E 330 - Citronsyra (antioxidationsmedel)

E-nummer Antioxidation. 26 jun 2017.

FUNKTION 

Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.


FRAMSTÄLLNING 
Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)

Läs mer här >>


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Utbredd användning. Finns i t.ex. glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.


KÄNDA HÄLSORISKER
Flera personer, som har hört av sig till Äkta vara, uppger att de får allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker.




RSS

89 kommentarer

  • Min dotter får kliande utslag av just citronsyra...
    Helena . 17 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tack att du skrev detta, jag jobbat nämligen med ett skolarbete och behövde veta om det fanns allergiker! Tack :D
    Tackar! :D. 2 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min vuxna son styr sedan flera år sin sk "pollenallergi" genom att utesluta all kost som innehåller livsmedelstillverkad citronsyra. Citronsyra tillverkas på den svarta mögelsvampen, Aspergillus Niger. Finns det rester kvar av mögelsvampen? Livsmedelsverket kontrollera inte det.
    Irene Hultqvist. 10 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag får oxå exem av citronsyra. Har fått den sedan jag va barn o är även pollenallergiker.
    Bippo. 16 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Genmanipulerad majs kan användas vid framställning av E330.
    Annelie. 24 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vi har en son som har samma bekymmer med E330. Han är nu ca. 4 år och har fått kliande utslag som börjar som små röda prickar och ibland utvecklas vidare till vita områden med ca. en 5-kronas storlek med en röd ring runt. Vi har pratat med livsmedelsverket i flera omgångar och de slår ifrån sig med näbbar och klor och det visar sig att de faktiskt tror att det är exakt samma kemiska komposition i Citronsyra från citroner och den från mögelsvamparna. Vi som ser skillnaden på våra barn vet bättre men hur skall vi får till en bättre märkning från Livsmedelsverket så att vi kan välja produkter med citronsyra från frukt istället för från mögel??? PS. Vi har även upptäckt att vår sons problem med magen blir mycket bättre om vi väljer mjölk som inte blivit homogeniserad och högpastöriserad. Mjölkpulver, Ostpulver, skummjölkspulver och vasslepulver rekommenderar jag också föräldrar till barn med magproblem att låta bli. Vi har nått framgång genom att utesluta dessa ämnen till förmån för icke pulveriserade tillsatser.
    Micke. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har stora problem eftersom jag inte tål varken majs eller äpple. Har nu förstått att t o m 330 citronsyra kan ha ursprung i majs! Inte undra på att man blir sjuk av t o m sin egen "hemlagade" mat. Majs har infiltrerat all mat. Skinkan t jul blev ett jättesök. Lyckades till slut efter att ha ringt runt t flera små charkuteriaffärer! I Falköpings matlagningsgrädde säger företaget på fråga att "jo, den innehåller BÅDE majs o äpple". Fruktpektin får man idag utgå ifrån att det är gjort på äpple - även ex Skotsk Whiskeymarmelad! G-B
    Gun-Britt Hammarström. 13 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "...och det visar sig att de faktiskt tror att det är exakt samma kemiska komposition i Citronsyra från citroner och den från mögelsvamparna..." haha dagens grej, citronsyra med en ANNAN kemisk beteckning. Hela grejen, "allergisk mot citronsyra" måste va bland det dummaste jag hört, Finns ju i stora mängder i alla kroppens celler.
    Björn. 27 jan 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har läst att citronsyra används för behandling av mögelsvamp på tyg.
    Ulrica. 1 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ulrica: Liksom att ättika kan användas till att ta bort rost och avlagringar eller salt för att ta bort vinfläckar eller olivolja för att ta bort färgämnen från frukt och grönt som har fastnat i plastbunkar och på plastskärbräden.
    Anna. 2 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hejsan undrar om ni kan hjälpa mig. Har nyss fått reda på att läkarna tror min son är allergisk mot antioxiationsmedel och jag vet inte hur jag skall ställa mig till detta, hur? var? kan man få lite info citronsyra skulle visst ingå i bland de e nummer han reagerar på. Kan någon hjälpa mig med info. Han får magkramper och magknip och vill knappt äta då han är rädd för att få ont! Maila mig gärna. Mvh Sofia
    sofia. 4 feb 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • JAg lider av SHR. Om jag äter en produkt innehållande E 330 får jag först västkefyllda blåsor i hela minnen sedan blödande sår och jag kan inte äta på flera dagar.
    Irene. 2 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • E330=citronsyra framställd till livsmedelsindustrin. Självklart är citronsyremolekylerna lika i naturlig citronsyra som i citronssyran tillverkad till livsmedelsindustrin men den sistnämnda har Aspergillus Niger, den svarta mögelsvampen som jästsvamp vid tillverkningen. Om det är kvarvarande rester, levande eller avdödade är de kraftigt allergiframkallande. Alltså kan citronsyran innehålla en FÖRORENING som ger oss våra allergiska besvär. Att Livsmedelsverket från allra första början godkänt denna syra är för mig en gåta! Irene
    Irene Hultqvist. 3 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill lägga in detta inlägg från en annan blogg! Läs och begrunda;1. Anonym 2011-03-03, 21:27 Hej Citronsyra tillverkning med svartmöglet aspergillus har pågått sedan många år. Produkten tillhör GRAS i världsproduktionen (generally recognized as safe) men de tester som är gjorda gäller inte allergi. Med största sannolikhet finns det små mögelrester från mögelcellen och från myecel i citronsyra. Små mögelpartiklar kan påverka kroppens immunförsvar och har troligtvis stor betydelse vid autoimmuna sjukdomar och allergier. Aspergillusmöglet används också för framställning av amylas som bla används vid sockertillverkning från majs och i bröd. Det är okänt hur detta mögeltillverkade amylas påverkar människorna eftersom det givetvis inte är exakt lika det amylas som vi människor själva tillverkar.
    Irene. 18 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag håller med Irene. Och vad som värre är kan torra livsmedel som mjöl, ris, torkad frukt, nötter, kryddor, majs och fikon samt livsmedel med mycket socker som till exempel sylt innehålla små mögelrester från av Aspergillus varför dessa livsmedel kan vara farliga att äta.
    Lisa. 18 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni som önskar mer information om att bli fri från allergisymtom, sök; http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/ och läs historien från början.
    Irene. 23 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har sammanfattat lite om det här med risken att tillverka citronsyra med hjälp av mögel på sidan: http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm
    JA. 18 jul 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej, finns det nån som vet vad citronsyran löser ut från konservburken efter som det är så vanligt i burktomater och konserverad frukt?
    Kim. 6 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har läst sidan som JA här ovan hänvisar till. Det som stod där att finna oroade mig varför jag skrev jag till Livsmedelsverket och fick följande svar tillbaka: ”Hej! Jag håller med dig om att mycket som skrivs i texten är direkt felaktigt och väldigt vilda gissningar. Personen som har skrivit texten verkar blanda ihop allergiska reaktioner med toxiska reaktioner. Ett toxiskt ämne, som mögelgiftet Ochratoxin, är (beroende på dos) skadligt för alla människor. Ett allergen utlöser däremot bara en reaktion hos personer som är känsliga för detta allergen. För alla andra är detta allergen ofarligt. T.ex. kan ju ungefär 98-99% av alla barn dricka komjölk men ungefär 1-2 % får en allergisk reaktion om de dricker komjölk. I webbtexten skrivs det att genom uteslutningsmetod och upprepade tester rapporteras citronsyran kunna ge mer eller mindre allvarlig allergi. Det är extremt ovanligt att reagera på citronsyra. Vi producerar citronsyra själva i vår kropp. Citronsyra kan ha en lokal irriterande effekt på huden då det är surt men annars är det som sagt extremt ovanligt att reagera på citronsyra. Det finns en studie om överkänslighetsreaktioner mot tillsatser hos barn. Där man fann att 3 av över 4000 barn reagerade på citronsyra. Huruvida detta berodde på en lokal irritationseffekt eller något annat anger inte studien. En del personer är allergiska mot olika mögel. Denna allergi är allra vanligast i luftburen form. Det finns färre vetenskapliga rapporter om allergiska reaktioner mot mögelprotein som personen har ätit. Allergiska reaktioner mot pencillin tillhör de vanligaste allergiska reaktionerna mot mögel som intas. Därutöver finns det t.ex. ett fåtal fallrapporter om personer som har reagerat mot quorn då den framställs från svampmycel. När det gäller allergi mot Aspergillus niger rapporteras det i vetenskaplig litteratur att enstaka personer som arbetar med framställning av t.ex. citronsyra med Aspergillus niger reagerar på detta mögel. De reagerar dock för att de andas in sporer, inte för att de äter möglet. Olika personer med allergi kan vara olika känsliga för vilken dos av allergenet som behövs för att utlösa en reaktion. Av t.ex. komjölksproteinallergiker är det mycket få som reagerar på under 10 mg kasein (en sorts komjölksprotein). Eftersom det inte finns tillräckligt med vetenskapliga rapporter om allergiska reaktioner efter intag av Aspergillus niger går det inte att utröna hur lite protein från Aspergillus niger som skulle kunna utlösa en allergisk reaktion. Spårrester av Aspergillus niger protein i citronsyra som i sin tur ingår i ett livsmedel bidrar troligtvis med väldigt små mängder Aspergillus niger protein. Det finns vissa mikroorganismer som t.ex. vissa mjölksyrabakterier, jästsvampar mm som får användas i livsmedel. De anses vara helt säkra att använda i livsmedel. När det gäller Aspergillus niger är det endast de stammar som man tydligt kan visa INTE producerar mögelgifter som får användas för livsmedelsframställning. Vänliga hälsningar Ylva Sjögren Bolin, Fil dr” Så nu är jag lugn igen. Sidor som dessa oroar bara människor helt i onödan. Skämmes!
    Anna. 16 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jobbigt om man tillhör de extremt ovanliga som reagera på citronsyra. Då spelar det nog ingen roll att det är extremt ovanligt.
    Tim-Jan. 16 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • "Felaktigt och vilda gissningar".. Man ska inte kasta sten om man sitter i glashus! "Anses" hördes. Om jag vore orolig för något skulle då jag inte bli lugnad av ett svar från Livsmedelsverket.
    Repet. 17 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har dokumenterad allergi mot katt och damm. Dock har jag aldrig kunnat sälja min katt, så därför har jag under flera år regelbundet, både morgon och kväll, använt astmamedicinen seretide för att klara av att leva med katten. Efter att jag hört att artificiell citronsyra E330 kunde framkalla allergi (eller då mögelsvampen den tillverkas med), och att det fanns de som blivit kvitt sin allergi genom att utesluta just E330, så tänkte jag att det är ju värt ett försök i alla fall. Efter ett par månader utan E330 är jag numera symptomfri, jag har helt slutat använda min astmamedicin och jag kan kramas så mycket jag vill med min lilla älskling utan problem. Däremot har jag blivit mycket känsligare för E330, dvs äter jag idag något som innehåller E330 så får jag astmabesvär ganska direkt, något jag inte märkt av innan jag uteslöt det ur min kost. Vidare är jag inte det minsta känslig för naturlig citronsyra, varför det antagligen inte är citronsyran i sig som är farlig - utan just den där mögelsvampen. Så vad som än sägs om detta så har det funkat för mig i alla fall. Det är fruktansvärt mycket värt det att plocka bort all E330, mot att jag kan ha katten i sängen igen utan att behöva använda astmamedicin. Så tack för hjälpen Irene!
    Maria H. 12 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Angående e330 kan man tvista om man så vill och hänvisa att det inte finns dokumenterade studier å en massa annat ,men en sak e säker, att om man provar med att utesluta det ur sin kost och man mår bättre så är det väl bra . Jag själv har fått domen av 2 läkare att jag fick lära mig att leva med kronisk bihålsinflammation, gegga +klåda i ögonen inget roligt besked att få :-( . Men efter att varit på en info träff ang. e330 så tyckte jag att det var värt att prova och se ,det var ju ingen special kost som gällde utan äta som vanligt men att utesluta e330 å resultatet lät inte vänta på sig, efter en vecka var det ingen mer klåda och gegga i ögonen, det äckliga gröna snoret i näsan var borta .Nu har jag testat detta i 3 1/2 månad och jag känner mig som en ny människa och är skyldig Irene ett stort tack för informationen om citron syra som jag fick ta del av / Peter
    Peter. 12 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Peter, det kallas placeboeffekt. Det du uteslutit är ett livsviktigt ämne - tog man bort all citronsyra i din kropp skulle du vara död inom 10 sekunder då det behövs för att kroppen över huvud taget ska kunna producera någon energi. Så viktigt är det.
    Edgar. 15 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jeg blir også syk av sitronsyre av aspergillus niger, og maltodekstrin fordi det er stivelse som er behandlet med sitronsyre. Placeboeffekt varer maksimalt tre måneder, ifølge legemiddelfirmaer som gjør dobbel-blindtest (Pfizer)
    Nora. 16 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Edgar, du har uppenbarligen missat hela poängen. Det man påstår i hela denna diskussion är inte en allgergi mot citronsyra, utan mot mögelsvamp.
    Ylva. 18 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Äntligen har jag kommit fram till vad det är som ger både mig och min son på 2år kraftiga allergiska reaktioner ( blåsor/sår i munnen, svullnad i svalg, hudutslag). pratat med en läkare som bekräftat att dessa svampsporer i citronsyran utlöser reaktioner. Nu ska vi för all framtid få slippa dessa. Lycka till ni andra!
    Kim. 10 apr 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • skickade precis iväg min svägerska i abulans efter att hon ätit oliver inlagda med just e330.. så vist kan man va allergisk.. jävla e nummer varför inte bara skriva rätt ut vad det är!
    maxie. 9 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag är väldigt allergisk mot mögel och hade astma. När jag uteslöt just citronsyra tillverkad från mögel försvann min astma. Ytterligare ett indicium antar jag,
    mttq. 11 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hi hi hi vad ni är roliga. Inte det att jag alls förnekar era upplevelser men men men det räcker liksom inte eftersom förändringen som är positiv KAN ha berott på typ tiomiljoner andra orsaker. Det krävs typ att tiotusen människor gör samma val och till detta en blind grupp som tro sig göra samma val för att resultatet ska bli bevisat att det var just DET som bidrog till en förbättring.
    Joaim. 11 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Svar till Joaim; personerna som skriver här har nog inga anspråk på att deras personliga upplevelser som de beskriver ska tolkas vara universella vetenskapliga allmängiltiga sanningar.
    Greger. 31 jul 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har diagnostcerad glutenintolerans sparsamt med syptom, jag har ätit glutenfritt drygt ett halvår och hade också ömhet blåsor i munnen, när jag nu har provat och utesluta allt med citronsyra har blåsorna och ömheten försvunnit, har inte förstått förrun nu att jag reagerat på citronsyra olika sylter och marmelader.
    Eva Eriksson. 27 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det kan ju snarare vara så att eftersom majsen som används till citronsyra ofta är eller innehåller utblandad gmo majs så blir vi allergiska. gmo majs var forskat som giftigt,cancerframkallande och ej lämplig som människoföda.
    Krille. 3 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • http://www.kickisblogg.se/aktuellt/2010/08/kemiskt-framstalld-citronsyra-e330-kan-framkalla-allergi/
    ricken. 23 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • LOL
    LOL. 3 dec 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Helt riktigt Joakim. Det är vad som krävs för att Livsmedelsverket, läkarvetenskapen m fl ska erkänna ett problem som existerar. Men det krävs inte för att enskilda personer kan hitta orsakssamband som är giltiga för dom själva. Säkert är det heller mycket sällan ett enda ämne som är orsak till olika medicinska problem hos en individ, utan flera samverkande faktorer. Dock kan det räcka att hitta och utesluta en av faktorerna för att bli kvitt sitt problem. Men att vetenskapligt bevisa effekten av detta är ju givetvis en komplicerad sak som kräver mycket resurser av någon som är villig att satsa pengar på detta.
    Susanne. 23 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Varför kan inte slv upprätta ett register över inrapporterade fall från konsumenter (kanske via godkännande av läkare så att det inte blir en massa skräpanmälningar från personer som inbillar sig att allt är farligt). En enkel portal där man fyller i sitt ärende/fall beskrivning, samtidigt bygger myndigheten upp ett databasregister och får en bättre indikation på vilka tillsatser som folk upplever mest problem med och kanske även signaler på interaktioner mellan olika tillsatser, som en del av risk/nytto värderingen. På samma sätt som när man ökar kunskapen om olika läkemedel med biverkningsrapportering. Sedan måste myndigheterna samverka mer. Läste en artikel på miljöaktuellt för några månader sedan, där en tillsats blev förbjuden i djurfoder men inte i människoföda. Två enheter inom samma enhet inom EFSA (europeiska myndigheten) hade gjort helt olika riskbedömningar, det känns ju sådär tryggt!
    Annika. 23 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Bra att detta kommer i dagen - och än bättre ifall normalkosten som sådan också börjar ifrågasättas - som jag ser det. Mera i sak om vad jag grundar det på t ex här http://josefboberg.files.wordpress.com/2013/03/173-13-brevkompis-cwk-ob.pdf
    Josef Boberg. 25 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag får huvudvärk av E-330 så nu har jag plockat bort allt ur kylskåpet som innehåller denna tillsats. Det är ingen garanti att köpa Krav-märkta varor eftersom Krav godkänner tillsatsen citronsyra. I min enfald trodde jag att den burk med kapris jag använt som innehåller citronsyra inte kunde vara detsamma som E-330 men en förfrågan hos leverantören tog mig ur villfarelsen. Det som satte mig på spåret att det var E-330 som orsakade huvudvärk var en vitamintablett från apoteket så inte ens när det gäller apoteksvaror kan jag känna mig lugn.
    Viviann Göransson. 17 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om man ställer en fråga till livsmedelsverket kan man inte förvänta sig att man ska få ett svar som gagnar människan utan som gagnar livsmedelsindustrin, de går livsmedelsindustrins ärenden. Detsamma gäller socialstryelsen.som gagnar läkemedelsbolagen ej patienterna. Money rules!
    Mikaela. 16 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Är så glad att jag av en slump hittade en artikel om E330. Har i många många år haft problem med IBS mage, kliande hals, röda och kliande ögon kraxig etc etc. Är inte allergisk enligt tester. Reagerar ändå mot pälsdjur, snömögel etc etc. I förrgår köpte jag hem "dallassallad" och åt den några dagar och genast blev jag sämre i magen, kraxig etc. Då jag läst artikeln om citronsyran så läste jag på dallassalladförpackningen och vad hittade jag där; jo E330. Min man kraxar också på grund av sin astma och allergi mot pälsdjur. Så nu har vi bestämt att utesluta all industriell framställd citronsyra från och med i morgon. Ska bli intressant se resultatet :-)
    Gudrun. 13 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Gudrun! Det enda man kan riktigt lita på är sina egna reaktioner på sånt man äter m.m. så lycka till med ditt E 330-fria liv. Ännu bättre blir det kanske om du gör som jag att helt utesluta alla livsmedel med e-tillsatser. Det går alldeles utmärkt bra men det kräver lite mer tid vid spisen.
    Bettan. 14 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sambons tre söner har levt på citronsyrafri kost i bara fyra dagar. Ena grabben var idag hos läkare för sin astma o allergi. Han ska enligt läkaren bli sämre i lungorna om han utsätts för häst. Men han träffade hästar igår och trots det visade lungtestet Markant bättre resultat. Vet inte vad testet kallas... Värdena har gått ner från 72 till 44 på ca en månad. Om inte hans kropp slår bakut mot hästallergener så borde det förklara hans snabba förbättring, eller? Läkaren förklarade med att, när han utsätts för de här allergenerna är det som att riva upp sår i lungorna, de kan inte läka. Men ändå är han bättre. Sambon förde citronsyran på tal o läkaren sa att han inte kan jobba efter det pga att det inte finns några vetenskapliga tester, men han tyckte det va värt att prova! Vilket vi redan gör :)
    Fina. 21 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det jag skriver är inte vilda gissningar. Det är med basis från den tilltagande forskningen om mögel möjligt. Vissa är känsligare än andra och vid en sammanställning vi gjort framkommer att citronsyra definitivt fungerar som sensibiliserande hos vissa. Hur den patogena vägen sedan ser ut och vad som mer inverkar är en annan fråga. Att sedan livsmedelsverket inte svarar annat än vad de gör är inte konstigt eftersom de har etiska riktlinjer att ge negativt svar som detta då någon kommer med antaganden och varningar. Det då ingen bra forskning finns om citronsyrans inverkan. Aspergillus är en potent art av mögel som så sent som aug sept i år bevisats utlösa astma. Det är inte så länge sedan forskare sade att det inte är möjligt utan att möglet endast på sin höjd kunde vara sensibiliserande och inte nyutlösa astma. Se http://lfs-web.se/astma-mogel.htm Anna, jag är stolt över min kunskap där jag flera gånger ifrågan om mögel kan vara hälsoskadligt fått rätt och ännu inte på någon punkt via forskning blivit överbevisad. Skämmes bäst som skämmes sist :-) mvh jerker
    jerker andersson. 15 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Livsmedelsverket kan man inte lita på i frågor som dessa. För livsmedelsindustrin står stora pengar på spel och de investerar därför rejält i lobbying för sina tillsatser. För er med lite begränsat minne vill jag påminna om Socialstyrelsens hån mot dem, bl a sprintern Christer Garpenborg, som på 70-talet hävdade att de hade besvär som orsakades av att amalgamfyllningarna läckte kvicksilver i munnen. Nu är det annat ljud i den skällan.
    Tord. 22 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni som tror att ni eller era barn är allergiska mot citronsyra har fel. Citronsyra bildas naturligt i alla kroppens celler i en process som kallas cellandningen.
    Naturvetare. 13 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Naturvetare, det är inte den rena produkten citronsyra som man misstänker kan ge allergi, utan det man infrågasätter är huruvida det kan finnas rester kvar från svartmögel eller bensen som används i framställningen. Jag är själv extremt allergisk mot svartmögel men inte mot citronsyra, så jag tvivlar på att det är rester av svartmögel. En del hävdar dock att det finns en teoretisk chans att det kan finnas rester kvar svartmögel eller andra ämnen. Därmed inte sagt att det ÄR så, men det är ingen som har bevisat motsatsen heller.
    Annika. 13 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det tillverkas i Kina har vi all anledning att vara försiktiga. Det har varit otaliga skandaler när det gäller fusk med bl.a mat men framförallt förorening av jord, luft och vatten. I den mest omtalade gällande barnmjölkspulver så fick flera barn sätta livet till och många fler blev sjuka. Efter att ha bott och arbetat i Kina och rest runt en hel del så har jag väldigt liten tilltro till kinesiska produkter. Kan man tjäna lite extra på att ta en genväg, även om man vet att det innebär att produkten kan vara skadlig för konsumenten, så är man tyvärr alltför ofta villig att göra just det. Om man sedan försöker förlöjliga andra genom att ivrigt upprepa att det är en molekyl och jämföra med myrsyra och kungsvatten, då har man nog inte riktigt läst eller förstått vad artikeln ville förmedla.
    Magnus. 2 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Den länken refererar till ren citronsyra och regler som gäller inom EU.
    Magnus. 2 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns en fb-grupp som heter "fri från allergi genom att undvika 330- citronsyra" sök den, jätte spännande!
    Anneli Oddsson. 10 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Att E330 innehåller spår av mögelgifter och svartmögel betyder inte att den har fått en annan kemisk beteckning. Den är förorenad bara, och kan därför orsaka allergier. Det är föroreningarna som ställer till med problem, inte själva citronsyran i sig. Är det så fruktansvärt svårt att förstå och tro på? Den bör genast förbjudas som tillsats i livsmedel och annat.
    Gunilla. 7 mar 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad är det för stolpskott som skriver här att "man inte kan vara allergisk " mot citronsyra ??? För att det ingår i kroppen ??? Men hallå, hört talas om autoimmuna sjukdomar ??? En sak vet jag, om jag äter citronsyra av misstag, så blir det akuten pga ANDNINGSSVÅRIGHETER !!! Så snacka inte skit !!!
    Solan. 6 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Naturvetaren, man kan vara allergisk mot citronsyra trots att det finns i kroppen naturligt vilket beror på att det i sin naturliga form produceras inne i cellerna inne i mitokondrierna i citronsyracykeln. Därför behöver du inte få i dig det genom maten men när du får det ändå så kan allergisk reaktion uppstå vilket sker utanför cellerna. Så det är ingen autoimmun reaktion då det inte påverkar kroppens egentillverkade syra.
    Maja. 11 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min 1 1/5 kille är allergisk mot citronsyra har haft eksem länge å bara hört att smörj med de ena å de andra.Jag är extrem för många som utesluter mkt från mina barns kost då även mellanbarnet tidigare hade problem med magen å det försvann när vi tog bort citronsyra, lagar kokar bakar syltar för mitt liv..men minsta lilla så får han svåra hudutslag,klåda,svullnar...nu verkar det som han reagera på minsta lilla vad som heter stabliseringsämnen antioxidationsmedel???vad gömmer det sig bakom andra beteckningar.? Vad kan man köpa för salva att lindra med? det är ju skit i allt! Snälla någon som har tips? Jag har då inte lyckats få så bra hjälp....
    Camilla. 24 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Camilla: Kan det möjligen förhålla sig som så att det är din ORO kring mat och sjukdomar som gör ditt barn sjuk? Barn är känsliga. Så mitt tips är att du läser detta: http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/ och slutar koppla ihop mat med ångest och istället göra mat lustfyllt för ditt barn. Lycka till!!
    Mats. 26 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Mats, jag är inte orolig eller har ångest för mat, tvärtom jag har alltid varit noga att laga rätt å bra mat till mina 3 barn de älskar att hjälpa till och de njuter å uppskattar att vi äter god näringsriktig hemlagad mat.. Men många orka inte laga mat eller tänka på vad vi stoppar i oss och våra barn!! Nu råkar det vara så att minsta lilla citronsyra han får i sig svullnar knäveck upp,stora röda utslag som svider å kliar och förmodligen smärtsamma för han blir hysterisk... Så om du inte upplevt detta själv eller har tips om hjälp.., så bespara oss dina dryga kommentarer!!!! Camilla
    Camilla. 26 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ni som vill ha råd,tips och stöttning gå in på denna sidan; https://www.facebook.com/groups/e330citronsyra/
    Irene. 27 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ursäkta mig det var inte min mening att trampa på ömma tår och att du skulle ta illa upp utan jag försökte bara ge råd om att oro i sig kan hälsovådligt och ge stressymptom som de du skriver om. Läs även detta så kanske oron lägger sig: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Citronsyra---fragor-och-svar/ Även placeboeffekt är en effekt att ta på allvar. Hoppas det löser sig till det bästa.
    Mats. 28 apr 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är den kemiskt framställda citronsyran många reagerar på. Eller snarare mögelsvampar som bildas i den under framställning. Jag har atopiskt exem och att ta bort E330 blev min räddning trots att jag var skeptisk till en början. Förstår mig inte på folk som måste spela besserweisser och rätta alla med att det bara är placebo. Det fungerar ju uppenbarligen för många, varför krossa det för att det inte är tillräckligt vetenskapligt?
    Ebba . 3 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Placeboeffekt är också en effekt!!! Nu har det kommit ny info som bland annat tar upp det som du skriver om, den kemiska framställningen som ni alla bör ta del av: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Citronsyra---fragor-och-svar/
    Mats. 7 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ingen tillverkningsprocess ger en 100%-igt ren slutprodukt. Restsubstanser förekommer alltid och kan mycket väl resultera i allergier! Tillverkarna verkar ju under ofta tuff ekonomisk konkurrens och dessa kan vara lokaliserade var som helst i hela världen utan någon kontroll och övervakning alls! Allergi utlöst av mögelsporer kräver extremt låga förekomster av mögel. Val av citronsyretillverkare sker oftast enbart på pris och ej kvalitet - därför blir ofta sämsta produkten använd mot bättre vetande.
    Stefan. 26 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Här var någon med full koll på läget, tillverklningsprocess allergiska utlösningsdoser, citronsyrakonkurrens, livsmedelssäkerhet, prissättning och ovetskap hos köpare. Skönt att någon skrev det svart på vitt, helt fritt från egna idéer och antaganden. Tack Stefan, jag tar detta som ett slutgiltigt bevis!
    Rickard. 2 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • När jag först hörde talas om detta var jag skeptisk för jag hade provat en mängd olika metoder under många år för att bli av med min gräsallergi, men efter att konsekvent ha uteslutit E330 ur min kost under ca 2veckor var min gräsallergi i princip helt borta och har så fortsatt att vara. Med detta vill jag ha sagt att jag är ytterligare ett ex på att min allergi blivit bättre när jag uteslutit E330 ur kosten och att det inte handlar om placebo för själva grundtanken med placebo är ju att man verkligen tror på det man gör för att det ska ge effekt, vilket jag inte alls gjorde. Förstår inte varför vissa är så livrädda för att åtminstone ta till sig nya tankar och fundera kring att alla gifter och tillsatser vi får i oss vi maten faktiskt kan påverka oss negativt. Vad har ni att förlora? Vi vill väl alla utvecklas och hitta sätt som kan få oss att må bättre?
    Jerry. 10 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det finns ett område där citronsyra är oslagbart! Till rengöring av badkaret, kakel, handfat och toaletter. Men jag skulle inte vilja äta det. Citroner o citronsaft används dock flitigt i vårt kök!
    Petra. 11 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag har sett att det finns att köpa citronsyra i vanliga butiker men jag tvivlar att det säljs så mycket. Industrin använder det för att det är lättberäkneligt och för att saker ska smaka likadant varje gång och för att man ska få en jämn kvalitet.
    Rickard. 11 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Om det endast står citronsyra på produkten menar de då naturlig citronsyra? För de måste väl skriva ut e-numret om den är industriellt framställ?
    Peter. 16 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Peter! Det är tyvärr ingen skillnad på om det står citronsyra eller E330. I båda fallen kan den vara antingen naturligt utvunnen eller biokemiskt framställd. Mvh Ivar, Äkta vara
    Ivar, Äkta vara. 17 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vår dotter har blivit sämre i sin allergi och visa i år på pollen, nötter och damm. Hon har tidigare "bara" haft eksem. Efter att ha varit på en föreläsning av Tommy Svensson blev vi medvetna om riskerna med citronsyran vilken vi nu ska prova att utesluta ur hennes kost under en längre period. Nu vill ju barn gärna äta godis så min fråga är om någon vet om det finns att få tag på utan citronsyra?
    Åsa. 13 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Klart det finns godis utan citronsyra. Det bästa gör du själv, då slipper du också alla andra tillsatser! Lakrits och choklad är största chans att hitta utan citronsyra. Kom också ihåg att det inte bara gäller citronsyra, utan alla citrater (t.ex. E330 - E333 mfl.) Min son slipper handeksem utan citronsyra och jag min pollenallergi :-)
    Sofie. 6 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • ..bara för att något kommer från livsmedelsverket behöver det inte vara dagens sanning. Har inte själv provat att utesluta citronsyra än, men känner mig hoppfull, kanske äntligen får reda på vad det är som ger mig alla besvär
    Linn. 16 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tänk på att det finns i tvål schampo balsam duschtvål osv även e 380 är tillverkat från citronsyran
    Fia. 30 aug 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill bara påpeka att A. Niger är en väldigt vanlig mögelsvamp som finns i jorden, när frukt möglar, särskilt lök mm. Om man är så känslig att man reagerar på spårämnen i kemiskt framställd citronsyra så bör man rimligtvis inte märka någon skillnad då man utesluter citronsyra. Man blir ju konstant utsatt för sporerna ändå. Dessutom är det mycket märkliga resonemang om citronsyra och autoimmunitet som nämns. Vet ni ens vad autoimmunitet innebär?
    Fabian. 14 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tyvärr har det blivit allt vanligare att vi människor kan reagera negativt på produkter som är kemikaliskt framställda. Jag tror att de som upplever t.ex. en negativ reaktion på. citronsyra vet att det är just den kemikaliskt framställda citronsyran de inte tål och det tycker jag att man ska tro på och respektera. Det blir mer och mer vanligt att vi människor reagerar på kemikalier - själv får jag svåra astmaanfall av sulfiter = konserveringsmedel i viner. Så Fabian - besserwisser-attityd är en väldigt nedlåtande attityd
    Bettan. 16 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Tyvärr har det blivit allt vanligare att vi människor kan reagera negativt på produkter som är kemikaliskt framställda. Jag tror att de som upplever t.ex. en negativ reaktion på. citronsyra vet att det är just den kemikaliskt framställda citronsyran de inte tål och det tycker jag att man ska tro på och respektera. Det blir mer och mer vanligt att vi människor reagerar på kemikalier - själv får jag svåra astmaanfall av sulfiter = konserveringsmedel i viner. Så Fabian - besserwisser-attityd är en väldigt nedlåtande attityd
    Bettan. 16 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @Bettan. Jag menade inte att vara nedlåtande, om man nu tycker att det är så nedlåtande att tvingas läsa något som inte stämmer överens med sin världsbild... Jag menade bara att jag inte tror att det är svampen som folk teoretiserar är orsaken till sina besvär. Det är förvånansvärt lätt att dra fel slutsatser om sånt här om man enbart utgår från sina egna upplevelser.Sulfit-astma är ett välbelagt samband. Inget konstigt med det.
    Fabian. 17 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Det är inte citronsyran man är allergisk av, det är toxinet (förmodligen spår av svartmögel i viss citronsyra) som det är kontaminerat av. Det kickar igång en autoimmun process i immunförsvaret som gör att du blir känslig mot protein (allergi eller överkänslighet), histamin figörs och skapar exsem, allergi och andra symptom i organen. Ta detta på allavar, man vet mycket lite om vad mögel kan åstadkomma. Finns tom forskning som hänvisar till att mögelsporer "aktiveras" av mikrostrålning, så som WIFI, 4G, etc.
    Andreas. 4 mar 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Angånde sulfit. Är också en källa man kan reagera mot, detta är dock utrett och det finns lag om att det måste finnas i förteckningen på livsmedel om det innehåller över en viss mängd (tex vin). Citronsyran tror jag innehåller mycket lite av sulfit, under gränsvärdena. Däremot är alkohol en mögel och om man kombinerar detta med sulfit kanske man kan få samma symptom, är själv ingen stor vindrickare. Så kombon sulfit och svartmögel kontaminerad citronsyra kanske sätter igång något.
    Andreas. 4 mar 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man säger i livsmedelsbranschen att citronsyran är ordentligt tvättad och kontrollerad efter detta. Hur mycket kontroller gör man på detta, nästan all Citronsyra tillverkas i Kina (miljarder ton årligen), denna kommer såklart från olika källor och tillverkare. Att den tillverkas i Kina får mig lite att dra öron åt mig när det gäller fusk och kvalitetskontroller. Förmodligen är inte all Citronsyra kontaminerad men idag finns det i allt så det räcker med den del som är det för att kroppen skall reagera.
    Andreas. 4 mar 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • det är inte det bästa
    elisabeth. 21 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag tycker att det är märkligt att enbart citronsyra (E330) inte är ok, då så många uppenbart får negativa reaktioner på det, och att det är helt omöjligt att med säkerhet kunna säga att citronsyran från något land, oavsett vilket skulle vara säkert, och helt utan mögelsporer och dylikt, men att E331, E332 och E333 som också är citronsyra, dock saltet från det skulle vara ok, i vart fall här på Äkta Vara, någon som kan svara på det? Vidare så är jag alldeles övertygad om att om det fanns schysst citronsyra, ekologisk och eller dylikt, så skulle inte någon producent dölja det. ALLA förpackningar som jag sett citronsyra i så står det bara citronsyra, och inget annat. Finns många alternativ till citronsyra, dock kostar dom ett öre mer, och det är på tok för mycket, för mat är gratis, särskilt ekologisk, så det där extra öret skulle få bägaren och tippa över, bull....!
    Johan. 25 dec 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • En sak jag tycker är konstigt. Om man går in i en mataffär och kollar på alla produkter man ska handla så innehåller den största delen just citronsyra. Det är saker som aldrig förut har haft denna sak. Jag tror att den påverkar kroppen mer än man vet, eller Vi vet. Industrin har fått in en produkt som annars inte behövs då den sylt jag köper inte behöver denna substans, men alla andra märken har den i sig. Har fått upp ögonen på denna överkonsumtion av syra. Och få mig att tro att denna produkt inte kommer från kina (dåligt renad) utan framställs på ett modernt labb är skrattretande, då hela matindustrin handlar om pengar.
    Orbital. 17 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Har efter många års letande kommit fram till att det är E330 ger mig handeksem. Kan jag hålla mig fri från att få i mig detta så läker mina eksem. Det är svårt eftersom det finns i så mycket, allt ifrån juicer , tomatpure, godis, oliver, yoghurt, pålägg mm . Man måste läsa på allt. Jag nyser också ofta av boxviner, inte av bättre flaskvin. Astmabekymmer och vallningar sedan tio år. Var finns sambandet? Kommer allt från konstgjorda citronsyran??
    lisbeth. 27 jun 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Alltså, nu måste jag ju reagera... Om det är framställt eller inte, och hur det är framställt spelar 100% noll roll. OM det finns restprodukter med i bilden är det en annan femma, men annar inte alls. De flesta som snackar strunt om detta borde lära sig lite mer om kemi och hur det fungerar (och nej, allt naturligt är inte automagiskt bra för en och allt framställt är inte dåligt...). Ta t.ex. NaCl, eller varför inte något mer lättfattligt som H2O (vatten för de som inte vet. H2O är H2O, det som skiljer som gör att det smakr annorlunda beroende på källan är ju eventuella andra ämnen som finns med i bilden, som kalk t.ex., VATTNET är samma. Oavsett om man väljer att kalla det citronsyra, E330 (exakt samma sak, bara det att som TILLSATS får det ett E-nummer) eller C6H8O7, så är det samma sak vi talar om. En del vill göra gällande att det INTE är samma sak men då vill jag inte bara ha påståenden utan fakta, med stöd av kemiska analyser och sådant, för vilken tomte kan påstå vad som helt på nätet idag utan att det bevisar något alls. Det lär alltså inte vara citronsyran ni reagerar på (provat att sätta i er motsvarande mängder med andra källor? Omogna citroner t.ex.? Prova. OM det är mögelsporer kvar så är det inte ok, men det är likförbannat inte CITRONSYRAN som är problemet.
    Staffan. 29 aug 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Framställning av citronsyra borde förbjudas! Tog mig många år att komma på att det var citronsyra jag var överkänslig mot. Och tyvärr finns citronsyra både i många matprodukter, rengöringsprodukter och hygienprodukter, så det är fullt sjå med att hålla reda på vad man utsätter sig för... Låt oss slippa detta!!!
    Eva Håkansson. 18 jan 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vet inte om svaret på följande fråga finns i kommentarerna (de är för många för att läsa igenom). Finns det äkta citronsyra att köpa?
    Elisabeth Norberg. 26 jan 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citronsyra från mögel är ett hvete. Har man vistats i mögelbostad vet man hur möglet kryper in sig i huden och alla håligheter i kroppen. Där skapar möglet en fabrik i kroppen som just producerar citronsyra och har man inte allergi sedan tidigare kommer man att få. Kroppen sticker och sväller upp. Kroppen luktar illa. Man får en näsa för allt mögel och undviker sådana miljöer. För mig är det en gåta hur de kan tro att all kemisk framställd citronsyra är säker. Det kryllar av E330 och mycket framställt i utländska fabriker som inte har samma kontroll som i Sverige. Men är så att allt i små mängder gör bara skillnad på lång sikt. En "överdos" av något gör det mycket mer uppenbart. Livsmedelsverket och svenska sjukvården (typ 1177) är som vanligt utan svar.
    Daniel. 22 jul 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Citron juice.
    Andrew. 15 aug 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Aspergillus Niger Det som folk säger att de reagerar på. Mikroskopiska rester i citronsyra. Bara det att i vår omgivning finns det fullt av dessa sporer, det är den vanligaste förekommande möglet. Så fort ni går in i en affär skulle ni falla döda ner. För varje fruklt och grönska som har svarta mögelfläckar är troligast drabbade av just Aspergillus Niger. Ni klarar av vardagen, gå i affäreer, utsättas för mängder av Aspergillus Niger men inte de ofantligt små mängder som finns i E330? Det är exakt samma som "El-allergi" - "Jag känner mig dåligt. Jag står under ett lysrör. Alltså är jag elallergiker". Placebo ska man inte förakta. Det är en fruktansvärt potent kraft. Jag bryr mig inte om vad ni tror på /inte tror på. Jag tycker bara att det är otroligt sorgligt att man lever i ständig förnekelse, att man projicerar sin ohälsa på banala saker istället för att ta tag i de verkliga problemen.
    Mia. 19 nov 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ok men kan svartmögelrester vara dåliga även om man inte är så känslig att man märker reaktion (krav för att kallas ”allergen”?) varje intag? Folk märker trots allt inte när cancer händer, det byggs upp - är inte ”allergent” förrän det märks, med samma logik. Andra skäl är att man kanske motsätter sig att en tiostegs industriprocess i Kina är önskvärdare.
    Astrid Traung. 21 feb 2024 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!