E 955 - Sukralos (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 15 apr 2014.


FUNKTION

Sötningsmedel.


FRAMSTÄLLNING

Framställs genom klorering av sackaros, dvs vanligt socker, vilket gör att det upplevs cirka 600 gånger sötare än det ursprungliga sockret.

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. läsk och yoghurt.


KÄNDA HÄLSORISKER

Inga kända hälsorisker. Ämnet är dock mycket omdiskuterat pga dess miljöpåverkan, eftersom det går igenom kroppen och reningsverken opåverkat, och dessutom bryts ner mycket långsamt i naturen.



RSS

9 kommentarer

  • Att sukralos upplevs 600 gånger sötare än vanligt socker är ju bara bra. Det innebär ju att man bara behöver använda ungefär 0,17% så mycket. För de som tänker på sin vikt tycker jag detta är ett bra alternativ till vanligt socker.
    Björn Domeij. 21 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sukralos är GIFTIGT! som Aspartam. Båda gör ingen som helst nytta för kroppen utan skapar bara obalans. Kroppen är en bio-elektrisk organism. Tänk på det. Du är energi. Fyll den med energi och inte döda konstgjorda medel. Aspartam och sukralos är rena döden för kroppen och omvandlar den till ett 'ostämt instrument'. Kroppen går ur balans och den gör det ännu mer beroende på hur mycket gift du får i dig. Använd ALDRIG artificiella sötningsmedel eller konstgjorda medel överhuvudtaget! Vanligt socker är ju inte heller bra så jag rekommenderar att du använder honung som dessutom innehåller en del nyttigt.
    Oo. 20 apr 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ok, men du snackar skit. Sucralos är det bästa för diabetiker och LCHF are Good bye
    Master. 23 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/sukralos/sotningsmedletsukralos.pdf kanske något att läsa
    Niklas. 15 mar 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vad är din källa till alla dessa påståenden som du häver ur dig?
    Johan. 28 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Min Far va diabetiker och mådde väldigt dåligt utav arificiella sötningsmedel. på en frisk kropp så utsöndras insulin vid intag av socker för att förbränna sockret, om det nu är så att det inte är socker utan ett artificellt sötningsmedel som inte kroppen tar hand om så lurar man kroppen att tro den har fått i sig socker vilket innebär att kroppen producerar insulin vilket i sin tur inte har nåt att förbränna vilket leder till förhöjda värden av insulin vilket i sin tur ger signaler till hjärnan att ät socker och då stoppar man i sig ännu mer av konstgjort socker de förhöjda värdena av insulin gör det ännu lättare att öppna upp fettceller som pumpar in mer energi som gör att du bara blir fetare o fetare. det leder också till att du får en i slutändan resistens mot insulin som gör att du blir diabetiker. detta va lite kort info, kan ju gå in ännu djupare på hur förhållandena är mer tekniskt men nu har jag raljerat bara.
    Bengt. 31 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Sötningsmedel påverkar inte utsöndring av insulin. Den molekyl som triggar igång insulinproduktion i alfa-cellerna i bukspottkörteln är glukos. Glukos bildas snabbt då vi konsumerar snabba kolhydrater som pasta och vitt bröd eller produkter med mycket socker. Men sötningsmedel däremot påverkar däremot inte i betydande grad insulinproduktionen. Den kan påverka minimalt då en mycket liten del ATP (energi) kan utvinnas även från sötningsmedel. Men detta är minimalt. Men det kan nog vara klokt att inte överkonsumera sötningsmedel, då de i mycket höga doser kan ha negativa effekter. Och sukralos är väldigt stabilt och bryts ner långsamt i naturen vilken är negativt då det har visat sig anrikas i näringskedjan precis som miljögifter. Jag hoppas på att vi ersätter dagens sötningsmedel med stevia inom en snar framtid!
    Markus. 6 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stevia sötningsmedel är inte naturligt det heller..
    .... 8 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Stevia är extremt naturligt men de extraherade steviolglykosiderna kan diskuteras. Rätta mig om jag har fel men om sukralos anrikas i näringskedjan så skulle det ju stanna i våra kroppar? Människor är som bekant högst upp i denna. Jag tror vi kissar ut det och att det sedan skulle kunna påverka miljön.
    Rickard. 20 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!