E 410 - Fruktkärnmjöl (konsistensmedel)

E-nummer Konsistens. 3 jun 2015.

FUNKTION
Stabiliserings- och förtjockningsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs ur fröna från Johannesbrödträdet (Ceratonia siliqua), vilket tillhör familjen ärt-/baljväxter.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. glass och lättcrèmefraiche.


KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnötter.


RSS

3 kommentarer

  • Hemma på min gata i stan säljer vi detta i 200-gramsburkar med etiketten carobpulver, till samma människor som med äkta-boken i högsta hugg föraktar tillsatser. I rätt sammanhang är nämligen detta ett hippt och hälsosamt kakaosubstitut.
    jocko. 20 okt 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Så kan det vara, att samma "produkt" är både bra och dålig ur olika synvinklar. Allt handlar väl egentligen om att man vill veta vad som finns i det man köper. Att man inte vill bli lurad. Att dom skriver på glassen E 410 är helt ruttet! Vem normal vet att det kan vara farligt för nötallergiker?! Detta är för övrigt på coops eko vaniljglass.
    Kajsa. 13 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Vill bara förtydliga att carobpulver och E410 inte är samma sak. Carobpulver är rostade eller torkade och sedan malda fröskidor av frukten från johannesbrödträdet. E410, fruktkärnmjöl, är istället den malda frövitan från fröna som finns i dessa fröskidor. Det första pulvret är brunt och smakar sött och lite chokladaktigt och används som chokladsubstitut. Det andra är ett vitt pulver som har en stabiliserande och förtjockande effekt och som används i livsmedel av just detta skäl, inte av smak- eller nyttighetsskäl. Frukten från johannesbrödträdet eller produkter av den kan användas till många andra saker. Till exempel kan den användas vid papperstillverkning, textiltillverkning, i kosmetika, som smakämne i cigaretter, i skoputs, i insektsmedel och i hund- och annan djurmat med "chokladsmak".
    Ivar Äkta vara. 14 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!