E 172 - Järnoxider och järnhydroxider (färgämne)

E-nummer Färg. 3 jun 2015.

FUNKTION
Färgämne som ger gul-gulbrun-rödbrun-svart kulör.

 


FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt från järn, men förekom-mer naturligt i olika mineraler.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. kak- och efterrättsmixer.


KÄNDA HÄLSORISKER
-


RSS

12 kommentarer

  • Har just fått ut min Betolvex från apoteket. Jag sade ja till att byta ut Behepan mot Betolvex som är billigare. Båda innehåller vitaminet B12. Nu ska jag lämna tillbaka den till apoteket eftersom den innehåller färgämnena E104, E 127, E 171 och E 172. Tabletterna är illröda i motsats till Behepan som är vita. Helt onödiga tillsatser alltså. Behepan innehåller "enbart" E 171 vilket också är onödigt.
    Marianne Lindroos. 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag hämtade idag ut min dotters B12 tabletter. Personal på apoteket frågade om jag kunde ta en billigare variant (10 kr) När jag kom hem upptäckte jag den röda färgen och att de innehöll 4 färgämne. Jag gick genast tillbaka och klagade. De kunde dock inget göra så jag fick köpa ut den ordinare medicinen som innehåller 1 färgämne
    Karin Dahl. 14 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill uppmärks på att min mor inte tålde Behepan tabl, jag kollade med tillverkaren; den enda tillsatse är Titandioxid - hon blev jättetrött o "försvann" på 2-3 dagar. Därför fick jag ett Ex-tempo recept på rent spec tillverkat B12 o det har hon ätit i en överdos i 13 år nu utan problem, o mår strålande, sålänge hon inte äter några läkemedel, hälsokostprepara eller kosttillskott - då upprepas tillståndet efter bara någon dag. Hon får även värktabl på rent Paracetamol tillv o det går bra.
    Marita Nilsson. 6 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Kan bara säga att jag håller med övriga. Har också just fått Betolvex och börjar undra om Actavis, som tillverkar dem, verkligen gör dem för att stödja folks hälsa eller for att bli av med oss så fort som möjligt.
    maria. 18 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad får er att tro att järnoxid är farligt? Vet ni vad kroppens röda blodkroppar använder för att binda syre? Eller är det så att allt blev farligt den dagen den dagen det blev behäftat med ett E-nummer?
    PatrikS. 16 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Patrik S Vi är nog många som genom åren inte begripit vad detta med E-nummer står för men nu har Mats-Erik gett oss ett lexikon på dessa, oftast syntetiska, tillsatser. Det är f.n. upp till var och en att bedöma om de är farliga/ohälsosamma men de som vill njuta av äkta smaker och bra kvalité på maten, väljer att avstå från syntetiska/kemikaliska tillsatser o.dyl. i sin matlagning/bakning. Järnoxider kan uppenbarligen finnas både i syntetisk form och naturligt i olika mineraler. Jag har ingen läkarutbildning men jag har svårt att tro att det är den syntetiska formen av järnoxider, för att binda syre, som våra kroppar är skapade för. Syntetisk betyder konstgjord och syntetiska järnoxider fanns nog inte att tillgå vid tiden för människans tillkomst.
    Ros-Marin. 17 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nu får ni ge er. Om järnoxiden kommer från ett "naturligt" mineral eller är "syntetiskt" framställd är fullkomligt irrelevant. Ta järn och förena det med syre, vad är det för problem med det? Det är ju för tusan EXAKT samma molekyl! Du kan inte på något sätt avgöra om den kommer från en klump magnetitmalm eller om den är framställd i en fabrik. Vad har ni emot fabriker? Det är inte fenoxisyra vi diskuterar, det är järnoxid. Det enda jag har emot ämnet är att min gamla bil håller på att återta järnets ursprungliga tillstånd...
    Olof. 19 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Järnoxid är något helt annat än det järn vi behöver. Molekylformen spelar mycket stor roll. Oxidformerär ofta reaktiva eller overksamma som näring. Och se här om järnoxids giftighet (det är i den formen det förekommer i brunnsvatten): http://www.nsk.se/article/20080516/NYHETER/735566991/-/det-ar-fa-som-vet-att-mycket-jarn-i-vatten-ar-farligt
    Ynka. 9 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Nä det är ju helt ofarligt: http://www.nsk.se/article/20080516/NYHETER/735566991/-/det-ar-fa-som-vet-att-mycket-jarn-i-vatten-ar-farligt
    Ynka. 9 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Beträffande "Patrik S" och "Olof": Det brukar vara de mest påstridiga som inte vet vad de talar om. Så är det även denna gång. Man trodde att folk skulle begripa att läsa på innan de kommenterar. Men inte dessa två.
    Lars Kullberg. 10 maj 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Marita Nilsson Du skriver att din mor inte tål hälsokostpreparat eller kosttillskott. Det låter mer än märkligt - vitaminer, mineralämnen, antioxidanter, och omega 3 fettsyror är ju ämnen som vi alla måste få i oss för att må bra. Om det inte är försent - tag med din mor till en certifierad homeopat för en ordentlig utredning så du får veta vad som fattas henne.
    Lars Kullberg. 10 maj 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • de kanske inte skadliga men de framkallar allergier har själv fått skrapa av Järnoxiden för att kunna äta dem
    Arne . 5 okt 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!