullkornsinnehållet i ingrediensförteckningen och inte låta sig luras av uttryck som "grov" i namnet. Bland de bröd med minst fullkorn i testet, alltså 30 procent, finns nämligen både Pågen Lingongrova special*, Garant Grovt bröd vital och Bonjour Trehörning grov.
Värt att notera är att knäckebröd ofta innehåller 100 procent fullkorn, men i testet ingick endast mjukt bröd.
Läs hela Råd & Röns test här >>
Tabellen med alla resultat finns här >>
* = Vanliga Lingongrova är inte nyckelhålsmärkt eftersom det innehåller för mycket socker.
Ivar Nilsson